Boeken Persoonlijke groei

Recensie: Veeg je zorgen weg – Shoukei Matsumoto

Volgens zenboeddhistische monnik Shoukei Matsumoto kun je letterlijk je zorgen wegvegen. Door met aandacht alle plekjes in huis op te ruimen en schoon te maken, maak je ook je hart en hoofd schoon. In het boek Veeg je zorgen weg, een bestseller in Japan, leert hij je hoe je dat het beste kunt doen volgens de leer van de monniken.

 

Hoe maak je je leven schoon van negativiteit en zorgen?

Schoonmaken is een belangrijk onderdeel in het leven van de zenboeddhistische monniken. Het reinigt de geest en in een smetteloos huis en lichaam kom je tot rust. Daarnaast geloven zij dat de mens bestaat uit de handelingen die ze in het leven uitvoeren. Een zuiver huis is een zuiver mens en de start van een zuivere wereld.

Systematisch helpt Matsumoto je met schoonmaaktips in en om het huis. Ook je lichaam wordt niet vergeten, evenals welke benodigdheden je het beste kunt gebruiken. Daarnaast bevat het informatie waarom de boeddhistische monniken het schoonmaken juist op deze manier doen.

 

Tips voor je Setta sandalen

Het is lastig te bevatten waarom Veeg je zorgen weg is vertaald en uitgegeven op de Nederlandse markt. Een groot deel van het boek wordt er gesproken over typische Japanse voorwerpen en gebruiken. Heb jij Samue werkkleding? Tenugui handdoeken of Setta sandalen? Eet je uit Oryoki kommen? Of heb je je altijd al afgevraagd hoe je je butsuma (boeddhistisch altaar) schoonmaakt?

De achterflap van het boek suggereert in algemene termen dat het boek helpt bij eenvoudige veranderingen in je dagelijkse gewoonten om je gelukkiger en tevredener te maken, maar verzwijgt dat de tips weinig toepasbaar zijn in het gemiddelde Hollandse leven. Zelf als je in het schoonmaakregime van de boeddhistische monniken zoekt naar algemene relevante schoonmaaktips, dan blijken die wel erg oppervlakkig geformuleerd en weinig houvast te bieden.

Zo wordt geadviseerd tijdens het strijken te visualiseren dat je de kreukels uit je hart strijkt. Als je sokken met gaten hebt, dan moet je die stoppen. Als je lampenkappen schoonmaakt, dan moet je dit voorzichtig doen, alsof je je hart en je ziel oppoetst. Dit wordt verder niet toegelicht of uitgelegd, blijkbaar zijn dit de tips die je leven een stuk beter maken.

 

Weinig inspirerend voor de Nederlandse markt

Veeg je zorgen weg belooft adviezen voor een rustig en gelukkig leven, maar die zal de gemiddelde lezer totaal niet vinden. Boeddhisten of mensen met affiniteit met het boeddhisme zullen hier misschien nog een aantal tips uit halen, maar verder is het boek weinig inspirerend.

Gelukkig zijn de hoofdstukken kort en wordt de tekst ondersteund met tekeningetjes die het geheel visueel nog enigszins aantrekkelijk maken. Hoewel het voor te stellen is dat Veeg je zorgen weg in Japan nuttig en geliefd was, is het boek voor de Nederlandse markt niet echt geschikt. Jammer!

 

Veeg je zorgen weg
Shoukei Matsumoto
februari 2019
153 bladzijden
Paperback: €10,00
E-book: €7,49
Luisterboek: €9,49
Lev.

 

 

 

 

1.5

Veeg je zorgen weg - Shoukei Matsumoto

In Japan staat reinheid direct naast verlichting. De zenboeddhistische monnik Shoukei Matsumoto laat je aan de hand van oude tradities zien hoe met een paar eenvoudige veranderingen in je dagelijkse gewoonten – van je ochtendroutine tot het bereiden van voedsel, en van het respecteren van de dingen om je heen tot samenwerken als team – niet alleen je huis rustiger en schoner zal worden, maar je zelf ook energieker, gelukkiger en tevredener zult zijn.

Leave a Reply