Luisterboek

Recensie: Hondsdagen – Jet van Vuuren (luisterboek)

In de thrillers van Jet van Vuuren is niets wat het lijkt. Iedere op het oog volstrekt normale guy-or-girl-next-door kan zomaar een gruwelijk karaktertrekje verbergen. Dat is in het korte verhaal Hondsdagen, dat als gratis luisterboek bij de jubileumeditie van Van Vuurens thriller Misstap wordt aangeboden, niet anders. Laura zou je lieve buurvrouw kunnen zijn. Ze is een jonge weduwe met een kinderwens en een pluizige puppy. Ze heeft echter een nogal vreemde hobby: het creëren van de perfecte man.

Nadat Laura’s tweede echtgenoot tragisch is overleden tijdens een skiongeluk, raadt haar vriendin haar aan om een hondje te nemen. Zo komt ze de deur weer eens uit en wellicht komt ze tijdens het uitlaten ook weer een leuke nieuwe man tegen. Een man die eindelijk haar kinderwens kan vervullen. Laura volgt het advies van haar vriendin en koopt puppy Charles. Als Charles negen week oud is gaat Laura met hem op puppycursus bij een hondenschool. Daar ontmoet ze de knappe eigenaar Mike.

Ze is op slag verliefd en niet veel later trouwen ze. Het duurt even, maar sneller dan gewoonlijk weet Laura ook haar derde echtgenoot te kneden tot haar ideaal. Maar wat doe je als je man eenmaal perfect is? Laura heeft geen project meer en begint zich te vervelen. En dat is geen goed teken…

Moordlustige types

Hoe kun je niet houden van de gruwelijke types die Jet van Vuuren in haar verhalen creëert? Stuk voor stuk op het oog normale mensen, maar toch doemt er altijd een tikkeltje gestoordheid op. Natuurlijk is dat bij Laura niet anders. Omdat Hondsdagen vrij kort is, de luistertijd is ongeveer 30 minuten, is het plot vrij rechttoe rechtaan en kun je als luisteraar snel voorspellen welke kant het opgaat. De details van Laura’s uitgewerkte plan en verleden krijgen gedurende het verhaal steeds meer vorm en Hondsdagen houdt daardoor een aangename spanningsboog. Ook vertelster Beatrice van der Poel zorgt met haar intonatie voor de nodige spanning.

Lekker luisteren

Zelfs als je geen enorme fan van luisterboeken bent, zoals ik, is het best leuk om een half uur naar deze minithriller te luisteren. Het is geen bloedstollende pageturner, maar wel een leuk extraatje bij haar tiende uitgebrachte thriller of als aankoop voor een laag bedrag. Zeker als je überhaupt nog nooit een boek hebt beluisterd of de thrillers van Jet van Vuuren niet kent, is dit een aangename manier om met beide kennis te maken.

 

Hondsdagen
Jet van Vuuren
Verteld door Beatrice van der Poel
Karakter Uitgevers
Luisterboek: €3,99
Luistertijd: 27 minuten

 

Leave a Reply