Boeken Persoonlijke verhalen

Recensie: Doet sneeuw pijn – Carolien Spaans

De liefde van je leven verliezen, net een paar maanden nadat jullie ouders zijn geworden. Het klinkt als een vreselijke nachtmerrie. Carolien Spaans zag deze nachtmerrie twee jaar geleden werkelijkheid worden. Zij verloor haar man Jean Michel tijdens een skitripje in Zwisterland.

Hij was daar in met zijn zakenpartners heen gegaan, in april, nog net even van de laatste hellingen genieten voor het einde van het seizoen. Jean Michel snowboardde zo’n 50 meter buiten de piste, die slechts met een dun lintje en wat roestige bordjes was aangegeven, en kwam in een gletsjerspleet terecht. Toen hij door reddingswerkers uit de spleet werd getild, was hij al dood.

In voor- en tegenspoed

In Doet sneeuw pijn neemt Spaans ons mee in haar levensverhaal. Dit verhaal begint voordat ze Jean Michel leert kennen en al de nodige datingperikelen achter de rug heeft. Ze is dan ‘al’ 32 jaar, maar het klikt meteen tussen de twee.

In sneltreinvaart vertelt Spaans over hun hoogte- en dieptepunten. Hoe het is om ineens samen te wonen, hoe de ontmoeting met de (schoon)ouders verliep, wanneer ze Jeans beste vrienden leert kennen, ze trouwen en het moment waarop ze besluiten toch graag een kindje te willen. Spaans is net een vriendin die alles met je deelt. The good, the bad and the ugly, want het is niet alleen maar een sprookje. In korte hoofdstukken leer je het stel steeds beter kennen, Gewoon zoals ze zijn, zonder poespas.

Wanneer het noodlot toeslaat

Slechts een half jaar nadat Jean en Carolien ouders zijn geworden van zoon Lucas, slaat het noodlot toe. Jean Michel keert niet terug uit Zwitserland en Spaans’ leven staat volledig op zijn kop. Het is onmogelijk om géén brok in je keel te krijgen als je leest hoe de kersverse moeder naar Zwitserland vliegt om haar man te identificeren en tegen allerlei bureaucratie aanloopt. Met het kippenvel op je huid lees je over de nasleep na Jeans dood. Over de crematie, de asbus op het nachtkastje, de mijlpalen van Lucas die gemist worden en vooral de enorme eenzaamheid.

Want hoe sterk Spaans ook is, hoe zeer ze ook doorgaat voor haar zoon en flink is voor haar (schoon)ouders, de eenzaamheid sijpelt door de woorden heen. Jean, haar maatje, is weg en komt nooit meer terug. En ineens is Spaans weer ‘enkelvoud’, geen onderdeel van een team meer. 

Ik mis je zo

Hoe zeer ik ook onder de indruk ben van Spaans verhaal en verdriet, en ik menigmaal m’n tranen heb moeten wegslikken, hield ik minder van Doet sneeuw pijn dan ik zou willen. Dit komt doordat de hoofdstukken behoorlijk kort zijn en, zeker na Jeans overlijden, af en toe wat hak op de tak aanvoelen. Het is soms bijna een samenraapsel van momenten, die op een column-achtige manier verwoord en achter elkaar geplakt zijn. Op de één of andere manier zorgde dat voor een afstand. Alsof Spaans de ergste pijn en verdriet toch ergens achterwege heeft gelaten en deze alleen voor zichzelf wilde houden. Wellicht is het haar journalistieke achtergrond; het verhaal is belangrijker dan de emotie. 

Door diezelfde achtergrond leest het boek wel als een speer. Spaans is open, eerlijk en weet haar luchtige humor te behouden. Het boek eindigt twee jaar na het noodlottige ongeval. Langzaam probeert ze weer een nieuwe toekomst op te bouwen, die vooral bestaat uit daten en proberen te stoppen met roken. Maar wat overheerst bij alle nieuwe dingen, is het gemis van Jean. En met die rauwe werkelijkheid laat Doet sneeuw pijn je achter. 

 

Doet sneeuw pijn
Carolien Spaans
augustus 2018
208 bladzijden
Paperback: €21,99
Ebook: €11,99
Lebowski


Bekijk op bol.com

3.5

Doet sneeuw pijn - Carolien Spaans

Eindelijk hebben ze elkaar gevonden, Carolien en Jean Michel. Ze beginnen een leven samen, wat niet altijd even makkelijk is. Ze krijgen een prachtige zoon. Dan gaat Jean zoals elk jaar skiën met zijn vrienden en dit keer komt hij niet meer terug. Na de begrafenis rest er een levensgroot gat dat opnieuw gevuld moet worden. Maar hoe?

Doet sneeuw pijn is een boek over de liefde tussen twee gewone mensen, een ondenkbaar verlies en de onwaarschijnlijke kracht om opnieuw te beginnen.

Leave a Reply