Boeken Relaties

Recensie: Lang + gelukkig – Paulien Timmer

Een jaar geleden kwam ik een advertentie tegen van Paulien Timmer op Facebook, gericht op twijfel. Een fantastisch ingewikkeld concept, waar ik – net al iedereen- zelf weleens mee te maken heb en nieuwsgierig naar werd. Door Timmers toon en authenticiteit besloot ik niet veel later een online programma bij haar te gaan volgen, waarbij ook haar eerste boek zat inbegrepen: Lang + gelukkig.

Het boek gaat over huwelijkswijsheden, verzameld uit 100 interviews met stellen die 40 jaar of langer getrouwd zijn. Allemaal beschouwden zij zichzelf als gelukkig getrouwd. Ondanks obstakels, problemen en andere moeilijkheden die zij tijdens hun huwelijksjaren te verduren kregen.

 

Het echte leven kan een sprookje zijn

Menig tijdschrift kent een groot deel van het bestaansrecht uit het leed van anderen. Negatieve verhalen met betrekking tot het huwelijk verkopen goed: ruzies, scheidingen en affaires zijn grote sellers. Maar er zijn toch ook lang getrouwde en gelukkige stellen? Waarom lees je die verhalen (bijna) nooit? In Lang + gelukkig zijn 18 van die mooie, echte verhalen gebundeld.

Daarnaast staat het boek vol adviezen van de 100 stellen, gebaseerd op 6 belangrijke vragen:

  • Hoe weet je of je de ware hebt gevonden?
  • Wat is het geheim van een gelukkig huwelijk?
  • Hoe blijf je een leven lang verliefd?
  • Waarom scheiden zoveel koppels?
  • Hoe ga je van een middelmatig naar een gelukkig huwelijk?
  • Wat is jullie advies aan jongere koppels?

 

De mooiste liefdesverhalen zijn echte verhalen

De meeste mensen kennen de liefde die zij graag zouden willen alleen uit boeken of films. De relaties die ze om zich heen zien van (groot)ouders, vrienden of bekenden zijn op het oog een stuk minder rooskleurig en spannend. Toch blijkt uit Lang + gelukkig dat de mooiste liefdesverhalen, de echte liefdesverhalen zijn. De liefdesverhalen die niet eindigden met in de aftiteling ‘en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig’, maar juist in de praktijk brachten hoe dat er dan uitziet.

Vooral gelukkig is hierbij belangrijk. Timmers komt er in haar zoektocht naar lang getrouwde stellen achter dat er genoeg 40 jaar getrouwd zijn, maar zichzelf helemaal niet als gelukkig getrouwd beschouwen. Zij zijn alleen nog maar bij elkaar uit bijvoorbeeld gewoonte of gemak en spenderen een groot deel van hun tijd aan vitten op elkaar.

De stellen die wel gelukkig getrouwd zijn, hadden niet perse minder meegemaakt in hun relatie. Ook zij hadden vaak verdriet, overspel, rouw en andere grote problemen voor hun kiezen gekregen. Wat zij anders deden, was vooral kiezen voor geluk. Niet opgeven. Met elkaar praten. En blijven kiezen voor elkaar, elke dag weer.

 

Persoonlijk en vol inzichten

Lang + gelukkig geeft belangrijke inzichten. Bijvoorbeeld dat liefde kan groeien. Dat het niet steeds minder wordt naar verloop van tijd. Dat de verliefdheid niet hoeft over te gaan, dat het altijd weer terug kan komen. Maar ook dat ‘het spannend houden’ in een lange relatie helemaal niet zo’n groot ding hoeft te zijn als dat er vaak van wordt gemaakt. Er zijn honderden artikelen over geschreven, maar de stellen gaven juist aan dat echte spanning zit in diepe intimiteit. In elkaar steeds beter leren kennen.

Dit soort inzichten zijn een belangrijke basis in het boek. Waar gaat een lang en gelukkig huwelijk nu echt over? Waar moet je naar streven? Wat komt er bij kijken? Maar vooral de persoonlijke verhalen maken Lang + gelukkig uniek. Het geeft het boek persoonlijkheid en je krijgt een beeld hoe de stellen de adviezen die zij geven zelf hebben opgedaan in hun relatie. Door de vlotte en persoonlijke schrijfstijl vlieg je er zo doorheen.

Echte liefde is misschien niet altijd een sprookje, maar dit boek bewijst dat ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ wel degelijk waarheid kan worden.

 

Lang + gelukkigLang + gelukkig
Paulien Timmer
januari 2016
204 bladzijden
Paperback: €19,99
E-book: €8,99
Prometheus

 

Ik heb dit boek gekregen bij aankoop van Timmers online programma. 

 

 

 

4.5

Lang + gelukkig - Paulien Timmer

Sprookjes eindigen op het moment dat het gelukkige stel samen hun toekomst tegemoet gaat. Maar in de realiteit begint hier het routineuze leven van alledag, dat niet zelden te maken krijgt met sleur, ruzie en overspel. Negatieve verhalen over het huwelijk zijn gemakkelijk voorhanden; ieder roddelblad staat vol met scheidingen en buitenechtelijke relaties, en relatietherapeuten richten hun boeken op de stellen die al in de problemen zitten.

Dit riep bij de 27-jarige Paulien Timmer tal van vragen op. Zijn er ook lang en gelukkig getrouwde stellen? Waarom hoor je daar nooit iets over? Bestaat het eigenlijk wel, lang én gelukkig? Kun je na meer dan veertig jaar samenzijn nog vlinders voelen?

Voor antwoorden op deze en vele andere vragen richtte zij zich tot de enige groep die met recht kan zeggen dat ze het weten: degenen die het waarmaakten. Honderd koppels die langer dan veertig jaar getrouwd zijn onthulden hun ervaringen en de mooiste liefdesverhalen. De nuttigste tips zijn in dit boek gebundeld. Lees het zelf en ervaar: soms kan het echte leven ook een sprookje zijn.

Leave a Reply