Boeken Persoonlijke verhalen

Recensie: Toen ik eindelijk durfde – Chantal Straver

Je eigen pad kiezen, dat staat centraal in Toen ik eindelijk durfde. Straver, twintiger, heeft alles: een leuke baan, een fijne relatie met haar jeugdliefde en een prachtig huis in het pittoreske Willemstad. Toch is ze niet gelukkig. Haar baan is veeleisend, maar geeft weinig voldoening en ze kan de kriebels in haar buik die ze al sinds de pubertijd van sensei Erik krijgt niet langer negeren. Gevangen in de ‘Quarter Life Crisis’ of het ’twintigersdilemma’ beschrijft Straver de keuzes, overwinningen en worstelingen in haar leven. Toen ik eindelijk durfde illustreert de identiteitscrisis die iedere twintiger in meer of mindere mate zal herkennen en beschrijft de dappere weg van een jonge vrouw naar meer geluk. 

Blogster Straver heeft het prima voor elkaar. Ze is getrouwd met jeugdliefde Arno, heeft een baan als communicatieadviseur bij de gemeente Rotterdam en doet op hoog niveau aan karate. Ze besluit daarnaast om samen met Arno een karateschool op te zetten, wat al snel een succes blijkt. Alles lijkt haar voor de wind te gaan, maar toch mist er iets… Haar leven is in alle opzichten veilig, maar kent weinig sprankeling.

Als mede-twintiger, midden in de ‘Quarter Life Crisis’ of het ’twintigersdilemma’, is dit lastig te vatten. Op jonge leeftijd heeft Straver huisje, boompje, beestje al voor elkaar. Een zoektocht naar man, carrière, huis of geld is niet nodig. This woman has it all, zo lijkt het. En dan blijkt dat dat toch eigenlijk niet zo is. Dat, wat we eigenlijk al weten, geluk niet zit in pracht en praal voor de buitenwereld, maar in het volgen van je hart.

Straver besluit als zelfstandige te gaan werken. Dit lijkt het begin te zijn van een serie beslissingen naar een gelukkiger leven. Want ze verlaat niet alleen haar vaste baan, maar ook haar vaste relatie met jeugdliefde Arno. Hij is in alle opzichten haar rots in de branding, maar ze mist de romantiek, de spanning, de verliefdheid. Openhartig vertelt Straver over deze keuzes. Dit doet ze kort en krachtig, op blogpost-achtige wijze. Over de twijfels, de worstelingen en de vraagtekens van anderen. Over haar vader die bezorgd vraagt hoe het nu verder moet, zonder vaste baan, man en eigen huis? Maar Straver twijfelt niet. Want het is niet de baan, man of huis die haar identiteit geeft. Een belangrijke, krachtige en waardevolle les.

Real-life sprookje
Het is die openhartigheid die Toen ik eindelijk durfde laagdrempelig maakt. Niets is wat het lijkt. Natuurlijk is er de ambitie en het succes, maar deze powervrouw, die zogenaamd alles leek te hebben, heeft een aantal keiharde keuzes gemaakt om te komen waar ze nu is. Er waren momenten dat ze het niet meer zag zitten en met haar ziel onder haar arm liep. Deze momenten worden samen met haar successen belicht in de korte hoofdstukjes van slechts één of twee pagina’s waar het boek uit bestaat. De gênante ervaringen en moeilijke keuzes zijn immers ook onderdeel van het leven. Gelukkig eindigt dit moderne real-life sprookje wel met een happy end.

Doordat Toen ik eindelijk durfde gebaseerd is op Stravers blog en het geheel ook op dezelfde korte manier is opgeschreven, voelt het geheel een beetje fragmentarisch aan. Haast als een columnbundel. De openhartigheid van Straver komt daardoor niet echt binnen en maakt het lastig om je als lezer goed in te leven. Hoe bewonderenswaardig haar keuzes ook zijn en hoe emotioneel haar zoektocht ook is, je blijft gevoelsmatig aan de zijlijn staan. Het boek weet daardoor niet echt te raken of te ontroeren. Herkenning biedt dit boek voor twintigers in de ‘Quarter Life Crisis’ gelukkig wel en ook op de vlotte schrijfstijl is niets aan te merken.

Perfectie bestaat niet
Zoals Straver zelf zegt: ‘Het leven is niet perfect. Ik ben niet perfect.’ Toen ik eindelijk durfde is ook niet perfect, maar wel een fijn, openhartig relaas van een jonge vrouw die alles achter durfde te laten om haar geluk te vinden. Chapeau!

 Toen ik eindelijk durfde
 Chantal Straver
 S2 uitgevers
 Paperback €17,50
 208 bladzijden
 juni 2016

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply