Boeken Columns

Recensie: Ga lekker zélf in je kracht staan – Japke-d. Bouma

ga lekker zelf in je kracht staan

Kantoorclichés: ik word er dagelijks door overspoeld en ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Ze zijn aan de ene kant vreselijk, slaan nergens op en je krijgt er meteen de kriebels van, maar tegelijkertijd kun je amper een gesprek voeren zonder er één te gebruiken. Het lijkt wel alsof je sommige concepten alleen kunt beschrijven door die vreselijke clichés te gebruiken.

Bouma schreef over al die kantoorclichés het geestige Ga lekker zélf in je kracht staan, naar aanleiding van haar wekelijkse columns in het NRC Handelsblad over deze zakelijke jeukwoorden. Want die zijn er genoeg: centraal stellen, scrummen, zelfsturende teams, agile werken. Waarom toch al die vage managementtaal? Het mag allemaal wel wat concreter. Want wat is ‘in je kracht staan’ nu eigenlijk? Kun je er ook weer uit? En is scrummen niet gewoon hetzelfde als efficiënt werken, maar dan met het gebruik van hippe Engelse termen als post-its, scrummuren, scrummasters en sprints? Oh ja, en een black belt is allang niet meer iets voor de beoefenaars van judo onder ons, maar ook voor de leanmasters op kantoor. Snap je het nog?

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg
Iedereen die op kantoor werkt zal wel een paar van de clichés uit Ga lekker zélf in je kracht staan herkennen. Zo staan de beleidsvoorstellen die ik onder ogen krijg vol met termen als employee journey, agile leiderschap, purpose, flow en happy culture. Deze herkenbaarheid maakt de bundel, die sowieso al met een behoorlijke korrel zout is geschreven, ook behoorlijk grappig. Bouma staat er hartstikke nuchter in en maakt vrijwel iedere column duidelijk dat we even normaal moeten doen met z’n allen en dat we geregeld behoorlijk onzinnig bezig zijn. Hoezo staand vergaderen? En wat een gedoe, holistische bedrijfsvoering. Lekker mee kappen en gewoon weer normaal gaan doen is haar credo.

Ik vind het zelf fijn als er een boodschap in een boek zit en gelukkig heeft Bouma ook daar aan gedacht. Aan het einde van ieder hoofdstuk schrijft ze kort hoe het volgens haar dan beter moet. Zo voorkomt ze dat Ga lekker zélf in je kracht staan één grote klaagzang wordt en dat de humor de boventoon blijft voeren.

Succes is mazzel en timing
De columns zijn natuurlijk lekker kort en dat maakt het boekje fijn voor even tussendoor of als je geen zin hebt in ingewikkelde verhaallijnen en eindeloze personages. Bouma schrijft toegankelijk en gebruikt heldere, klare taal. Een schot in de roos, want eerder verschenen al Survivalgids voor de kantoorjungle (2015) en Uitrollen is het nieuwe doorpakken (2016). Die eerste is trouwens pas geactualiseerd en heet nu Werken doe je maar thuis. Bouma timmert met haar kantoorclichés dus lekker aan de weg, al is dit succes zeker geen keuze. Want, zo bepleit ze, succes is vooral een kwestie van geluk hebben en timing. Dát zit haar dan in ieder geval mee.

Mocht je er nog geen genoeg van hebben, dan verschijnt in oktober haar nieuwe boek Mag ik even iets tegen je aanhouden? over taalergernissen en taalpareltjes. Genoeg te genieten dus nog!

 

Ga lekker zélf in je kracht staan
Japke-d. Bouma
oktober 2017
160 bladzijden
Paperback: €14,99
Ebook: €6,99
Uitgeverij Thomas Rap

  • Ga lekker zélf in je kracht staan
3.5

Samenvatting

Flexwerken, punten op de horizon, centraal stellen, scrummen en agile werken: we worden elke dag overspoeld door kantoorclichés op ons werk. Maar worden we daar nou beter van, vraagt Japke-d. Bouma zich af. Is het nou wel zo goed om ‘lean’ te zijn of om te durven dromen? Werken zelfsturende teams? Moeten de neuzen eigenlijk wel dezelfde kant op? En is succes écht een keuze?
Kantoorexpert Japke-d. Bouma spreekt heldere taal: stop met al die vage managementtaal! Ze rekent af met de ergste en hardnekkigste trends en laat zien hoe het óók kan op kantoor.

  1. Leesje | Recensie: Mag ik even iets tegen je aanhouden? - Japke-d. Bouma

    3 september 2019 at 06:16

    […] raar met elkaar. Japke-d. Bouma concludeerde dat eerder al in haar boek over kantoorclichés: Ga lekker zélf in je kracht staan. Maar ook buiten de kantoortuin zijn taal en communicatie niet altijd even […]

Leave a Reply