Boeken Werk

Recensie: Winnie-de-Poeh en het Oplossen van Problemen – Roger E. Allen & Stephan D. Allen

Hoe oud je ook bent, iedereen heeft een soft spot voor Winnie de Poeh. De creatie van A.A. Milne is hartverwarmend en vertederend. Hij beleeft de spannendste avonturen met zijn vriendjes en in zijn wereld bestaan er maar weinig problemen. Toch hebben Roger & Stephan Allen de mollige honingbeer gebruikt om hun methode voor het oplossen van (management)problemen te illustreren. Het lijkt een vreemde combinatie, maar net als pindakaas en hagelslag of stroop en kaas, is het een verrassend goed idee. Want zeg nu zelf, wiens werkdag wordt niet een beetje leuker als problemen kunnen worden opgelost met behulp van Winnie de Poeh?

De Vreemdeling, de verteller in het verhaal, komt naar het Honderd-Bunders-Bos met twee volle picknickmanden (niet onbelangrijk voor Poeh) en een Zeer Belangrijke Uitdaging. Hij werkt namelijk aan een boek over problemen oplossen en wil graag dat Poeh en zijn vriendjes hem helpen. Vooral Knorretje is in het begin een beetje huiverig; hij is helemaal niet goed in het oplossen van problemen. Gelukkig is Teigetje een kei in het oplossen van problemen. In alles eigenlijk wel.

De LOS-OP-methode
De Vreemdeling steekt van wal over zijn methode om problemen op te lossen. Het is een vijf-stappenprocedure, genaamd de LOS-OP-methode. Je kunt er elk probleem mee oplossen, of het nu honing uit een boom halen is of een ingewikkeld managementprobleem. Je kunt het ook gebruiken om moeilijke situaties te verbeteren.

LOS-OP is een acroniem voor de vijf stappen: Lokaliseer het probleem, Observeer het probleem, Stel vragen, Opper mogelijke oplossingen en Pas de oplossing toe. Met behulp van de moeilijkheden waarin Winnie de Poeh en zijn vriendjes zich soms bevinden, legt de Vreemdeling de stappen uit en past ze toe. Zo worden alle problemen opgelost! Als een beer en zijn vrienden het kunnen, dan kan toch eigenlijk iedereen het?

Laagdrempelig met je problemen aan de slag
Het valt op hoe gemakkelijk het lezen van een managementboek wordt als je als hoofdpersoon Winnie de Poeh gebruikt. Winnie-de-Poeh en het Oplossen van Problemen leest dan ook heerlijk weg. Het boek heeft veel dialogen, waardoor de stof helemaal niet droog is. Je komt er al snel achter dat het oplossen van dierenproblemen ook veel leuker is dan een oplossing vinden voor kantoorproblemen, dus het is niet moeilijk om enthousiast te worden over het boek en de methode.

Hoe simpel het acroniem misschien ook lijkt, de toepasbaarheid vraagt wel om een geheugensteuntje. De stappen zijn toch wel enigszins moeilijk te onthouden en de auteurs hebben er dan ook goed aan gedaan om achter in het boek een heel handig stappenlijstje te formuleren. Speciaal voor de vergeetachtige beren onder ons.

Met het stappenlijstje in de aanslag lijkt het allemaal wat simpeler en soms zelfs een beetje voor de hand liggend. Toch vallen er twee zaken positief op. Allereerst wordt er uitgebreid ingegaan op de gedachte dat je niet uitsluitend je eigen problemen kiest, maar dat problemen ook jou kunnen kiezen. Wellicht helpt het dat het boekje uit de jaren ’90 stamt en dus vóór het heersende Law of Attraction tijdperk werd geschreven, maar het voelt als een opmerkelijke, fijne geruststelling. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het stellen van vragen. Wat, waar, wanneer, wie, hoe? En vooral heel veel waarom. Omdat we vaak snel moeten schakelen zijn we geneigd aannames te doen en veel voor de ander in te vullen. Het stellen van vragen, aan onszelf en aan anderen, wordt dan nog wel eens overgeslagen. Toch blijkt juist dat één van de belangrijkste stappen te zijn voordat je daadwerkelijk mogelijke oplossingen kunt gaan definiëren.

Oplossen maar!
Winnie-de-Poeh en het Oplossen van Problemen moet het vooral hebben van de hoofdpersonen die de methode laagdrempelig uiteenzetten. De principes van de LOS-OP-methode zijn met het stappenlijstje als spiekbriefje goed te gebruiken, al zou het geheel zonder de vertederende Winnie de Poeh setting een stuk minder aantrekkelijk zijn. Toch kan de methode niet anders omschreven worden als fijne bagage om de dagelijkse uitdagingen het hoofd te bieden, verpakt in een leuk boekje. Laat die problemen maar komen!

 


 Winnie-de-Poeh en het Oplossen van Problemen
 Roger E. Allen & Stephan D. Allen
 Uitgeverij Sirius en Siderius
 Paperback: €7,00
 192 bladzijden
 oktober 1996

Leave a Reply