Boeken Persoonlijke groei

Recensie: Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

Velen dromen ervan om miljonair te worden. Het betekent een leven vol vrijheid, geen financiële zorgen meer, kunnen doen en laten wat je wilt. Stoppen met die baan, de wereld over reizen of juist je dierbaren iets extra’s toeschuiven.

Het blijft vaak bij dromen, terwijl miljonair worden toch voor veel mensen haalbaar is, volgens “gelddokter” Oeds-Jan Postma. Ook als je een gewoon, modaal inkomen hebt. Het vereist slechts twee dingen: bescheiden leven en slim beleggen. In Miljonair met een gewone baan legt Postma uit hoe je dat aanpakt. 

Miljonair in een rijtjeshuis

Postma onthult aan het begin van zijn boek direct zijn grootste geheim: hij is miljonair. Alleen zijn vrouw weet het, verder niemand. En dat is direct ook zijn eerste tip: loop niet te koop met je financiële situatie. Je schiet er niets mee op. Niemand kan dan ook zien dat Postma zo’n vermogend man is. Hij woont in een heel gewoon rijtjeshuis, rijdt een tweedehands auto, draagt een trainingspak van Scapino en heeft geen Netflix of Spotify abonnement. Hij leidt een bescheiden, misschien naar moderne maatstaven zelfs een sober, leven.

En dat is precies de kern waarom hij miljonair geworden is: hij laat zich niet verleiden door dure spullen, slimme reclames en bakken vol koopjes. Je wordt van spullen niet gelukkiger. Ze leveren juist meer stress op en nemen onnodig ruimte in. Je bent misschien heel even blij met die nieuwe auto, maar de financiële lasten houd je nog jaren nadat je geluksgevoel is verdwenen. 

Wie is rijk geworden van geld op een spaarrekening?

Alles wat je niet uitgeeft, hoe je ook niet extra te verdienen. Dus dat is zeker de eerste en de belangrijkste stap, volgens Postma. Als je bescheiden leeft, ben je sneller bij je droom. Maar er is er nog één, namelijk het slim beleggen van je geld. Want zeker in deze tijd kost sparen op een spaarrekening, zeker als je rekening houdt met de inflatie, je alleen maar geld. En laten we eerlijk zijn, hoeveel miljonairs ken je die rijk zijn geworden door hun geld op een spaarrekening te zetten? 

Postma doet daarom uit te doeken hoe je je geld slim kunt beleggen.  Hij doet dit kinderlijk simpel, in slechts zes stappen en heel genuanceerd (zeker voor een econoom). Hij legt uit hoe je je eigen accenten kunt leggen, welke fouten hij zelf maakte en waar je op moet letten. Hoewel persoonlijk financieel advies uit een boek lastig is, weet Postma met goede voorbeelden, heldere afwegingen en schematische illustraties beleggen voor iedereen toegankelijk te maken. 

Heilige huisje en onnodige koopjes

Miljonair met een gewone baan heeft me dan ook enorm verrast. Ik wist niet dat een boek over geld zo leuk kon zijn! De opmaak is modern en aantrekkelijk, de hoofdstukken zijn gemakkelijk, kort en helder, en bevatten alle nodige uitleg om het miljonairschap in de vingers te krijgen. Zelfs als economie niet in je vakkenpakket zat en je al je financiële zaken uitbesteed, kun je Postma nog steeds volgen en helpen zijn stappen je op weg naar je nieuwe leven als miljonair. 

Het boek rekent af met alle heilige huisjes als het aankomt op besparen: een koophuis, auto en de dagelijkse boodschappen. Overal kun je op besparen, volgens Postma. Het is een kwestie van keuzes maken. 

Voor sommigen zal het bescheiden leven dat Postma schetst wat heftig klinken. Geen Netflix of onnodige koopjes en altijd nadenken voor je uit eten gaat of een pizza besteld. Dat vraagt nogal wat, maar het betekent ook dat als je hier echt mee aan de slag gaat, je tussen de 500 en 1000 euro per maand zou moeten kunnen besparen als je een modaal salaris verdient. Hij raad je aan om elke maand een vast bedrag te investeren en niet te wachten tot wat je die maand overhoud. In plaats daarvan zou het andersom moeten zijn: iedere maand een vast bedrag investeren en leven van het bedrag dat je overhoud. En als je dit bedrag slim belegt, zal het binnen afzienbare tijd exponentieel gegroeid zijn!

Maar geld is niet het doel

Zelf weet ik niets van beleggen, aandelen of obligaties, maar na het lezen van Miljonair met een gewone baan durf ik de stap wel aan om een deel van mijn geld te gaan investeren. Postma is heel duidelijk over de risico’s en vooral hoe je die zo klein mogelijk maakt door je kansen te spreiden. Een makkelijker en toegankelijker boek over geld en investeren ga je niet vinden. 

Miljonair worden was nog nooit zo eenvoudig. Zelfs als je denkt dat dit voor jou nooit haalbaar is, dat een dubbeltje nooit een kwartje wordt, raad ik je aan om dit boek eens te lezen. Je zult er enorm veel van opsteken en mogelijk zelfs ooit een miljoen in de pocket hebben. Maar vergeet niet: ‘Geld is niet het doel. Geld heeft geen waarde. De waarde ervan schuilt in de dromen die je ermee kunt realiseren.’ -Robert Kiyosaki 

 

 

Miljonair met een gewone baan
Oeds-Jan Postma
september 2017
261 bladzijden
Paperback: €17,50
Ebook: €13,50
Haystack

 

Koop bij bol.com

5

Miljonair met een gewone baan - Oeds-Jan Postma

Een miljoen op de bank, wie droomt er niet eens van? Nooit meer werken, alles doen wat je wilt. Maar waarom zou je het bij dromen laten? Financieel onafhankelijk worden, dat kan iedereen. Ook als je een modaal inkomen hebt.

Om miljonair te worden hoef je niet dag en nacht te werken of de jackpot te winnen. Het geheim is om bescheiden te leven en tegelijkertijd slim te beleggen. In dit boek geen verhalen over bekende voetballers, zangers of topondernemers, maar over heel gewone mensen, zoals de schrijver. Alles wat je volgens de selfmade miljonair Oeds-Jan Postma nodig hebt, is de zelfdiscipline om niet na elke commercial naar de winkel te rennen en een handige manier om je vermogen te laten groeien. Hoe je dat aanpakt, lees je in dit boek.

Postma werkt nog steeds. Omdat hij het leuk vindt. Voor het geld hoeft het niet meer.

  1. Leesje | Nieuwe boeken | januari

    2 januari 2020 at 06:30

    […] het lezen van Miljonair met een gewone baan, heeft beleggen mijn aandacht getrokken. Toch heb ik de stap nog niet durven zetten. Misschien kan […]

Leave a Reply