Boekenwijsheid Boekspirerend

Zo los je problemen op met Winnie de Poeh

Halverwege de jaren ’90 verscheen het boekje Winnie-de-Poeh en het Oplossen van Problemen. Ik vond het een paar maanden geleden tussen de self help boeken in een ruilbibliotheek en werd er spontaan verliefd op. Ik besefte me dat we allemaal zo af en toe behoefte hebben aan Winnie de Poeh als adviseur. Zelfs op zakelijk gebied!

Winnie de Poeh en zijn vriendjes Uil, Janneman Robinson, Roe, Kanga, Teigetje, Konijn, Iejoor en Knorretje hebben af en toe ook problemen. Soms is de honing op, soms komen ze vast te zitten tijdens een overstroming of blijft het reuzenrad stilstaan… Allemaal problemen die samen met ‘de Vreemdeling’ in het boek ter sprake komen en om een oplossing vragen. Deze Vreemdeling introduceert een standaardmethode om met deze problemen om te gaan: de LOS-OP-Methode.

Natuurlijk heeft iedereen te maken met problemen. De meeste mensen weten echter niet hoe ze een probleem moeten oplossen of zelfs waar ze moeten beginnen. Het gevolg is passief gedrag, hopend dat alles vanzelf weggaat (dat werkt eigenlijk nooit, is mijn ervaring) en uiteindelijk nog steeds een onopgelost probleem.

 

LOS-OP-Methode
Hiervoor staan de letters LOS-OP in de gelijknamige methode:

Lokaliseer of kies het probleem
Observeer, orden en definieer het probleem
Stel vragen over alle onderdelen van het probleem
Opper mogelijke oplossingen, kies er één en verfijn deze
Pas de oplossing toe en controleer de resultaten

 

Lokaliseer of kies het probleem
Zorg ervoor dat je het probleem zo helder en eenvoudig mogelijk kunt verwoorden. Een belangrijk begin: heeft het probleem jou gekozen of heb jij het probleem (of de situatie) gekozen? Dit is belangrijk om te weten of je wel het échte probleem lokaliseert. Vervolgens: is het een eenvoudig (enkelvoudig) probleem? Of is het een ingewikkeld (meervoudig) probleem?

 

Observeer, orden en definieer het probleem
Bij deze stap stel je jezelf drie vragen:

Wat is je uitgangspositie?
Hoe zijn de omstandigheden? Heb je eventueel hulp(middelen) tot je beschikking?

Wat is je doel?
Hoe ziet het gewenste eindresultaat eruit? Wanneer is het een succes?

Wat zijn je beperkingen?
Zijn er belemmerende factoren? Zijn er obstakels?

 

Stel vragen over alle onderdelen van het probleem
We gaan nog meer vragen stellen! Eerst de vijf W-vragen: Waarom? Wat? Waar? Wanneer? Wie? En tenslotte voeg je daar aan toe: Hoe?

Denk bijvoorbeeld aan vragen als: Waarom is dit een probleem? Waar treedt dit probleem op? Wie zijn er bij betrokken? Hoe gebeurt dit?

 

Opper mogelijke oplossingen, kies er één en verfijn deze
Eerst ga je nadenken of je zo’n soort probleem al eens eerder hebt gehad. En hoe heb je dat toen aangepakt of opgelost? Vervolgens ga je verschillende ideeën onderzoeken. Dit kun je bijvoorbeeld doen op basis van je intuïtie of gevoel, logisch nadenken of door compleet out of the box te denken. Doe dit allemaal zonder kritiek of oordeel. Alles wat je verzint (of als je dit in een team toepast: wat iemand zegt) kan waarde hebben voor een volgend idee, gedachte of oplossing.

Daarna is het van belang de beste oplossing te kiezen. Wees kritisch, zet de plus- en minpunten op een rijtje en maak je keuze. Vervolgens kun je dit idee verbeteren, aanpassen en bijstellen totdat de perfecte oplossing ontstaat.

 

Pas de oplossing toe en controleer de resultaten
Bij deze laatste stap ga je aan de slag met een actieplan. Maak een overzicht van de dingen die gedaan moeten worden en wiens verantwoordelijkheid het is. Daarna ga je, als het mogelijk is, je oplossing op kleine schaal of in kleine stapjes testen. Heeft het het gewenste resultaat? Controleer en wees kritisch! Ook als het niet heeft gewerkt, heb je onderweg vast extra informatie gekregen die je kan helpen je oplossing verder te verfijnen.

 

Ik geef meteen toe dat het niet het makkelijkste bruggetje is om te onthouden. Dus misschien moet je het voor de zekerheid even opschrijven (of screenshotten). Het leuke is echter, dat of het nu gaat om het redden van Teigetje uit een boom of een probleem waar je zelf op je werk mee te maken hebt, je deze methode altijd kunt gebruiken. Natuurlijk hoeven wij in het dagelijks leven geen pot honing uit een put te redden of een diplomatenkoffertje uit de rivier te vissen, maar de LOS-OP-Methode helpt ook bij onze hedendaagse moderne issues. Het gaat namelijk niet om het probleem, maar op de principes die worden toegepast om het probleem op te lossen.

Ga je het uitproberen? Succes!

Lees het zelf: Winnie-de-Poeh en het oplossen van problemen. Waarin Poeh, Knorretje en hun vrienden ontdekken hoe je problemen oplost met de LOS-OP-Methode – Roger E. Allen & Stephen D. Allen.

Leave a Reply