Boeken Werk

Recensie: Nice girls don’t get the corner office – Lois P. Frankel

Als meisje word je geleerd om je netjes, lief en braaf te gedragen. Meisjes zijn rustig, vragen weinig aandacht en verontschuldigen zich als ze niet perfect zijn. Veel vrouwen nemen dit lieve meisjesgedrag ook mee als ze allang volwassen zijn, maar in de zakenwereld kom je hier helemaal niet ver mee. Misschien stijg je door ploeteren, aardig en behulpzaam zijn iets op de carrièreladder, maar als je mee wilt spelen met de grote jongens moet je het toch echt anders aanpakken.

Frankel noemt het bewust jongens, want het zijn nu eenmaal vaak mannen die het spelletje op de werkvloer beter door hebben dan vrouwen. Die weten dat het niet alleen gaat om hard werken, aardig gevonden worden en slim zijn, maar dat netwerken, hoe je eruitziet en hoe je klinkt zeker zo belangrijk zijn. In Nice girls don’t get the corner office staan 133 fouten die vrouwen maken op de werkvloer, en nog veel meer tips om juist op die punten te groeien in je werk. Het wordt tijd om het lieve meisje achter je te laten en te groeien naar een echte vrouw!

Jouw belangen doen ertoe
Voordat je met de tips uit Nice girls don’t get the corner office aan de slag kunt, is het volgens Frankel belangrijk om jezelf allereerst toestemming te geven om een vrouw te worden. Dat klinkt simpel, maar het betekent eigenlijk dat je iets voor jezelf wilt en dat op een directe manier moet laten weten. Je wilt invloed en zichtbaarheid én je wilt dat jouw belangen er toe doen. Veel vrouwen voelen zich schuldig als ze iets voor zichzelf vragen en ook mannen staan vaak niet met open armen te wachten op een verandering van de status quo. Maar toch is het de belangrijkste eerste stap om überhaupt te kunnen beginnen met groeien in je werk.

Frankel zet daarna 133 fouten uiteen die vrouwen op de werkvloer maken. Ze verdeelt deze onder in hoe je het spel speelt, hoe je je gedraagt, hoe je denkt, hoe je jezelf op de markt brengt, hoe je klinkt, hoe je eruitziet en hoe je reageert. Iedere fout wordt kort toegelicht, meestal aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Aan het einde van iedere fout staan een aantal coachingstips om hier zelf concreet mee aan de slag te gaan.

Stop met huilen
De meest voor de hand liggende fout wordt voor het laatst bewaard: huilen. We weten allemaal dat het geen goed idee is, maar toch ontkomt bijna geen één vrouw eraan. Vooral een huilebalk als ik heeft hier nogal moeite mee, en ik moet dan ook bekennen dat ik bij mijn vorige baan misschien wel wekelijks zat te huilen. Wat zeg ik? Soms wel elke dag. Nu ik ouder en volwassener (en wat professioneler) word, merk ik hoeveel het scheelt als je daar al mee stopt. En als het toch gebeurt, dat je je dan meteen terugtrekt. Of uitlegt wat er gebeurt als dat niet kan. Het is iets kleins, maar het draagt zoveel bij aan hoe je overkomt en hoe serieus anderen je op de werkvloer nemen.

Weg met lief meisjesgedrag
Naast dit soort logische fouten zijn er ook een heleboel waar je waarschijnlijk niet zo snel aan denkt. Je baas als vaderfiguur zien, bijvoorbeeld. Je werkplek inrichten als huiskamer. Of betrokken raken bij een e-mailoorlog. Herkenbaar? In slechts een aantal pagina’s per fout laat Frankel je zien dat we ons er allemaal schuldig aan maken en hoe je dit het beste op kunt lossen. Door de korte hoofdstukken ben je snel bij de kern en leest het boek als een trein. Maar je hoeft het zeker niet van kaft tot kaft te lezen. Je kunt je eerst focussen op de (soort) fouten die jij het vaakst maakt. En om te zorgen dat je niet teveel hooi op je vork neemt, maar wel stappen maakt, vind je achterin het boek een persoonlijk ontwikkelplan. Je hebt dus écht geen excuses meer om in dat lieve meisjesgedrag te blijven hangen.

Geloof me, Nice girls don’t get the corner office is je nieuwe roze bijbel. Je kunt écht niet zonder als je wilt stijgen op de carrièreladder. Er staan logische tips in en fouten waar je nog nooit bij stil hebt gestaan. Sommige dingen zullen je aanspreken, anderen zullen niet eens op je van toepassing zijn. Maar voor iedere ambitieuze vrouw staan er genoeg tips in om een serieuze gesprekspartner te worden voor je baas, meer zichtbaar te zijn tijdens belangrijke besprekingen én om gewoon ontzettend te groeien in je werk.

 

 

Nice girls don’t get the corner office
Lois P. Frankel
augustus 2018
379 bladzijden
Hardcover: €15,00
Ebook: €11,99
Boekerij

Bekijk op bol.com

 

5

Nice girls don't get the corner office - Lois P. Frankel

Werk jij altijd non-stop door zonder pauze? Maak je je zorgen of je anderen niet beledigt met je feedback? Vraag je collega’s altijd om raad voordat je een beslissing neemt? Of wil je gewoon dat iedereen je aardig vindt? Als je een van de bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord, is volgens Lois P. Frankel de kans groot dat er regelmatig een promotie aan je neus voorbijgaat en dat het je meestal niet lukt om je dromen & ideeën waar te maken. Lois P. Frankel is coach en bedrijfstrainer. Vijfentwintig jaar lang runde ze een praktijk voor psychotherapie waar ze voornamelijk werkende vrouwen behandelde. Nice girls don’t get the corner office is het resultaat van al die praktijkervaring. Het gaat over de meest gemaakte fouten van vrouwen op hun werk, het doet suggesties om grip te krijgen op je carrière en het beschrijft manieren waarop je jezelf in de weg zit bij het benutten van al je talenten.

  1. Leesje | De 7 belangrijkste lessen uit Nice girls don't get the corner office

    9 november 2018 at 05:48

    […] oktober kon je mijn jubelende recensie lezen van Nice girls don’t get the corner office. Sindsdien is het mijn ‘roze bijbel’ en kijk ik heel anders tegen mijn werk aan en sta […]

Leave a Reply