Boeken Persoonlijke groei

Recensie: Laat je niet verpesten – Rutger Verhoeff

Als kind heb ik het me nooit zo beseft, maar eigenlijk krijgt vrijwel iedereen in z’n leven weleens te maken met pesten. Je wordt zelf gepest, bent de pester of ziet het om je heen gebeuren. Wat ik mij het meest herinner van mijn eigen pestverleden is de eenzaamheid. Het gevoel dat niemand je begrijpt. Het gevoel dat je nooit goed genoeg bent. Wat had ik toen graag Laat je niet verpesten gelezen.

De gepeste huisarts
Als je huisarts en tv-persoonlijkheid Rutger Verhoeff nu zou zien, zou je waarschijnlijk nooit vermoeden dat hij op de middelbare school erg werd gepest. In Laat je niet verpesten vertelt hij zijn pestverhaal – en dat van verschillende (on)bekende Nederlanders. Het boek staat vol verhalen over eenzaamheid en gevoelens van minderwaardigheid. Mensen die altijd bang blijven om gekwetst te worden en bang zijn om te falen. Het is Verhoeffs verhaal, het is mijn verhaal en het blijkt het verhalen van velen te zijn.

Dat maakt Laat je niet verpesten ook meteen zo bijzonder. Door de vele ervaringen van anderen, voelen pestslachtoffers zich eindelijk gehoord, begrepen en minder alleen. De variëteit in verhalen is enorm. Er zijn mensen die jarenlang gepest werden op de basisschool, terwijl anderen ‘slechts’ drie maanden zijn getreiterd op de middelbare school. Ook zijn er volwassenen die gepest werden op hun werk of om hun geaardheid. Het geeft de omvang van het probleem weer, maar neemt tegelijkertijd ook een beetje van de schaamte weg.

Het is persoonlijk
Het grootste gedeelte van het boek beslaat de persoonlijke verhalen en de verschillende effecten van pesten. Slachtoffers hebben geregeld te maken met angsten, psychische en lichamelijke klanten en sociale moeilijkheden. Het gaat dan om behoorlijk heftige zaken, zoals depressie, eetstoornissen, burn-out en zelfmoord, maar ook om gevoelens van eenzaamheid, woede en moeite hebben om vriendschappen of liefdesrelaties aangaan. Het maakt niet zoveel uit hoe lang je bent gepest of hoe ‘erg’ het pesten was, het laat een pijnlijke wond achter bij vrijwel iedereen.

Verhoeff neemt je ook mee in zijn eigen ervaringen, bijvoorbeeld tijdens zijn werk als coassistent, maar ook als beste vriend en liefdespartner. Het is knap hoe hij schrijft over zijn eigen onzekerheid en de moeite om met kritiek om te gaan. Die persoonlijke snaar komt ook terug in de verhalen van andere bekende Nederlanders, zoals Esther Verhoef, Bastiaan van Schaik en Gerard Ekdom.

Geen therapie, maar stukjes verwerking
Opvallend is dat hij als huisarts niet perse te spreken is over therapie als antwoord hoe je omgaat met een pestverleden. Zelf sprak hij met een psycholoog, probeerde assertiviteitstraining, liefdestherapie en EMDR. Het had allemaal niet het gewenste effect. De raad die Verhoeff aandraagt in Laat je niet verpesten zijn daarom geen one-size-fits-all oplossingen, maar eerder een aantal stappen die je kunnen helpen om je pestverleden te verwerken. Er is niet eenmaal niet één oplossing om je leven na het pesten weer op de rit te krijgen, al had ik dat stiekem wel gehoopt.

Toch heeft het lezen van Laat je niet verpesten een bijzonder helende werking. Je wordt van pestslachtoffer een pestoverwinnaar. Het boek is een zee van herkenning door de vele persoonlijke verhalen en zorgt daarmee voor een stukje erkenning van je eigen pijn. Met de tips van Verhoeff kun je aan de slag om je verleden te verwerken en je vooral niet meer te laten tegenhouden om jezelf te laten zien, te stralen en te genieten van het leven.

Wil je meer weten over Rutger Verhoeff of over hoe je omgaat met pesten? Kijk dan op zijn website: www.rutgerverhoeff.nl 

Laat je niet verpesten
Rutger Verhoeff
september 2018
261 bladzijden
Paperback: €18,99
Ebook: €10,99
Prometheus

Koop bij bol.com

Ik heb dit boek ontvangen van de auteur.

4

Laat je niet verpesten - Rutger Verhoeff

Ken je het gevoel altijd eenzaam te zijn? Juist in drukke ruimtes? Ken je het gevoel van minderwaardigheid? Alsof de hele wereld tegen jou is? Ben je altijd bang om gekwetst te worden? En ga je daarom geen relaties aan? Ga je conflicten het liefst uit de weg? Mijd je sociale gelegenheden? Ben je altijd bang om te falen? Heb jij ook al eindeloos veel therapieën geprobeerd?

Rutger Verhoeff werd op de middelbare school erg gepest. Na twee jaar stopte het, maar daarna begon het pas: het leven ná het pesten. Rutger kreeg te maken met lichamelijke klachten, depressie, een eetstoornis, een burn-out, moeite met sociale interacties en constante prestatiedruk. Hij volgde talloze therapiesessies in alle mogelijke vormen, maar niets hielp hem echt verder.

Uiteindelijk kwam hij er weer bovenop. Inmiddels is Rutger huisarts, en tijdens zijn spreekuur staat hij veel mensen te woord die hetzelfde hebben meegemaakt. Pesten komt blijkbaar nog steeds vaak voor. En de effecten die hij bij zijn patiënten ziet zijn groot: van verslaving en automutilatie tot zelfmoord. Maar toch is er nog geen behandeling met bewezen resultaat.

Tot nu. In Laat je niet verpesten beschrijft Rutger aan de hand van zijn eigen ervaringen en die van bekende en onbekende Nederlanders welke gevolgen pesten kan hebben – en hoe je er sterker uit kunt komen.

Leave a Reply