Boeken Persoonlijke verhalen

Recensie: Een miljoen minuten – Wolf Küper

Een miljoen minuten – Wolf Küper

Duitse milieudeskundige Wolf Küper reist de hele wereld rond voor zijn werk bij de VN. Een milieutop hier, een klimaatconferentie daar. Hij heeft er hard voor gewerkt, maar sinds de geboorte van zijn dochter Nina is de balans tussen werk en privé behoorlijk verstoord geraakt. Zijn vrouw Vera heeft al een aantal keer aangegeven dat het zo echt niet langer gaat. Maar je gooit ook niet zomaar een carrière weg die je zo zorgvuldig hebt opgebouwd.

 

De omslag

Wanneer dochter Nina 5 maanden is, wordt duidelijk dat ze een lichte beperking heeft. Ze ontwikkelt zich niet op de manier zoals gebruikelijk: als baby lacht ze niet en zoekt geen interactie, als dreumes begint ze niet met kruipen of lopen en ook ontwikkelt haar spraakvermogen zich traag. Eigenlijk doet Nina alles langzamer. Maar al snel blijkt dat hoe meer tijd Küper en zijn vrouw met Nina doorbrengen, hoe beter het met haar gaat. Zeker wanneer ze ontspannen en op reis zijn, bloeit ze letterlijk op.

Op een avond wanneer Nina 6 jaar is en haar broertje Simon net geboren is, vertelt Nina haar vader tijdens het voorlezen dat ze wel een miljoen minuten samen met hem leuke dingen wil doen. Vera wil al langer een mooie reis maken. Het blijkt de omslag voor Küper, want kort na Nina’s wens begint ook hij te dromen van een ander leven. Een miljoen minuten om dromen te verwezenlijken, dat is 694 dagen, oftewel circa 2 jaar. Zou dat niet fantastisch zijn?

 

Inpakken en gaan

Ondanks de rationele argumenten van familie en vrienden, blijkt de droom groter dan de angst. En zeg nu zelf, is een miljoen minuten met je gezin doorbrengen niet veel meer waard dan een succesvolle internationale carrière? De familie pakt de nodige spullen in, verkoopt de rest om de reis te kunnen bekostigen en vertrekt.

In Een miljoen minuten vertelt Küper over deze beslissing en zijn ervaringen in de twee jaar dat het gezin reist en woont in Thailand, Australië en Nieuw-Zeeland. Een leven dat bestaat uit lichtheid, speelsheid en de dagen nemen zoals deze komen. Geen ratrace, carrière, mooie kleding of gekapte haren. Echt een miljoen minuten met elkaar.

 

Een persoonlijk verhaal over keuzes (durven) maken

Küper vertelt over de dagen die hij spendeert met zijn dochter, de spelletjes die hij met zijn zoon speelt en de mensen die hij ontmoet. Hij neemt je mee in andere culturen en een veel tragere manier van leven. In hoe de gezinsleden integreren door soms langere tijd op één plek te blijven.

De hoofdstukken zijn verdeeld in vóór de miljoen minuten, tijdens de minuten en nog een klein stukje van het leven als ze weer thuis zijn. Het is leuk om te zien dat het gezin bijvoorbeeld na 242.000 minuten in Queensland, Australie was en na 990.000 minuten in Aotearoa, Nieuw-Zeeland. Zo leef je echt fysiek met ze mee. Het geeft daarnaast niet alleen de chronologie van hun reis weer, maar hoe langer hun reis duurt, hoe meer je merkt dat het gezin gewend raakt aan hun nieuwe levensstijl. Voelde de reis in het begin nog als vakantie, is dat 900.000 minuten later heel anders.

Het is onmogelijk om niet geraakt te worden door dit boek. Of je nu respect hebt voor de keuze van een gezin om het helemaal anders doet of vertederd raakt door Nina’s persoonlijke ontwikkeling, Een miljoen minuten raakt een persoonlijke snaar. Het laat je nadenken over het maken van keuzes en dat één keuze alles kan veranderen. Het blijft echter wel het reisverhaal van een ander, waardoor sommige gebeurtenissen je achterlaten met het je-had-erbij-moeten-zijn gevoel.

 

Realistisch, maar met een mager eind

Een miljoen minuten geeft je een echt verhaal over hoe het is om als jong gezin twee jaar te reizen en wonen in het buitenland. Het leest gemakkelijk weg en is realistisch.

Ik had verwacht dat de familie wat meer van de wereld zou zien en gehoopt dat er aan het einde van het verhaal nog een sterke boodschap zou zitten. Dat die twee jaar in een groter perspectief geplaatst zouden worden. Nu lijkt het alsof het leven voor de familie Küper na de miljoen minuten weer zoveel mogelijk verder gaat zoals daarvoor. Maar kan dat wel? Kun je weer gewoon verder leven na zo’n lange tijd van huis? Een boek dat vraagt om een vervolg!

Een miljoen minuten – Wolf Küper Een miljoen minuten – Wolf Küper

Een miljoen minuten
Wolf Küper
juni 2017
255 bladzijden
Paperback: €19,99
E-book: €12,99
Boekerij

 

 

 

3

Een miljoen minuten - Wolf Küper

Dochter Nina (4) zegt op een avond voor het slapengaan: ‘O pap, ik zou willen dat we een miljoen minuten hadden. Alleen maar voor hele leuke dingen.’ Dit zet Wolf Küper aan het denken: is een miljoen minuten met je gezin doorbrengen niet veel meer waard dan een succesvolle internationale carrière en alle bijbehorende status, erkenning en geld?

Ze besluiten met het gezin twee jaar (oftewel een miljoen minuten) op wereldreis te gaan. Het reisgezelschap bestaat uit zijn vrouw Vera, hun dochter Nina – officieel gehandicapt maar naar eigen zeggen ‘van een andere planeet’ – en baby ‘Meneer Simon’.

Een miljoen minuten is een hartverwarmende en heerlijke liefdesverklaring aan alles in het leven wat anders loopt dan je had bedacht. Het verhaal moedigt je aan om vol voor het leven te gaan, zonder garanties, maar mét optimisme.

Leave a Reply