Boeken Persoonlijke groei

Recensie: The power of the heart – Baptist de Pape

In het verlengde van The Secret, en van dezelfde regisseur, verscheen in 2014 de film The power of the heart. Zoals de titel al doet vermoeden staat in The power of the heart de kracht van het hart centraal. Het gaat hierbij niet om de fysieke werking van het hart, maar juist om het spirituele, zoals de wijsheid, liefde en intelligentie, van dit onmisbare orgaan. Naar aanleiding van de film werd ook een gelijknamig boek gemaakt, een omgekeerde boekverfilming eigenlijk, waar het fenomeen luisteren naar je hart verder wordt uitgediept.

Je hart uitstorten. Naar je hart luisteren. Je hart volgen. Zomaar een paar van de vele spreekwoorden en gezegden waarin het hart centraal staat. Het hart is niet alleen van levensbelang voor de fysieke werking van je lijf, en daarmee verantwoordelijk voor leven en dood, maar ook op spiritueel vlak wordt het hart veel toegeschreven. Als je een nare boodschap krijgt dan voel je een steek in je hart. Als je liefde het uitmaakt is je hart gebroken. Al met al is het hart veel meer dan een orgaan dat bloed rondpompt.

Het is dus niet zo gek dat Baptist de Pape er een heel boek aan heeft gewijd. In The power of the heart beschrijft hij hoe je je ware potentie en geluk kunt vinden door het luisteren naar en volgen van je hart. Hij onderzoekt verschillende aspecten hiervan, zoals authentieke kracht, vergeving, dankbaarheid en liefde, en interviewde hierover spirituele grootheden zoals Paulo Coelho, Eckhart Tolle en Deepak Chopra. Samen geven zij handvatten voor het leven van je ware leven, vanuit intuïtie, door te luisteren naar je hart.

U vraagt, wij herhalen

Uit alles blijkt dat The power of the heart geïnspireerd is door of gelieerd is aan The Secret. Het boek kent eenzelfde soort look and feel: hardcover, glanzend papier, veel gebruik van quotes in cursief. Het is een verzameling van quotes en ervaringen van de geïnterviewden, aan elkaar geregen door wat algemene tekst van De Pape. Het boek is best wel interessant en een goede reminder dat het belangrijk is om niet alleen maar continu alles te beredeneren met je hoofd, maar wat meer te luisteren naar wat je hart je ingeeft.

De kracht van een boodschap zit vaak in herhaling en het is natuurlijk het hart dat steeds weer wordt belicht, dus het is op zich helemaal niet erg dat op verschillende wijzen eigenlijk steeds hetzelfde wordt benadrukt. Maar op een gegeven moment weet je het wel en neigt The power of the heart naar uitmelken, herhaling en gaat een beetje vervelen.

Weinig nieuws onder de horizon

Wat gelukkig wel heel krachtig is is de samenvattende kern aan het einde van ieder hoofdstuk, vaak gevolgd door een krachtige oefening om op een praktische manier in de flow van je hart te komen. Het geeft de nodige afwisseling en daagt de lezer ook echt uit om met de inzichten aan de slag te gaan.

The power of the heart is best een leuk boek om er af en toe eens bij te pakken, een specifiek hoofdstuk te lezen en een oefening te doen, en je op die manier te helpen meer richting je hart te bewegen. Maar verwacht geen levensveranderende inzichten of grootse ideeën, want dan zal The power of the heart waarschijnlijk teleurstellen.

 

The power of the heart
Baptist de Pape
Kosmos Uitgevers
Hardcover: €12,40
240 bladzijden
oktober 2014

 

 

Leave a Reply