Boeken Columns

Recensie: Mag ik even iets tegen je aanhouden? – Japke-d. Bouma

Mag ik even iets tegen je aanhouden? recensie  Mag ik even iets tegen je aanhouden? recensie Mag ik even iets tegen je aanhouden? recensie

Alles staat of valt met communicatie. Of het nu is met je partner, die rottige baas, die slordige collega of die doodvermoeiende dame voor je bij de kassa, je kunt er niet omheen. Toch communiceren we soms een beetje raar met elkaar. Japke-d. Bouma concludeerde dat eerder al in haar boek over kantoorclichés: Ga lekker zélf in je kracht staan. Maar ook buiten de kantoortuin zijn taal en communicatie niet altijd even logisch.

 

De Fundabeleving

Want waarom is alles tegenwoordig een beleving? Een tripje naar de bakker is een broodbeleving en laat je bij de kapper de puntjes knippen, dan heet dat tegenwoordig haarbeleving. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de smaakbeleving, kantoorbeleving en concertbeleving. We beleven wat af.

Ook woningsite Funda heeft een eigen taaltje. Is het je opgevallen dat een huis dat op Funda wordt omgeschreven als knus, gewoon ontzettend klein is? En authentiek of karakteristiek eigenlijk ‘ouwe meuk waar al jaren niets aan is gedaan’ betekent? Ook bestaan er op Funda geen woon- of slaapkamers, deze worden steevast ‘living’ en ‘master bedroom’ genoemd. Tja, dat klinkt nu eenmaal beter.

 

Geforceerde taalspelletjes

Bouma bespreekt haar taalpareltjes en -ergernissen in korte columns. Waar ik bij Ga lekker zélf in je kracht staan genoot van de herkenbaarheid en de boodschap die werd meegegeven, bleek Mag ik even iets tegen je aanhouden? een stuk minder vermakelijk. Hoewel Bouma er echt wel iets van probeert te maken, voelen de columns behoorlijk vergezocht.

Natuurlijk is er iets te zeggen over de taal bij de politie, natuurlijk is een ode aan de merel prachtig en ja, de taal die ze gebruiken bij Heel Holland Bakt is typisch, maar er een hele column aan wijden was voor mij too much. Het voelde vaak een beetje geforceerd. Alsof Bouma zelf ook vond dat zo’n column toch gevuld moest worden met ‘leuks’ en er dus maar van alles bijhaalde. Hierdoor miste ik de herkenbaarheid die ik bij de kantoorclichés wel had. Maar misschien is het ook gewoon niet mijn ‘ding’ (humor).

 

Gewoon niet leuk genoeg

Zelfs voor een tussendoortje heeft Mag ik even iets tegen je aanhouden? mij niet kunnen bekoren. Sommige stukjes zijn wel aardig, maar ik kan niet zo één-twee-drie benoemen waarom dit een leuk boekje is. Het is gewoon niet grappig of interessant genoeg. Jammer!

 

 

Mag ik even iets tegen je aanhouden?
Japke-d. Bouma
oktober 2018
176 bladzijden
Paperback: €14,99
E-book: €9,99
Uitgeverij Thomas Rap
Bekijk op bol.com

 

 

2

Mag ik even iets tegen je aanhouden? - Japke-d. Bouma

Waarom praten we zo raar? Waarom vind je “passie’ tegenwoordig bij de bakker, hebben volwassen vrouwen het over hun “mannetje’ als ze hun volwassen vent bedoelen en komen ze bij de politie “ter plaatse’ in plaats van dat ze ergens arriveren? Gek wordt een mens ervan! Gelukkig hebben we Japke-d. Bouma, die zich hier samen met ons hooglijk over verbaast en telkens weer de juiste vragen stelt.

Want waarom eigenlijk al dat Engels? Hoezo zeggen we “cashback’ als we “geld terug’ bedoelen? Wat komt er voor taal uit de oven van Heel Holland Bakt? Waarom klinken jeukwoorden als “living’ en “master bedroom’ op Funda ineens wel lekker? Op rake en uiterst geestige wijze neemt Japke-d. Bouma onze taal onder de loep, de grootste taalergernissen, maar ook de pareltjes. Een heerlijk stukje taalbeleving.

Leave a Reply