Boeken Persoonlijke groei

Recensie: Hoe krijg je altijd gelijk? – Leo Pot

hoe krijg je altijd gelijk? recensie hoe krijg je altijd gelijk? recensie hoe krijg je altijd gelijk? recensie

We kennen allemaal dat moment dat je een fan-tas-tisch idee hebt en dat er één of andere slimmerik (lees: eikel) compleet in de weerstand schiet. Waarom ziet hij niet meteen hoe fantastisch jouw idee is? Waarom moet je ineens een modderpoel vol weerstand doorkruisen? Voordat je volledig gedemotiveerd afdruipt: er is hoop!

Als feiten en argumenten niet meer genoeg zijn, dan kun je het beste gebruik maken van de weeffouten in ons brein. Jawel, wij hebben allemaal valkuilen die gehaaide types gebruiken om ons op een subtiele manier te beïnvloeden of keihard te manipuleren. Vanaf nu kun jij je bij deze gehaaide groep voegen.

Misschien toch maar niet en dan juist wel?
In Hoe krijg je altijd gelijk? staan inzichten om de ander in verschillende situaties te manipuleren. Pot gebruikt zijn eerste psychologische inzicht al op de cover van het boek. De ondertitel is namelijk: 49 psychologische inzichten (die je misschien toch maar niet moet gebruiken…) En wat gebeurt er als iemand zegt dat je het toch misschien maar niet moet doen? Precies, je wordt juist éxtra nieuwsgierig om het wel te doen. In dit geval dus om het boek op te pakken en te kopen. Ik kreeg Hoe krijg je altijd gelijk? gratis bij de aankoop van een ander boek. Nog zo’n psychologische marketingtruc, want ik had beide boeken natuurlijk helemaal niet nodig.

Hoe leg je de schuld bij iemand anders? Hoe kun je gebruikmaken van iemands teleurstelling? Welke woorden kies je om iemand de goede kant op te sturen? Hoe gebruik je de emoties van anderen? Het zijn zomaar een paar voorbeelden die Pot behandelt. In slechts een paar pagina’s per inzicht word je meegenomen op zijn manipulatietocht. Alle inzichten zijn wetenschappelijk onderbouwd en er wordt ook verwezen naar de bijbehorende onderzoeken, zodat je zelf nog meer informatie kunt opzoeken. Daarnaast gebruikt Pot veel actuele voorbeelden, die laten zien hoe je de wetenschap het beste in de praktijk kunt brengen.

Slimmigheidjes om anderen te doorzien
Hoe krijg je altijd gelijk? is een handzaam en praktisch ingestoken boek. Het is toegankelijk geschreven en de opmaak met de honkbalknuppels zorgt voor een speelse knipoog bij de zakelijke inhoud. Er staan geen wereldschokkende inzichten in, maar heeft mij wel doen nadenken over hoe je het beste keuzes formuleert of feiten en cijfers presenteert. Anderzijds is het logisch dat je geen nuances in je verhaal aanbrengt als je iemand probeert te overtuigen. Of dat je je beter kunt richten op de mensen die nog geen standpunt hebben ingenomen, dan dat je je mening probeert door te duwen bij tegenstanders. Wetenschappelijk onderbouwd of niet, met logica kom je natuurlijk ook al een heel eind.

Toch staan er best een hoop kleine slimmigheidjes in Hoe krijg je altijd gelijk?. Het is daarom een boek dat je er zeker even bij moet pakken als je iemand wilt overtuigen of een rapport moet presenteren. Of als je jezelf in de nesten hebt gewerkt en een moeilijke onderhandeling moet afronden. Het zijn immers vaak de kleine dingen die het ‘m doen en het kan dus geen kwaad om de inzichten van Pot dan weer even scherp op je netvlies te hebben. Je kunt het daarnaast natuurlijk ook gebruiken om de manipulatieve acties van anderen te doorzien. Hoe krijg je altijd gelijk? is dan ook vooral handig om in de boekenkast te hebben, maar geen absolute must read.

 

 

Hoe krijg je altijd gelijk?
Leo Pot
augustus 2017
221 bladzijden
Paperback: €12,50
Ebook: €12,50
Haystack

 

 

3

Hoe krijg je altijd gelijk? - Leo Pot

Als feiten en argumenten niet meer werken heb je zwaarder geschut nodig om anderen te overtuigen. Dit boek bevat de 49 beste psychologische inzichten om met subtiele manipulatie zaken naar je hand te zetten. Mensen gaan doen wat jij wilt, en ze zullen je er zelfs om roemen.

Hoe geef je mensen de illusie dat ze controle hebben? Hoe creëer je de schijn van objectiviteit? Hoe maak je gebruik van de onbetrouwbaarheid van ons geheugen? Hoe zet je cijfers naar je hand? Hoe maak je gebruik van ieders angst voor verlies? Aan de hand van sociaalpsychologisch onderzoek laat Leo Pot zien dat je altijd je zin kunt krijgen, dankzij de weeffouten in het brein van de mensen om je heen. Aan jou de keuze om hier gebruik van te maken. Of niet….

1 Comment

  1. Jose

    7 december 2019 at 11:01

    Wat een vreselijk boek! En dan heb ik het geeneens over de inhoud. Die is namelijk zonder vergrootglas zo goed als onleesbaar. Ik heb een aantal pogingen ondernomen om wat inhoud tot mij te nemen maar dat resulteerde in een knallende hoofdpijn. Vooral de teksten onder het kopje`meer weten` zijn voor mij met geen mogelijkheid te ontcijferen. Dus de 49 psychologische inzichten die je misschien toch maar niet moet gebruiken, kunnen mij gestolen worden.

Leave a Reply