Boeken Persoonlijke groei

Recensie: Samen is beter – Simon Sinek

Wat ben je van plan om met de rest van je leven te gaan doen? Wat doe je nu met je leven? Heb je een duidelijk doel, een visie, of overkomt het leven je vooral? Simon Sinek begint Samen is beter, zijn prentenboekje met inspirerende quotes voor volwassenen, met een aantal van deze grote vragen. Vragen die iedereen zichzelf weleens heeft gesteld.

Welke toekomst je ook voor ogen ziet of welke visie je ook hebt voor een gelukkig leven, de weg ernaartoe blijft altijd vol hobbels. Je zult niet van tevoren weten wanneer je de eindstreep bereikt, of je je doelen haalt en welke afslagen je onderweg tegenkomt. Maar de weg naar een inspirerend droomleven kun je wel het beste samen afleggen. Samen kom je verder. Samen is beter.

Het schoolplein als metafoor voor het echte leven
Simon Sinek kreeg in één klap bekendheid door zijn razend populaire TEDtalk How great leaders inspire action. Daarin zet hij zijn gedachtegoed uiteen van het leven en werken vanuit de bedoeling; alles begint met waarom je doet wat je doet. Hij schreef hierover verschillende bestsellers. Samen is beter is zijn simpelste en kortste boek. Het is een prentenboek voor volwassenen, waarin het verhaal wordt verteld over drie vrienden op het schoolplein, ondersteund door inspirerende quotes.

Op het schoolplein hebben drie vrienden het prima naar hun zin. Niet fantastisch, gewoon prima. Want zoals alle kinderen hebben ze te maken met de tiran van het schoolplein, die over iedereen de baas speelt. Hij vindt alleen zichzelf en zijn status belangrijk en heerst over de andere kinderen. Het verhaal is een metafoor, waarin het schoolplein staat voor de organisaties waarin we werken – zeker die organisaties met een ongezonde werksfeer of angstcultuur. De tiran staat voor onze baas. En alle kinderen op het schoolplein die niets zeggen, staan voor de dagelijkse sfeer in onze organisaties, waarin collega’s dit gedrag negeren en dus tolereren. Totdat één van de kinderen een besluit neemt dat alles verandert…

Je bent slecht één keuze verwijdert van een ander leven
Sinek laat zien dat één besluit alles kan veranderen. Als je nu een baan hebt die je niet voor eeuwig wilt blijven doen, waarom doe je het nu dan nog? Je kunt opstaan en een andere keuze maken. Dat betekent overigens niet perse dat je meteen je baan op hoeft te zeggen, maar wel dat je de moed moet hebben om je bijvoorbeeld anders te gedragen of om zingeving te vinden in je huidige werk.

Hoe je het ook doet, samen vind je de antwoorden vaak veel gemakkelijker. Samen kun je je successen vieren en doorsta je de stormen. Waarom zouden we alleen een fijne carrière en een goed leven opbouwen, als het ook samen kan? Een goede leider weet dat samen beter is. Een goede leider is geen tiran die heerst over anderen, maar zorgt juist dat iedereen op zijn eigen manier kan stralen. Het is volgens Sinek belangrijk dat iedereen een goede leider is voor de mensen om zich heen.

Rake oneliners geven stof tot nadenken
Met pentekeningen in slechts zwart, wit en rood illustreert Ethan Aldridge het metaforische verhaal van de drie vrienden die opstaan tegen de schoolplein tiran. Het verhaal wordt vooral in de tekeningen vertelt, de tekst dient als inspirerende ondersteuning. De oneliners van Sinek zijn stuk voor stuk raak, maar niet perse vernieuwend. We weten wel dat impact niet in het idee, maar in de uitwerking daarvan zit. Of dat sterkte juist zit in de moed om zwakte te durven tonen.

Toch geeft Samen is beter in slechts enkele zinnen steeds stof tot nadenken over ons eigen leven en de keuzes die we juist wel of niet maken. Aan het einde van het boek geeft Sinek nog wat meer context bij de quotes. Zo vergelijkt hij bijvoorbeeld leiderschap met opvoeden en legt het belang van kwetsbaarheid uit. Het geeft het boek iets meer inhoud, want met slechts één of twee zinnetjes per pagina’s heb je het boek anders binnen een kwartiertje uit.

Samen is beter is een goede samenvatting van de kern van Sineks boodschap: leef je leven vanuit bedoeling, niet alsof het je overkomt én doe het vooral samen, want dan bereik je meer.

 

Samen is beter
Simon Sinek
oktober 2016
156 bladzijden
Hardcover: €20,00
Business Contact

Bekijk op bol.com

 

 

4

Samen is beter - Simon Sinek

Voor de meeste mensen geldt dat het leven ze overkomt. Maar voldoening komt pas als we leven met een doel. En wat doe jij? Heb jij een droom? Een visie? Heb jij duidelijk voor ogen waarom je doet wat je doet? Iedereen kent wel iemand die worstelt met deze vragen. Maar welke weg je ook volgt, de toekomst blijft onzeker. Als je ook van de reis zelf wilt genieten, doe het dan samen met mensen die je vertrouwt. Je kunt in je eentje succesvol of gelukkig worden, maar waarom zou je? Samen is beter. Simon Sinek combineert in dit prachtige boekje de inzichten die hij in de afgelopen jaren heeft opgedaan met een hartverwarmend en rijkelijk geïllustreerd verhaal.

Leave a Reply