Boeken Thrillers

Recensie: Wat je achterlaat – Tom Vowler

Twee vrouwen, twee totaal verschillende verhalen. Als ze samenkomen, ontwikkelen ze zich tot één duistere geschiedenis. In zijn thrillerdebuut Wat je achterlaat, focust Tom Vowler op geheimen uit het verleden. Het klinkt als een mysterieuze succesformule, maar ondanks de juiste ingrediënten is er te weinig spanning in het verhaal. Gelukkig weet Vowler tussen de regels door genoeg diepgang te creëren en zo de lezer vast te houden. Wanneer de hooggespannen thrillerverwachtingen worden bijgesteld, blijft er een intrigerende roman met een duister randje over.

In het pittoreske Dartmoor leeft Anna een teruggetrokken, maar zorgeloos bestaan met haar gezin. Wanneer er een gevangene ontsnapt uit de gevangenis in de buurt, lijkt de zorgeloosheid echter als een zeepbel uit elkaar te spatten. Anna is op haar hoede, overbezorgd om haar kinderen en ze gedraagt zich steeds afstandelijker richting haar man Robert. Ze heeft het gevoel dat ze in de gaten wordt gehouden, zelfs nadat de gevangene gepakt blijkt te zijn.

Daarnaast maken we kennis met mevrouw Jacobs, een jonge lerares Engels op een middelbare school. Vastbesloten al haar leerlingen te laten slagen, neemt ze één van hen onder haar hoede en geeft hem thuis bijles. Als hij op een avond onverwacht komt opdagen en haar verkracht, lijkt niemand te geloven dat ze zich heeft laten overmeesteren door een tiener. Ze probeert de draad weer op te pakken, maar ze heeft het te zwaar met de gevolgen en besluit terug te verhuizen naar haar geboortedorp.

Vlot ontrafeld plot
Op het eerste gezicht hebben deze vrouwen niets met elkaar gemeen, maar het duurt niet lang voordat de verhaallijnen samenkomen en de vrouwen geconfronteerd worden met het verleden. De ervaren lezer zal het plot al vrij snel uitgedokterd hebben en daardoor is de verrassing er al snel af. Toch heeft Wat je achterlaat genoeg diepgang om je in het verhaal te houden. Het gaat juist om de dieperliggende emoties en onderhuidse spanning. Vowler is een kei in het schetsen van een sfeer die op het eerste gezicht weinig om het lijf heeft, maar tussen de regels door toch bepalend is voor de rest van het verhaal. Daarnaast is hij duidelijk gecharmeerd van het landschap van de streek, dat hij met zoveel liefde en oog voor detail beschrijft.

Spannende roman die indruk maakt
Wat je achterlaat is dan ook het beste te omschrijven als een roman met hier en daar een mysterieus randje. De spanning in het plot is veel te laag en te weinig aanwezig om het boek een goede thriller te maken. De psychologische aspecten en de omschrijvingen van de natuur zijn echter noemenswaardig goed en maken het verhaal toch bijzonder. Waar het boek voornamelijk in een rustig tempo voortkabbelt, is het einde wat te ongeloofwaardig en abrupt ingezet. Het lijkt alsof Vowler geprobeerd heeft het verhaal nog wat thrillerachtige kenmerken mee te geven, maar eigenlijk valt het hierdoor alleen nog maar meer op dat het plot niet erg sterk is uitgewerkt. Ondanks het gebrek aan bloedstollende spanning, zorgen de intense beschrijvingen en de thematiek ervoor dat dit debuut toch een bijzondere indruk achterlaat.

 Wat je achterlaat
 Tom Vowler
 A.W. Bruna
 Paperback: €17,95
 Ebook: €9,99
 240 bladzijden
 januari 2015

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply