Boeken Romans

Recensie: Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook! – Nanda Roep

Geliefd worden, hoe doe je dat eigenlijk? In haar nieuwste roman Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook! stelt Nanda Roep precies die vraag centraal. Het is namelijk niet zo vanzelfsprekend dat de mensen die van nature van je zouden moeten houden, je ouders, dat ook daadwerkelijk doen. Uiterst vlot en in rake bewoordingen schetst Roep de continue afwijzing die hoofdpersoon Bianca de Groot heeft moeten verduren van haar ouders. Bianca besluit haar verhaal op te schrijven voor haar eigen dochter, om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt. Wat volgt is een beklemmende roman waarin de band tussen ouder en kind centraal staat. 

In Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook! blikt 40-something Bianca terug op haar leven. Ze heeft nooit het warme gezin gehad waar ze op hoopte. Of het nu ging om haar ongeplande zwangerschap, financiële hulp bij het overnemen van een lunchroom of haar scheiding: Bianca wordt door haar ouders in de kou gezet. Haar vader noemt haar ‘het monster met twee hoofden’ en volgens haar moeder is er toch niemand die bij haar wil blijven. Het zijn maar enkele voorbeelden van de hartverscheurende steken onder water die deze dochter van haar ouders ontvangt.

Bianca besluit de pijnlijke herinneringen met haar tienerdochter Anouk te delen. Niet om haar ouders zwart te maken, maar om de keuzes die zij zelf gemaakt heeft in perspectief te zetten. Hierbij durft ze ook de hand in eigen boezem te steken. Scherpe analyses over haar onmogelijke gedrag tijdens de ruzies met de vader van Anouk of het zwart maken van haar zus laten zien dat Bianca niet bang is om open te zijn over haar eigen fouten. Toch overschaduwt de hunkering naar de goedkeuring en liefde van haar ouders het grootste gedeelte van haar leven. Totdat ze uiteindelijk voor zichzelf en haar gezin kiest.

Emotionele afwijzing
Het verhaal zelf heeft weinig om het lijf, maar Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook! laat wel een bijzondere indruk achter. Op niet-chronologische wijze keert hoofdpersoon Bianca terug naar haar jeugd, naar de pijnlijke confrontaties met haar ouders en vooral ook haar eigen grillen. Het verhaal leest als een high tea met je beste vriendin en springt soms van de hak op de tak in de tijd, maar dit doet geen afbreuk aan de leesbaarheid of overzichtelijkheid. Met een mix van loyaliteit, hoop en onzekerheid schetst Roep het verhaal van een vrouw die alleen maar geliefd wilde worden voor wie ze was. De voortdurende emotionele afwijzing komt door de directe en vlotte schrijfwijze keihard binnen en het is dan ook geen kunst om je in te leven in de reeks ongrijpbare afwijzingen.

Waar is de boodschap?
Een klein minpuntje is dat de hoofdpersoon haar verhaal opschrijft voor haar tienerdochter, maar er uiteindelijk geen diepere laag of boodschap wordt meegegeven. Het verhaal is verteld en is dan ook klaar, waardoor het maar weinig meerwaarde heeft dat het verhaal vanuit dit perspectief is geschreven. Desalniettemin weet Roep op lichthartige wijze een gevoelige snaar te raken – een teken van pure klasse!

 Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook!
 Nanda Roep
 Uitgeverij Nanda
 Paperback: €19,90
 240 bladzijden
 oktober 2014

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply