Boeken Persoonlijke groei

Recensie: Durven loslaten (werkschrift) – Rosette Poletti & Barbara Dobbs

Je hoort vaak dat je dingen gewoon moet loslaten. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In het feel good werkschrift Durven loslaten van Rosette Poletti en Barbara Dobbs vind je praktische oefeningen om vooruit te komen op het pad naar loslaten.

Het werkschrift Durven loslaten is er één in de reeks van werkschriften die Poletti & Dobbs uitbrachten. Het zijn praktische doe-boekjes die door middel van theorie en praktijk je verder op weg helpen. Bijvoorbeeld op het gebied van gelukkig zijn, positief denken, mindfulness en meer zelfvertrouwen.

 

Wat houd je vast?

In Durven loslaten staan geen uitgebreide teksten of ingewikkelde theorieën. Aan de hand van plaatjes, oefeningen en schrijfopdrachten ga je direct zelf aan de slag met durven loslaten. Dat begint met erkennen wat je blijft vasthouden. Wat kún je maar niet loslaten?

Poletti & Dobbs gaan in op beperkende overtuigingen en laten je met rood en groen potlood verbeelden wat wel en niet juist is. Aan de hand van voorbeelden laten ze zien dat de last die jij draagt misschien wel de last van een ander is. Ze dagen je uit om uit je comfortzone te komen, door bijvoorbeeld tekeningen door midden te scheuren of te verbranden. Ook halen ze kleine psychologische trucjes met je uit, door je opdrachten met je ‘verkeerde’ (niet-schrijf) hand te laten schrijven of je letterlijk uit een doolhof te laten ontsnappen.

 

Trauma’s helen en je essentie terugvinden

Durven loslaten blijft ondanks haar formaat en de focus op korte, praktische oefeningen, niet aan de oppervlakte hangen. Er worden belangrijke thema’s aangesneden, zoals het loslaten van schuldgevoel en trauma’s. Ook wordt er ingegaan op het loslaten van angsten en heftige gebeurtenissen, zoals ziekte, afscheid en rouw. Niet iets wat je zomaar even doet, maar wel iets waarbij dit werkschrift je een eerste duwtje in de goede richting kan geven.

Daarnaast benadrukt het werkschrift ook een andere kant van loslaten. Je kunt immers krampachtig vasthouden aan overtuigingen die je omgeving (negatief) beïnvloeden, zoals het verlangen om anderen te controleren of om altijd gelijk te hebben. Dit is echt een aanvulling in het werkschrift en zorgt ervoor dat Durven loslaten in heel veel situaties toepasbare oefeningen biedt.

 

Laagdrempelig op alle vlakken

Poletti & Dobbs zetten je op een laagdrempelige manier aan het denken. Door zelf met korte, praktische oefeningen aan de slag te gaan, voel je ook dat je actief bezig bent met loslaten. Qua look and feel is het allemaal wat basic. Het schrift bevat geen kleur en heeft een ruitjespatroon op de achtergrond, alsof het een schriftje is zoals je vroeger mee naar school nam.

Laagdrempelig is ook de prijs van het werkschrift. Voor €6,99 kun je je geen buil vallen en je haalt er altijd wel wat uit. Verwacht natuurlijk geen wonderen, maar het lijkt me onmogelijk dat als je alle oefeningen uitvoert, er geen enkele is die een kleine shift teweeg brengt. Op z’n minst word je toch wel een beetje ontspannen van alle teken-, doodle- en kleuropdrachten. En ontspanning is niets anders dan spanning loslaten, dus daar heb je meteen al je eerste succesje te pakken. Gewoon proberen dus, dit werkschrift!

 

 

Durven loslaten (feel good werkschrift)
Rosette Poletti & Barbara Dobbs
september 2011
63 bladzijden
Paperback: €6,99
Deltas

 

4

Durven loslaten - Rosette Poletti & Barbara Dobbs

Iedereen heeft wel iets waaraan hij of zij krampachtig vasthoudt: spijt, een trauma, een overtuiging, een schuldgevoel… Dat belemmert ons om volop te genieten van het leven. In dit boekje vindt u technieken en oefeningen die u helpen ontdekken wat u verhindert om vooruit te gaan. U leert onder andere om u te concentreren op wat positief en goed is, de verwachtingen van anderen los te laten, verplichtingen waaronder u gebukt gaat in vraag te stellen en totaal bevrijd weer ‘ja’ te zeggen tegen het leven. Wees uw eigen mentale coach!

Leave a Reply