Boeken Persoonlijke groei

Recensie: Ik moet nog even kijken of ik kan – Liesbeth Smit

recensie Ik moet nog even kijken of ik kan recensie Ik moet nog even kijken of ik kan recensie Ik moet nog even kijken of ik kan

“Ik zal nu even m’n mond houden, dat heb ik geleerd, anders durven de introverten niets te zeggen.” Ik besefte pas na een paar seconden dat de enthousiaste nieuwe communicatieadviseur bij de workshop ‘creatief denken’ het serieus meende. Zij, overduidelijk extravert, bedoelde het natuurlijk goed, maar ik voelde me in die zaal vol met mensen juist heel erg aangesproken.

Het is geen geheim dat ik introvert ben. Ik was altijd al iemand die graag met haar neus in een boek zat en als kind verzon en schreef ik al allerlei verhaaltjes. Ik heb geen probleem met alleen zijn, want opladen doe ik juist onder een dekentje op de bank en niet in een huis vol mensen. Zelfs niet als het vrienden zijn. Ik heb me als puber op m’n verjaardag ook weleens verstopt op de wc, omdat het me gewoon allemaal even teveel werd. En hoewel ik uitgelaten enthousiast kan zijn en het hoogste woord kan hebben, ben ik eigenlijk best stil en soms een beetje teruggetrokken.

Begin dit jaar, nog voor die workshop, kwam het besef dat ik daar toch wat meer over wilde weten, introvert zijn. De aanleiding was dat ik op m’n werk een opmerking kreeg dat ik wat meer van mezelf mag laten zien. Heel gek, want bij mijn vorige baan kreeg ik vaker het verzoek wat minder van mezelf te laten zien, maar toch begon het een beetje aan me te knagen. En dus kocht ik Ik moet nog even kijken of ik kan om te onderzoeken of dat zou kunnen terwijl ik óók mezelf kon blijven.

Saaie stille Willy
Ongeveer een derde van de bevolking bestaat uit introverte mensen. Lang hoorde je daar niets over. Het waren gewoon rustige of verlegen mensen. Stille Willy’s. Mensen waar je weinig lol mee kunt beleven. Maar is dat wel zo? Liesbeth Smit, helemaal niet saai of verlegen, kwam er pas na haar veertigste achter dat dat eeuwige onbestemde gevoel dat ze had, gewoon introversie was. Continu dacht ze dat ze het niet goed deed, niet ad rem genoeg was, dat ze nooit helemaal zichzelf kon zijn. Toen ze zich ging verdiepen in introversie kwam ze erachter dat het stereotype stille Willy helemaal niet van toepassing is op de meeste introverten. Zij zijn juist prima leiders, beroemdheden en je beste vrienden.

In Ik moet nog even kijken of ik kan geeft Smit inzicht in de verschillende vormen van introversie, zoals de sociale introvert en de gereserveerde introvert. Ook staat het boordevol tips voor introverten, maar ook voor extraverten (en alles daar tussenin). Want kun je wel bevriend zijn met een introvert? Hoe zijn introverten als werknemers? En wat kun je doen als je kind introvert is? Is een relatie met een introvert niet vreselijk saai? Smit behandelt het allemaal en ze doet dat niet alleen op informatieve, maar vooral ook op een luchtige, grappige wijze.

Over acceptatie en inclusie
Het boek geeft veel informatie, maar heeft ook leuke weetjes tussendoor die op felroze pagina’s staan. Bijvoorbeeld een introvertenlingo of een lijstje met de elf grootste misverstanden over introverten. Door de opmaak en de luchtige toon, krijgt Ik moet nog even kijken of ik kan iets speels. Belangrijk is dat Smit benadrukt dat introversie geen ziekte of slecht is, maar ook niet iets cools, omdat er nu ineens aandacht voor is. Het is gewoon iets dat hoort bij je persoonlijkheid en in sommige situaties is het handig, en in andere weer helemaal niet. Je bent als introvert goed zoals je bent, je hoeft niet op anderen te lijken en je bent ook niet alleen.

Ik moet nog even kijken of ik kan is een prachtig naslagwerk voor de introvert en iedereen die de introverte medemens beter wil begrijpen. Smit relativeert een hoop misvattingen en geeft handvatten voor de situaties die voor introverten lastig zijn. Daarnaast is het een oproep om vooral jezelf te zijn, om de wereld niet te onthouden wie je bent en wat je kunt, om je op je eigen manier te laten zien. Ik moet nog even kijken of ik kan gaat vooral over acceptatie en inclusie, wie je ook bent. Of wilt zijn.

 

Ik moet nog even kijken of ik kan
Liesbeth Smit
oktober 2017
207 bladzijden
Paperback: €15,00
Ebook: €10,99
Luisterboek: €13,99
Nijgh & Van Ditmar

 

Ik moet nog even kijken of ik kan - Liesbeth Smit
4.5

Ik moet nog even kijken of ik kan - Liesbeth Smit

Introvert zijn: ineens was het er. Niet voor de introverten; zij wisten allang dat ze bestonden. Maar voor de rest van de wereld stond het onderwerp plotseling op de kaart. En dat is broodnodig, als je beseft dat de mensheid zeker voor een derde uit introverte mensen bestaat. Hoog tijd dus dat we serieus kennisnemen van deze ‘soort’: wat is introversie nu precies allemaal wel en vooral ook niet, hoe kun je een echte introvert herkennen en niet te vergeten: wat is reuze herkenbaar, zelfs voor mensen die wél uit een taart durven te springen op hun verjaardag?

In Ik moet nog even kijken of ik kan rekent Liesbeth Smit af met het idee dat introversie iets zieligs of saais zou zijn. Met een frisse en heldere blik gaat ze uitgebreid in op de verschillende kanten van introvert zijn: want hoe ga je er op de werkvloer mee om? Zijn er ook mensen die zowel introvert als extravert zijn? En wat moet je eigenlijk allemaal weten over je introverte kind?

Leave a Reply