Boeken Persoonlijke groei

Recensie: Don’t give a fuck – Sarah Knight

Alleen al door de titel wist ik dat dit boek helemaal in mijn straatje zou passen. Fuck it, fuck you, fuck off, fuck no: iedereen die mij een beetje kent weet dat mijn vocabulaire zich nogal kenmerkt door veelvuldig fuck-gebruik. And I don’t give a fuck, mocht je het je afvragen. Daarnaast houd ik van een opgeruimd hoofd, omdat ik denk dat dat minder moeite kost dan een opgeruimd huis, dus dit boek stond hoog op m’n te lezen lijstje.

Don’t give a fuck laat je nadenken over de dingen waar je je druk om maakt en dus veel tijd aan kwijt bent. Is dat eigenlijk allemaal wel nodig? Het gaat over het rondrennen om anderen te plezieren, om al die mentale to do lijstjes die betrekking hebben op onbelangrijke zaken en die energiezuigende vriendschappen of familiebezoeken waar je eigenlijk geen seconde plezier aan beleefd. Je geeft er allemaal geen reet om, maar je doet het toch, omdat je je schuldig voelt of omdat het nu eenmaal zo hoort. Kappen ermee, zegt Knight. Het leven is al druk genoeg en als je al die dingen die er voor jou niet toe doen lekker laat schieten, dan heb je eindelijk meer tijd voor de zaken die je wel belangrijk vind. Zonder schuldgevoel, want je hoeft geen ene fuck te geven om al die mentale ruis waarvoor je je eigenlijk niet interesseert.

Lekker toch?
De methode is eigenlijk heel simpel. Stel vast waar je geen fuck om geeft en geef daar dan ook daadwerkelijkheid geen fuck om. Niet om dat bezoekje aan je oma, niet aan dat healthy food box abonnement, niet om de verjaardag van die ene suffe basisschoolvriendin, niet om die allernieuwste serie op Netflix. Don’t. Give. A. Fuck. Stop gewoon met er een fuck om geven. Lekker toch?

Knight beseft echter ook wel dat het in menig hoofd niet zo simpel werkt. Want je voelt je nu eenmaal verplicht om je oma op te zoeken. En die vriendin ken je ook al zo lang. Je voelt meteen al allerlei bezwaren opkomen. Je kunt het echt niet maken, bijvoorbeeld. Of zo erg is het ook allemaal niet. Het kost niet zo heel veel tijd. Je doet iemand anders er een plezier mee. Allemaal legitiem natuurlijk, maar waarom zoveel tijd besteden aan dingen die je irriteren? Want juist als je die skipt heb je meer tijd voor plezier!

Fuck werk, vrienden en familie
Don’t give a fuck leest heerlijk vlot weg en in het begin heb ik ook echt wel genoten van het lezen. Knight geeft tips uit eigen ervaring en pelt langzaam af hoe je de kwaliteit van je eigen leven beter in eigen hand kunt houden. Er zijn vier gebieden waarop je het aantal fucks dat je op een dag geeft kunt reduceren, namelijk dingen, werk, vrienden (inclusief bekenden en vreemden) en familie. Ze staan op volgorde van gemakkelijkheid. Dus als je begint met experimenteren, doe dit dan niet door meteen je oma niet meer te bezoeken. Want familie is een fucking mijnenveld. Begin daarom met dingen: geef geen fuck meer om regen, om het plannen van je vakantie, om Geert Wilders, een ochtendmens zijn, voetbalwedstrijden, PowerPoint presentaties en Twitter. Weg ermee!

Omdat het niet de bedoeling is dat je vanaf nu een sociale klootzak wordt, krijg je van Knight ook nog tips om dit allemaal maatschappelijk aanvaardbaar te laten landen bij je medemens. Don’t give a fuck is dus echt wel een leuk en leerzaam boekje, maar het is allemaal wel heel oppervlakkig en hier en daar een beetje simplistisch. De methode bestaat uit vrij weinig meer dan geen reet geven om de dingen die je eigenlijk mateloos irriteren. Hoe leuk ook geprobeerd, je kunt er eigenlijk geen boek mee vullen. Op een gegeven moment weet je het dus wel met die fucks, worden de grapjes een beetje suf en heb je eigenlijk als enige handvat meegekregen dat je moet stoppen met je druk maken om onbelangrijke dingen. Dat wist je al, toch?

Het vervolg? Daar geef ik dus geen fuck om
Don’t give a fuck is best wel leuk bedacht, maar te lang en gewoon niet inhoudelijk interessant genoeg om een heel boek mee te vullen. Dat neemt niet weg dat Knight ook een vervolg heeft geschreven: Get your shit together. Ik geef daar dus geen ene fuck om en ga het zeker niet lezen. Fuck it!

 

 

Don’t give a fuck
Sarah Knight
april 2016
123 bladzijden
Paperback: €17,50
Ebook: €9,99
Kosmos Uitgevers

  • Don't give a fuck
2.5

Samenvatting

Don’t Give a Fuck gaat over het terugwinnen van de kwaliteit van je leven. Sarah Knight geeft een eenvoudig te gebruiken tweestappenmethode om je eigen tijd terug te claimen. Niet meer als een kip zonder kop rondrennen om vooral anderen ter wille te zijn. Er zijn genoeg dingen in je leven waar je je wél druk om moet maken – en daar heb je meer tijd voor als je de dingen waar je eigenlijk geen bal om geeft, kunt laten schieten. Ruim na je huis met Marie Kondo nu je hoofd op met Sarah Knight. En dat zonder excuses: #geensorry.

  1. Leesje | 15 x f*ck it boeken

    8 november 2019 at 06:27

    […] Lees hier onze recensie van Don’t give a fuck […]

Leave a Reply