Boeken Persoonlijke verhalen

Recensie: F*cking Fantastic – Margriet Spijksma

“Alles begint met durven “ja” zeggen tegen jezelf. Alleen dan verandert er iets. Alleen dan voel je dat je écht leeft.”

Margriets ‘echte’ leven begint pas zodra ze durft te kiezen voor zichzelf. Hoewel het er daarvoor aan de buitenkant al allemaal rooskleurig uitziet met een fijne relatie, een nieuwbouwhuis en een druk sociaal leven, is ze helemaal niet gelukkig. Op haar 31e weet ze nog steeds niet wat ze wil qua werk en ze is dan ook voortdurend aan het jobhoppen. Als ze erachter komt dat ze wordt bedrogen door haar vriend, besluit ze helemaal opnieuw te beginnen. Maar dan écht.

Het meisje uit Friesland is nu levensstrateeg
Spijksma wil miljoenen vrouwen inspireren om alles uit het leven te halen en te gaan doen waar ze écht blij van worden. Ze omschrijft zichzelf als levensstrateeg en in F*cking Fantastic lees je alles over haar leven en vooral haar zoektocht naar zichzelf.

Deze begint in Friesland, waar ze opgroeide in een gereformeerd gezin. Het was een plek waar ze zich geremd voelde en waar ze zich altijd af moest vragen ‘wat de buren wel niet zouden denken’. Ze vertrok dan ook voor haar studie naar Breda, waar ze Marcus leerde kennen en met wie ze twaalf jaar samen zou blijven. Tot die ene avond, toen het echt niet meer ging. Ze kon hem niet vertrouwen; hij bedroog haar met meerdere vrouwen. Hoewel ze voor de buitenwereld toen haar perfecte leven verloor, was ze al lange tijd niet meer gelukkig.

Als je niets meer hebt om voor te blijven, is vertrekken vaak de enige optie. Na een lange reis verruilt ze Breda voor een klein appartementje in Amsterdam. En bij gebrek aan baan of uitkering begint ze haar eigen bedrijf: Een Frisse Start. Het blijkt een groot succes. In een roman zou het verhaal hier eindigen, maar in Margriets echte leven groeide de eenzaamheid. Ook de pleaser in haar bleef. De zoektocht naar haar droombedrijf en droomman vervolgde zich en ontrouw kwam voor een tweede keer om de hoek kijken. Maar na een enerverende weg, heeft ze ze inmiddels beide gevonden.

Alsof je kletst met een vriendin
Spijksma beschrijft in F*cking Fantastic haar reis naar wat ze het liefste wil doen én wie ze het liefste wil zijn. Haar verhaal geeft inspiratie aan iedereen die op zoek is naar een droomleven. Voor m’n gevoel zit ik midden in zo’n zoektocht en Spijksma’s verhaal raakte dan ook vanaf de eerste bladzijde een snaar bij me.

Hoewel haar verhaal een beetje verwarrend begint met Johannes en Annemarie, een spiritueel meester en een kapster, slokt Spijksma je meteen in haar levensverhaal met haar jeugd in Friesland, de relatie met Marcus en het moment dat ze weer op eigen benen moet leren staan. Spijksma schrijft vanuit haar gevoel de feiten neer en door het hele boek voelt het alsof er een vriendin tegen je praat. F*cking Fantastic leest dan ook echt als een trein. Het is wel jammer dat sommige zaken heel snel worden verteld, terwijl andere momenten uitgebreid worden toegelicht. Iets meer consistentie had het boek goed gedaan.

Make from your shit your hit
De keuzes die Spijksma maakt zijn niet gemakkelijk, maar ze lijkt een zweem van vertrouwen te hebben die haar draagt op de moeilijke momenten. Het kan niet anders worden omschreven dan dapper, ook al maakt ze de nodige fouten en blijkt het lastig om als pleaser altijd je intuïtie te volgen en je eigen stem te vinden. Toch ligt daar de sleutel tot haar kracht, die ze inmiddels met anderen deelt via trainingsprogramma’s op fablife.nl.

Spijksma heeft letterlijk van haar shit haar hit gemaakt en daagt je uit hetzelfde te doen. Door F*cking Fantastic weet je dat het haar ook niet is komen aanwaaien. Het is zeker niet het beste boek ooit geschreven, maar iedereen zal elementen van het verhaal van Spijksma herkennen en als inspiratie kunnen gebruiken om het beste leven ooit te creëren. Om echt zelf aan de slag te gaan krijg je ook nog eens een gratis digitaal do it yourself handboek cadeau. Laat dit boek jouw startpunt zijn om je leven totaal te veranderen. Make sure it’s gonna be f*cking fantastic.

 

F*cking Fantastic
Margriet Spijksma
november 2016
177 bladzijden
Paperback: €20,00
Fablife

Bekijk op bol.com

 

 

4.5

F*cking Fantastic - Margriet Spijksma

Op haar 31ste heeft Margriet alles waar ze ooit van droomde: een relatie, een mooi nieuw huis en een druk sociaal leven. Maar ze is niet gelukkig. Wanneer ze erachter komt dat ze jarenlang bedrogen is, verbrandt ze al haar schepen achter zich en maakt een lange reis naar Nieuw-Zeeland.

Terug in Nederland begint haar zoektocht naar geluk. Stap voor stap rekent ze af met spoken uit het verleden en ontdekt ze wat haar tegenhoudt om te gaan doen wat ze het liefste wil.

In F*cking Fantastic laat Margriet je met inspirerende verhalen uit haar eigen leven zien hoe ook jij meer geluk op je pad kunt creëren. Haar belangrijkste les: kiezen voor jezelf en opruimen – op alle gebieden van je leven.

  1. Leesje | 7 inspirerende boeken van Nederlandse fempreneurs

    22 mei 2019 at 05:54

    […] Lees hier onze recensie van: F*cking Fantastic […]

Leave a Reply