Boeken Persoonlijke verhalen

Recensie: Ze zal weer vliegen – Jolanda Smit

Geluk is nooit vanzelfsprekend, dat weet Lieke als geen ander. Veertig jaar lijkt het leven haar toegelachen te hebben, krijgt ze mooie kansen en lijkt ze voor het geluk geboren te zijn, maar dan slaat het noodlot toe. Op 5 december, een dag die in het teken van feest en cadeaus moet staan, hoort ze dat haar dochter Jasmijn leukemie heeft. Wat volgt is een strijd van twee jaar waarin alles draait om de levensbedreigende ziekte van Jasmijn. Beklemmend weet Jolanda Smit deze machteloze tijd, die deels gebaseerd is op autobiografische gebeurtenissen, te beschrijven in Ze zal weer vliegen. Het boek is een emotionele achtbaan over wat er gebeurt als je geraakt wordt op je meest kwetsbare punt: je kind.

Lieke is getrouwd met Stef en samen hebben ze één dochter: Jasmijn. Een gelukstreffer, in alle opzichten, want een tweede kindje is het stel ondanks de nodige pogingen niet gegund. Desondanks zijn ze gelukkig met z’n drieën, is Jasmijn een modeldochter en heeft het jonge gezin alles wat hun hartje begeert. Totdat het noodlot toeslaat. Op 5 december, als Jasmijn zich net als alle andere kinderen verheugt op Sinterklaas, krijgen Lieke en Stef te horen dat hun dochter leukemie heeft. Hun perfecte wereld stort in.

We volgen het gezin twee jaar lang, van behandeling naar behandeling, balancerend op lichtpuntjes. Of het nu feestdagen, verjaardagen of schooldagen zijn, chemotherapie is onverbiddelijk. Lieke en Stef proberen er nog wat van te maken, maar de ziekte van Jasmijn drukt een diepe stempel op het gezinsleven. Ze zien hun dochter aftakelen. Jasmijns spieren worden slapper en ze wordt zwaarder van de medicijnen. Dit maakt het ook op school lastig. Jasmijn heeft nog maar weinig vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen. Tot overmaat van ramp krijgt Liekes vader de diagnose slokdarmkanker. Haar vader en dochter, allebei aan het vechten tegen die rotkanker.

Vechtersmentaliteit
Hoe heftig ook, voor veel lezers zal het pijnlijke proces van chemobehandelingen herkenbaar zijn. De pijn, de onmacht en de angst zijn dan ook verweven door Ze zal weer vliegen, maar voeren zeker niet de boventoon. De vechtersmentaliteit van het gezin, maar vooral van Jasmijn, zijn immer aanwezig en zorgen ervoor dat na twee jaar eindelijk de vlag uit kan. Met vallen en opstaan heeft Jasmijn leukemie overwonnen. Alles is anders, niets hetzelfde, en toch zijn ze nog met z’n drieën.

Smit heeft met zorg meer verdieping gegeven aan het boek, door vooral het gezinsleven en de zaken rondom Jasmijns ziekte te belichten. De vrienden die niet meer bellen, feestjes die afgezegd moeten worden, spanningen in het huwelijk en de lange dagen in het ziekenhuis; ze geven een extra dimensie aan de al zo pijnlijke ziekte van hun dochter. Af en toe wordt het verhaal afgewisseld met stukken uit het verleden, gedichtjes en dagboekfragmenten. Ze maken het plot persoonlijk, geven verdieping en een goed beeld van het spectrum aan emoties die de revue passeren, maar onderbreken ook het verhaal. Met name de dagboekfragmenten hadden prima in het verhaal verweven kunnen worden, waardoor Ze zal weer vliegen meer als één geheel had aangedaan.

Een manifest tegen geluk als vanzelfsprekendheid
Ze zal weer vliegen weet goed te benadrukken dat geluk niet iets vanzelfsprekends is. Op ieder moment kun je overvallen worden door iets wat je leven op z’n kop zet. Geniet van wat er is, geniet van wat je hebt! De beklemmende en krachtige strijd van een gezin met een doodzieke dochter illustreert dit maar al te goed.

 

 Ze zal weer vliegen
 Jolanda Smit
 Mea Vota
 Paperback: €18,95
 217 bladzijden
 mei 2016

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply