Boeken Non-fictie

Recensie: Ode aan de verliezer – Alain Verheij

Levenslessen uit de Bijbel: hoe relevant zijn die in deze tijd nog? Heel relevant, zo bewijst Alain Verheij in zijn meest recente boek Ode aan de verliezer. Voor de vragen van vandaag heb je veel uit de lessen van het verleden. Hoe houd je hoop? Waar vind je houvast of juist vrijheid? Verheij hervertelt de Bijbelverhalen van toen op een manier die ook nu nog relevant zijn én deelt lessen die je kunnen helpen op je levenspad.

Ode aan de verliezer recensie Ode aan de verliezer recensie 

De Bijbel en het leven van vandaag

Als niet-gelovige denk je er vast niet zo snel aan om een religieus boek op te pakken. De Bijbel voelt misschien als ouderwets of een sprookje of heel erg ver van je bed. Verheij slaagde er met zijn debuutroman God en ik al in om de Bijbel toegankelijker te maken en te verbinden met vandaag. In Ode aan de verliezer doet hij dat nog eens over.

Al staat de Bijbel misschien duizenden jaren en kilometers van je af, de verhalen, symboliek en zeggingskracht zijn even relevant voor de technologische, geglobaliseerde wereld van nu. Juist in periodes van snelle vooruitgang kan het lastiger worden om te weten welke kant je op wilt. Ook vallen er meer mensen buiten de boot, omdat ze zich niet goed meer weten staande te houden in de maatschappij.

Juist voor die mensen kan het lastig zijn om hun plek te vinden. Ode aan de verliezer kan je dan helpen. Maar ook voor de mensen die zich succesvol in de maatschappij staande houden, staat dit boek vol levenslessen. Het is belangrijk om op elkaar te letten en oog te hebben voor de kwetsbaren. Ooit zijn de rollen misschien omgedraaid.

 

Op zoek naar antwoorden

Verheij gaat in grote stappen chronologisch de Bijbel door. We beginnen bij de schepping, de zoons van Adam en Eva. De één sterk en assertief, de ander volgzaam en zoekend. Zij illustreren als eerste mensen de fundamentele levensvraag: welke kant moet ik op? Wie wil ik zijn?

Verheijs moderne uitleg van dit verhaal is treffend en met de nodige humor en spot geschreven. Hij begrijpt ook dat sommige elementen in de Bijbel niet logisch zijn, dat hoe er om werd gegaan met vrouwen soms ronduit verschrikkelijk is en dat je nog ontzettend veel vragen kunt hebben. Verheij predikt niet. Hij legt uit, hij helpt je begrijpen en maakt de Bijbel toegankelijk.

Dit doet hij in acht hoofdstukken vol leiders, chaos en visionairs. We eindigen bij Christus met een doorkijkje naar de fundamentele vraag van de toekomst: hoe moet het nu verder? De hoofdstukken, steeds getiteld met een levensvraag, lezen als een trein. Ze staan met elkaar in verbinding, maar kunnen afzonderlijk gelezen worden. De Bijbelverhalen die gebruikt worden zullen overigens ook herkenbaar zijn voor niet-gelovigen. Denk bijvoorbeeld aan de toren van Babel, de tien geboden en de kruisiging van Jezus.

 

Hoop en helden

Verwacht in Ode aan de verliezer verhalen over bescheidenheid, wijsheid en vriendelijkheid. Over populisme, #MeToo, economische vrijheid en geloven in waar je voor staat. Het boek laat je nadenken. Voor de niet-gelovige is het misschien een introductie van de Bijbel, terwijl het voor een christen misschien een hedendaagse verdieping van de bestaande Bijbelkennis is.

Maar vooral is Ode aan de verliezer een boek over hoop. Moeilijkheden en uitdagingen zijn van alle tijden. Je hoeft nooit bang te zijn om kwetsbaar, zwak of de verliezer te zijn, want de Bijbel bewijst dat de persoon die zichzelf niet weet te redden gewoon een held kan worden.

 

Ode aan de verliezer
Alain Verheij
november 2020
263 bladzijden
Paperback: €21,99
E-book: €12,99
Luisterboek: €14,99
Atlas Contact

Ik heb dit boek gekregen van de uitgeverij.

 

 

 

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliate links. 

4.5

Ode aan de verliezer - Alain Verheij

In Ode aan de verliezer kijkt Alain Verheij met een frisse blik naar de Bijbel. Hoe moet ik leven? Hoe houd ik hoop? Waar vind ik vrijheid? Het zijn vragen van nu, maar ze zijn niet nieuw. De Bijbel staat al vol verhalen waarin zulke levensvragen onderzocht worden, betoogt Verheij. Zijn hervertelling – vol vaart, met humor, empathie en bravoure – begint bij de eerste twee Bijbelse broers: Kaïn en Abel. De eerste is sterk, succesvol, zelfredzaam en assertief. De tweede weet zich helemaal niet te redden.

Toch maken de Bijbelschrijvers juist van hem, en van de Abels die na hem kwamen, een held. Het is een van de belangrijkste lessen die de Bijbel ons leert: zie en hoor de Abels, wees niet bang om er zelf soms een te zijn. Heel wonden als de Samaritaan, heb je naasten lief en zelfs je vijanden, heb de moed van Debora en het rechtvaardigheidsgevoel van Mozes. Verheij laat zien dat Bijbelverhalen ons aansporen om oog te hebben voor het kwetsbare: in de wereld, in anderen en in jezelf.

Leave a Reply