Boeken Thrillers

Recensie: Skoftig – Marleen Hartog

skofitg marleen hartog skoftig marleen hartog

Het rustige West-Friese dorpje Wevershoofd verandert tijdens het jaarlijkse kermisweekend in dé plaats waar je moet zijn voor een beetje gezelligheid. Het belooft een ‘skoftig’ weekend te worden, wat in het Fries zoiets betekent als vet of cool. Toch blijkt het kermisweekend dit jaar ook heel wat anders in petto te hebben…

 

Alle boekjes te buiten

In West-Friesland is het kermisweekend toch wel één van de hoogtepunten van het jaar. Een drie dagen durend excuus om alle boekjes te buiten te gaan. Daniëlla ziet het dan ook als de perfecte gelegenheid om aan te pappen met Johnny, de bad boy waar ze al een tijdje een oogje op heeft. Haar zus Laura is ook in het dorp, het is immers ook de verjaardag van hun moeder.

Laura’s oud-klasgenoot Micha heeft hele andere zorgen. Hij krijgt zijn vriend Amos maar niet te pakken. Wat is er aan de hand? En waarom heeft Amos de Tsjechische Kalila uitgenodigd om naar Nederland te komen, als hij al dagen onbereikbaar is?

 

Verweven verleden en verknoopte toekomst

Veel personages, veel vragen en veel schimmige details: Skoftig maakt vanaf de proloog nieuwsgierig. Het drama sijpelt al van de eerste pagina’s – een aanrijding, een mishandeling, een vermissing – maar Hartog weet het goed te doseren en houdt tegelijkertijd de spanningsboog strak gespannen.

De spannende gebeurtenissen volgen elkaar in vluchtig tempo op en daardoor is het boek bij vlagen maar lastig weg te leggen. Soms haalt Hartog de spanning er zelf een beetje uit, door teveel de nadruk te leggen op details, waardoor voor de lezer al teveel wordt ingevuld van de naderende plottwist. De lezer zou hier en daar iets meer de ruimte mogen krijgen om zelf in te vullen.

De hoeveelheid drama neemt zeker niet af gedurende het verhaal; het wordt eigenlijk alleen maar heftiger. Het is niet ongeloofwaardig, de gebeurtenissen zouden allemaal echt kunnen gebeuren, maar verbazingwekkend is Skoftig wel. Het is veel, zeker als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, maar Hartog vliegt nergens uit de bocht en laat -gelukkig- geen open eindjes achter.

 

Schrijftaal versus spreektaal

De personages hebben eigen verhaallijnen en niet altijd een even sterke onderlinge relatie, maar spelen in elkaars verhaallijn wel degelijk een rol. Soms ligt de link in het verleden, soms in het heden. Het is soms lastig om de vele namen en gebeurtenissen uit elkaar te houden, maar het plot bevat gelukkig genoeg aanknopingspunten om gemakkelijk weer aan te haken als dat gebeurt.

Het plot kent het meeste diversiteit. De karakters worden goed uitgewerkt, maar alleen Laura en Micha leer je écht kennen. De andere personages blijven wat ééndimensionaal. In dit geval is dat helemaal niet erg. Er zijn zoveel personages en zoveel gebeurtenissen dat niet iedereen uitgewerkt kan worden als een compleet karakter of groei kan doormaken. Een klein puntje van kritiek zit dan ook met name bij sommige dialogen die wat teveel schrijftaal bevatten, waar spreektaal gebruikt had kunnen (moeten) worden. In een gesprek zegt iemand niet zo snel: ‘Mijn jeugd werd gekenmerkt door’, dit is echt schrijftaal.

 

Wat is nu skoftig?

Skoftig heeft een fijne spanningsboog door de vele vraagtekens en gebeurtenissen die elkaar in rap tempo opvolgen. Het boek is modern en leest haast als een film. Het is niet voor niets dat dit boek de shortlist voor Beste Nederlandse Thriller 2019 haalde!

Skoftig heeft alle elementen om door een groot publiek gelezen te worden. Het risico dat dit niet gebeurt, ligt vooral aan de keuze van de titel. Het doet me een beetje denken aan Kismet van Stefan Tetelepta, ook zo’n prima boek met een titel die niet uitnodigt tot lezen, omdat de meeste mensen de betekenis van de titel niet kennen. Natuurlijk zijn er ook lezers die hier juist nieuwsgierig van worden, maar helaas geldt dit zeker niet voor iedereen.

Al met al is Skoftig een aanrader voor iedereen die houdt van vlotte, spannende thrillers. Deze psychologische rollercoaster vol actie, spanning en intriges bezorgt je zeker een aantal uurtjes leesplezier!

 

Skoftig
Marleen Hartog
juni 2019
312 bladzijden
Paperback: €19,95
E-book: €9,99
Miss Creative

Ik heb dit boek gekregen van de auteur.

 

 

 

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliate links. 

 

 

 

4

Skoftig - Marleen Hartog

Wat gebeurt er als je de controle over je eigen leven verliest?
Skoftig is een snelle thriller over een aantal jongvolwassenen die zoekende zijn. Wie beheerst de kunst om zich werkelijk los te maken van zijn verleden? En wie raakt verstrikt in het web van de toekomst?

Tijdens het kermisweekend in een dorp in West-Friesland worden alle relaties in moordend tempo op scherp gesteld. Het is kiezen of verliezen. Wie overleeft zijn verleden?
Stap jij in deze draaimolen?

Een zoektocht.
Een ontvoering.
Een zelfdoding.
Een gezin dat uit elkaar spat.
Een moord. (Of meer dan één…)
Dit boek is kermis.
Dit boek is Skoftig.

1 Comment

  1. Marleen Hartog

    23 september 2020 at 14:50

    Bedankt voor deze mooie, zorgvuldig geschreven recensie, Annemieke!

Leave a Reply