Boeken Werk

Recensie: Wie heeft mijn werkplek gepikt? – Floris Vrasdonk & Suze Krijnen

Het Nieuwe Werken: ook bij mij op kantoor moeten we eraan geloven. Hoewel er nu nog voldoende plaats is om iedereen van een ‘eigen’ bureau te voorzien, gaan we over een aantal jaar verhuizen en komen er in het pand een stuk minder werkplekken. Dag eigen bureau, dag altijd dichtbij je directe collega’s zitten en dag altijd een vrije werkplek op kantoor.

Samen met een aantal collega’s heb ik het afgelopen half jaar gewerkt aan een pilot over het nieuwe werken bij ons op kantoor. Want zoiets voer je niet eventjes in, nee, zoiets bereid je gedegen voor. We nodigden Floris Vrasdonk uit om ons te coachen en te inspireren.

Ikke, ikke, ikke en de rest…
De boodschap van Wie heeft mijn werkplek gepikt? is helder: hoe kan jij zoveel mogelijk profiteren van Het Nieuwe Werken? Dat je werkgever er iets aan heeft, dat is duidelijk. Die hoeft minder werkplekken te regelen en kan waarschijnlijk een kleiner pand betrekken of een verdieping verhuren. Maar hoe heb jij als werknemer nu iets aan dit soort plannen?

Door het systeem te hacken, aldus Krijnen en Vrasdonk. Er zelf van profiteren en zorgen dat je een betere plek terugkrijgt. In het boekje staan dan ook 14 manieren (en nog veel meer voorbeelden) hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

Op maandagmiddag naar de bioscoop
Het wordt al snel duidelijk dat er aan dat Nieuwe Werken behoorlijk wat voordelen kleven. Natuurlijk, het is hartstikke irritant dat je steeds moet zoeken naar een vrije plek op kantoor, continu met je spullen loopt te sjouwen en je geen idee hebt waar die ene grappige collega zich in het pand bevindt. Maar daar staat tegenover dat er meer ruimte is om te flexwerken en thuiswerken. En laat dat nou eens heel wat voordelen hebben!

Zoals uitslapen, toch wel één van mijn favoriete bezigheden. Niemand weet immers hoe laat je daadwerkelijk bent begonnen, of je vanuit bed die mailtjes beantwoord en tot hoe laat je de avond daarvoor hebt doorgewerkt. Hoeveel uur je zichtbaar op kantoor bent is veel minder belangrijk, het gaat eigenlijk alleen nog om de resultaten die je behaald. 

De eerste hack gaat dan ook over het stoppen met het denken in uren, plekken en belangen. Houd jij echt tot op de minuut bij hoelang je hebt gebeld met de huisarts terwijl je onderweg was naar een zakelijke afspraak? Of hoe lang je mails hebt beantwoord tijdens de zwemles van je dochter? Werk en privé lopen steeds meer door elkaar. Dat betekent dat je de ene keer een stapje harder loopt voor je werkgever en je de andere keer wat meer tijd neemt voor jezelf. Als werk en privé in balans zijn profiteert iedereen daarvan, ook jouw werkgever. Daarom kun je prima dat uurtje ’s ochtends blijven liggen of op maandagmiddag lekker goedkoop naar de bioscoop. 

Relax, het gaat om het resultaat
Andere hacks gaan o.a. over het vinden van een passende werkplek, hoe je thuis geconcentreerd kunt werken en hoe je profiteert van samenwerken op afstand. Krijnen en Vrasdonk zijn heel consequent in hun verhaal en zijn steeds op zoek naar meerwaarde van Het Nieuwe Werken voor de medewerker. Soms zijn de voordelen niet al te sterk of juist heel logisch, maar Wie heeft mijn werkplek gepikt? staat vol met praktische tips. De korte hoofdstukken lezen gemakkelijk en de auteurs hebben de nodige humor. Handig is ook de samenvatting aan het einde van ieder hoofdstuk.

Aangezien vrijwel iedereen die op een kantoor werkt wel iets heeft meegekregen van flexwerken, thuiswerken of digitaal werken, zal dit boekje uit 2015 niet veel nieuws bieden. Toch is de mindset die wordt gepredikt wel heel vernieuwend (en in mijn ervaring ook nog steeds heel erg nodig). Profiteren heeft ergens toch nog steeds een nare bijklank, maar het mag echt. Denk aan jezelf, zoek uit wat voor jou werkt, stop zoveel mogelijk met werk doen dat niet hoeft of dat je niet leuk vindt en heb een beetje lol.

Zolang je je resultaten haalt en een beetje sociaal bent naar je collega’s toe is het echt prima om niet elke dag van 9 tot 5 (of vaker nog: van 8 tot 6) op kantoor te zitten. Heb jij nog een duwtje in de rug nodig? Dan is Wie heeft mijn werkplek gepikt? een prima boek voor jou.

 

 

Wie heeft mijn werkplek gepikt?
Floris Vrasdonk & Suze Krijnen
maart 2015
176 bladzijden
Paperback: €18,50
Ebook: €13,50
Haystack

 

Bekijk op bol.com

 

 

 

4

Wie heeft mijn werkplek gepikt? - Floris Vrasdonk & Suze Krijnen

Flexplekken, thuiswerken, alles digitaal: het nieuwe werken is niet te stuiten. Zie jij er als medewerker het voordeel niet van in? Dan is het hoog tijd om het systeem te hacken, zodat niet alleen je werkgever, maar bovenal jijzelf ervan profiteert.

In Wie heeft mijn werkplek gepikt? leer je hoe je het nieuwe werken naar jouw hand zet. Heb je de basisvaardigheden eenmaal onder de knie, dan kun je bijvoorbeeld:
* uitslapen wanneer je wilt;
* je kinderen voor je laten werken;
* je voordeel doen met IT-problemen;
* en op nog veel meer manieren profiteren (of je baas het nou zo bedoeld heeft of niet).

Dat iemand je werkplek gaat pikken is onvermijdelijk. De vraag is: regel jij er een betere plek voor terug? 

Leave a Reply