Boeken Romans

Recensie: Rosie hartje Jack – Mel Darbon

Rosie hartje Jack

Rose heeft Downsyndroom. Het is heel belangrijk dat je weet dat ze Downsyndroom hééft en geen Downsyndroom is. Ze is gewoon Rose. Of eigenlijk Rosie, zoals Jack haar noemt. Ze zijn al zeven maanden een stelletje. Jack heeft bij zijn geboorte hersenbeschadiging opgelopen en kan daardoor soms behoorlijk agressief zijn. Maar niet zolang Rosie bij hem in de buurt is. Rosie stopt Jacks boos.

Als Rose een keer niet in de buurt is en bij Jack de stoppen doorslaan, wordt hij door de politie afgevoerd. Hij wordt naar een plek gestuurd in Brighton, waar hij voorlopig even moet afkoelen. Jack stuurt kaarten naar Rose, maar haar vader onderschept deze. Hij is bang dat Jack misschien ooit agressief zal gaan doen tegen Rose. Hij is tegen hun relatie.

Maar als Rose de kaarten weet te onderscheppen, staat haar besluit vast. Ze gaat op zoek naar Jack. Ze gaat naar Brighton.

 

Onderweg naar liefde 

Rose kan dan nog niet vermoeden dat haar reis enorm veel gevolgen zal hebben. Rose is wel zelf-stan-dig, maar met het openbaar vervoer is de reis naar Brighton toch behoorlijk lang en ingewikkeld. Wanneer het gaat sneeuwen en de treinen uitvallen, is ze aangewezen op mensen bij het station die haar willen helpen. Het blijkt helaas dat niet iedereen de beste bedoelingen heeft en Rose raakt behoorlijk in de problemen.

Toch kan niets haar afhouden van haar doel. Ze is onderweg naar Jack. Ze is onderweg naar liefde.

Tijdens de reis blikt Rose af en toe terug naar momenten die ze met Jack heeft beleefd. Zo heeft ze het gevoel dat hij altijd bij haar is. Tegelijkertijd leer je het stel en hun relatie ook beter kennen. Darbon, die als onderwijsassistente werkt op een school met leerlingen met o.a. het Downsyndroom, weet met haar sfeer en taalgebruik realistisch Rosies belevingswereld te verwoorden.

 

Kwetsbare page turner die langzaam op gang komt

Het mag duidelijk zijn dat de wereld niet altijd een veilige plek is voor mensen met een beperking. Hoewel Rosie hartje Jack realistisch is, zijn sommige gebeurtenissen wel erg heftig aangezet en daardoor ook een tikkeltje ongeloofwaardig. Het stoort gelukkig niet heel erg, omdat Darbon de kwetsbaarheid van haar karakters zo goed weet neer te zetten en vrij goed doseert.

Hoewel het boek korte zinnen heeft en gemakkelijk leest, duurde het wel een behoorlijke tijd voordat het boek me echt wist te pakken. Zeker de eerste honderd bladzijden zijn niet meer dan oké, in de tweede helft transformeert het boek pas echt in een page turner.

 

Een boek over Down, hoop en vriendelijkheid

Rosie hartje Jack is niet alleen en boek over Downsyndroom en liefde, maar ook over hoop en vriendelijkheid. In elke situatie zijn er helpers, mensen die altijd aardig voor je zijn, of je ze nu al jaren kent of net hebt ontmoet. Het boek heeft een bepaalde lieflijkheid, fijne karakters en prettige dialogen.

En zoals met iedere reis, gaat het niet om de bestemming, maar om het avontuur. Rosie hartje Jack is een fijn avontuur om te lezen. Het heeft een lach en een traan, een paar open eindjes en ook al is het niet perfect, het brengt je precies waar je wil zijn. Bij de liefde.

 

Rosie hartje Jack
Mel Darbon
februari 2020
284 bladzijden
Paperback: €18,99
Blossom Books

 

 

 

 

 

 

4

Rosie hartje Jack - Mel Darbon

Rosie houdt van Jack. Jack houdt van Rosie. Dus als ze elkaar kwijtraken, doet Rosie alles om de jongen die de zon in haar hoofd laat schijnen te vinden. Zelfs wegrennen van huis. Zelfs Londen doorkruisen om naar Brighton te reizen, ook al sneeuwt het en rijden er bijna geen treinen. Zelfs als mensen denken dat een meisje zoals Rosie zich nooit in haar eentje zal kunnen redden.

Rosie hartje Jack is een prachtig verhaal over vechten voor de vrijheden die we als vanzelfsprekend aannemen: onafhankelijkheid, acceptatie en liefde. Mel Darbon werkte voor dit boek nauw samen met meelezers met het syndroom van Down.

 

Leave a Reply