Boeken Korte verhalen

Recensie: En dan nu het goede nieuws – Franka Hummels & Karin Sitalsing

Crisissen, vluchtelingen, racisme, natuurgeweld en terrorisme; het is al zo gewoon dat het haast niet meer opvalt hoeveel kommer en kwel de gemiddelde nieuwspagina bevat. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen we op sociale media in alle anonimiteit zelf het vuurtje verder aanwakkeren door te shamen en ridiculiseren.

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes te zien. Het zijn de dagelijkse helden, de goed-doeners. Zij weten dat je van iets goeds en fijns doen juist hartstikke gelukkig wordt – niet van zeiken, negativiteit en leedvermaak. In En dan nu het goede nieuws hebben twaalf van hen een plekje gekregen. Het zijn verhalen van hele gewone mensen die prachtig werk doen en de wereld een klein beetje mooier maken. En dat allemaal gewoon in Nederland. 

Klein maar fijn
Alle beetjes helpen, dat is eigenlijk de boodschap die de alledaagse helden in En dan nu het goede nieuws aan ons meegeven. Of het nu gaat om het bezoeken van eenzame ouderen of het opvissen van troep uit de Noordzee, het helpt. Hummels en Sitalsing interviewden deze lokale helden en schreven hun verhalen op. Wat drijft hen? Waarom zou je een voormalig dorpshuis verbouwen tot een woning voor een Syrisch gezin? Hoe kun je de chauffeur vrijpleiten die je zoon doodreed? En waarom snorkelt er iemand in de Leidse grachten?

Als je grootse antwoorden verwacht, dan kom je bedrogen uit. De personen die aan het woord komen vinden hun acties vooral heel gewoon. En vanuit diezelfde journalistiek nuchtere toon zijn hun verhalen ook opgeschreven. Ze zijn nergens aangedikt of opgesmukt en er komen geen toeters en bellen aan te pas. Dat is ook niet nodig, want de acties en mindset van de alledaagse helden spreken voor zich. Het boek biedt ze enkel het podium en een bescheiden spotlight, in de hoop dat anderen hun goede voorbeeld zullen volgen. 

Het begint vaak bij beginnen
De korte verhalen, allemaal slechts een bladzijde of tien, zijn perfect om voor het slapengaan te lezen of om even tussendoor wat positiviteit in je dag te brengen. Zo breng je al een eerste verandering teweeg, door jezelf te laten inspireren door de positieve acties van anderen.

De verrassing van En dan nu het goede nieuws is de verdiepingsslag die de auteurs hebben toegevoegd met een overzicht van gemene delers uit de twaalf verhalen. Het biedt houvast aan hen die ook met een dergelijk goed project bezig zijn en kan anderen juist helpen om dat stapje te zetten om eens je nek uit te steken voor een ander. Het kan jou en de wereld zoveel opleveren!

En dan nu het goede nieuws is een hartverwarmend boek met journalistieke verhalen van alledaagse helden. Laat je inspireren door hun acties en maak op je eigen manier de wereld een stukje mooier!

 

En dan nu het goede nieuws
Franka Hummels & Karin Sitalsing
oktober 2018
143 bladzijden
Paperback: €14,99
Ebook: €9,99
Atlas Contact

Dit boek is opgestuurd door de uitgeverij.

Bekijk op bol.com

 

 

4

En dan nu het goede nieuws - Franka Hummels & Karin Sitalsing

En dan nu het goede nieuws verrast met verhalen over alledaagse helden en kleine grote acties. Van de enige vrouw met een snorkelvergunning voor de Leidse grachten, tot de ouders die de chauffeur die hun zoon doodreed steunen bij zíjn verdriet; van de veertienjarige die eigenhandig basisschoolkinderen aan hogere Citoscores helpt, tot de jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Ze zijn overal: bijzondere mensen die haast achteloos en vaak tegen de stroom in een fijnere plek maken van hun straat, dorp of de wereld.

Journalisten Franka Hummels en Karin Sitalsing komen geregeld zulke verhalen tegen. Maar die halen lang niet altijd de krant, terwijl Hummels en Sitalsing er zelf wel altijd blij van worden. Daarom is het tijd om zulke verhalen een podium te geven. Wat drijft deze gedreven Nederlanders? Hoe kwamen ze op hun uitzonderlijke idee? In En dan nu het goede nieuws zijn twaalf verrassende verhalen verzameld om de lezer te verblijden. 

Leave a Reply