Boeken Thrillers

Recensie: Schaduwvechters – Walter Lucius

Walter Lucius won de Schaduwprijs 2013 met het eerste deel van zijn Hartland-trilogie en tevens debuut De vlinder en de storm. In 2016 kwam het tweede deel van de bejubelde serie uit: Schaduwvechters. Daarmee zet hij zijn ingenieuze verhaal over een crimineel netwerk dat internationaal opereert voort. Gijzelingen, liquidaties, schietpartijen, corruptie en vluchtpogingen brengen journaliste Farah Hafez en collega Paul Chapelle over de hele wereld. Samen komen ze achter de waarheid van het netwerk. Ondertussen volgt hoofdinspecteur Tomasoa een spoor na een hit-en-run dat leidt naar een Nederlandse minister. Het resultaat is een bloedharde actiethriller, die het op het witte doek nog veel beter zou doen dan op papier. 

Farah Hafez, een Amsterdamse journaliste van Afghaanse afkomst, raakt betrokken bij een gijzelingsactie in Moskou. Ze wordt gedwongen een verklaring af te leggen waardoor internationale veiligheidsdiensten denken dat zij aan de kant van de gijzelnemers stond. Ze wordt gezien als voortvluchtige terroriste en is haar leven niet zeker. Ze besluit te vluchten naar het Indonesische Jakarta, waar ze anoniem en onder de radar verder probeert te gaan met haar onderzoek naar de criminele activiteiten van de Russische oligarch Lavrov. Collega en vriend Paul Chapelle, geholpen door de Russische Anya, reist ondertussen van Moskou naar Johannesburg waar hij meer bewijzen vindt tegen de Rus.

Ondertussen wordt er door hoofdinspecteur Radjen Tomasoa en zijn collega Esther van Noordt nog steeds gewerkt aan de zaak van de hit-en-run actie op de Afghaanse jongen Sekander in het Amsterdamse Bos. De sporen leiden naar de Nederlandse minister Lombard. Ook zijn vrouw en chauffeur zijn bij de zaak betrokken. De ware toedracht achter de hit-en-run wordt duidelijk, maar niet iedereen kan dit navertellen…

On-Nederlands filmisch
Het spreekt voor zich dat je van goeden huize moet komen om zoveel verschillende verhaallijnen en personages goed te integreren in een boek. Schaduwvechters heeft zoveel verschillende aspecten, wisselende perspectieven en flashbacks zonder te vervallen in clichés of veel spanning te verliezen, dat het haast on-Nederlands aanvoelt. Het leest filmisch, kent een goede spanningsopbouw en zit gedegen in elkaar. Het is dan ook geen verrassing dat Walter Goverde, de man achter pseudoniem Walter Lucius, scenarist en producent is.

Toch is dit boek compleet niet aan mij besteed. Het gebeurt niet vaak, maar van dit boek had ik liever de film gezien. Wellicht is het een compliment, want dezelfde ervaring heb ik bij de boeken van Dan Brown, maar er gebeurt zóveel, met zoveel mensen en met zoveel oog voor detail beschreven, dat de rode draad af en toe niet goed meer te onderscheiden is. De vele namen en organisaties zijn moeilijk uit elkaar te houden, evenals de reisbewegingen van menig hoofdpersoon. Vragen als: ‘wie was dat ook alweer?’ en ‘waar was diegene ook alweer?’ komen continu op. Het wisselende perspectief tussen de verhaallijn van Farah Hafez en die van Radjen Tomasoa draagt daar niet aan bij, hoewel het wel voor een lekkere afwisseling zorgt.

Ingenieuze actiethriller
Uiteindelijk bewijst Lucius dat het verhaal goed in elkaar steekt en vallen alle puzzelstukjes in elkaar, maar het is niet bepaald een eenvoudige leeservaring. Schaduwvechters is dan ook geen gemakkelijke thriller en waarschijnlijk niet everyone’s cup of tea, maar heeft wel een ingenieus plot en is daarmee één van de betere actiethrillers. Ik houd me graag aanbevolen voor de bioscoopversie.

 Schaduwvechters
 Walter Lucius
 Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
 Paperback: €19,99
 Ebook: €9,99
 416 bladzijden
 april 2016

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply