Boeken Thrillers

Recensie: De secretaresse – Renee Knight

De secretaresse Renee Knight recensie De secretaresse Renee Knight recensie

Christine Butcher is al jarenlang de secretaresse van Mina Appleton, directeur van de prestigieuze gelijknamige supermarktketen. Christine begon ooit bij het bedrijf als uitzendkracht, maar werd al snel door Mina persoonlijk uitgekozen om haar nieuwe secretaresse te worden. Hun relatie werd al snel persoonlijk. Christine kwam bij Mina over de vloer en de twee deelden geheimen met elkaar.

Christine beheerde alles van Mina, haar wachtwoorden, haar agenda, haar papieren, en was mede door haar loyaliteit gekomen tot de positie die ze nu had: één van de machtigste vrouwen op het hoofdkantoor van Appleton’s supermarkten. Niemand zou het verwachten van de bescheiden vrouw die de telefoon aannam en vergaderingen notuleerde, maar juist zij had een schat aan informatie en geheimen.

 

Eerlijkheid duurt het langst?

Appleton werd onder leiding van Mina’s vader één van de grootste supermarktketen die leveranciers een eerlijke prijs voor hun producten betaalden. Ze adverteerden hier ook mee en bouwden er hun imago mee op. Mina leefde door dit fijne imago als een celebrity, met Christine aan haar zijde. Maar als blijkt dat Mina niet zo eerlijk met haar leveranciers omgaat als haar vader en zelfs voor de rechter moet verschijnen, valt haar mooie leven in duigen.

Toch blijft Christine trouw aan haar zijde staan, zelfs als dat ten koste gaat van haar gezin. Ze is bereid alles te doen voor haar bazin, zelfs in de rechtszaal, totdat blijkt dat Mina op haar beurt Christine laat vallen zodra het haar uitkomt. Na jaren trouwen dienst ontpopt het makke lammetje Christine zich als een wolf in schaapskleren die zint op wraak.

 

Wat. Een. Teleurstelling.

De secretaresse stond hoog op mijn verlanglijstje van april. Het leek me een boek met een uniek, verrassend plot: de secretaresse die meer macht bezit dan menig bestuurder van een grote supermarktketen én daar gebruik van maakt. Aangezien ik zelf op kantoor werk en weet hoeveel informatie en invloed secretaresses hebben, kon ik niet wachten om deze thriller te gaan lezen.

Maar wat een teleurstelling is De secretaresse. Het boek is geschreven als een soort memoir van Christine, waarin ze langzaam terugblikt op de gebeurtenissen die hebben geleid tot haar huidige situatie. Er hangt lange tijd een flinke schaduw over wat er nu precies allemaal gebeurt is en die nieuwsgierigheid houd je als lezer nog enigszins op de been. Maar de ontrafeling is zo traag en gedetailleerd en bevat tot de laatste hoofdstukken amper spanning, dat je als lezer wel erg veel geduld moet hebben.

Het duurde voor mij veel te lang tot Knight to the point kwam en ook al is het plot niet slecht bedacht, qua spanning laat ze alle kansen liggen. Toen in het slot toch nog een flink onverwacht thrillerelement werd toegevoegd, was ik al afgehaakt. Na ruim 250 pagina’s aanloop, kon het sprintje aan het einde me niet meer echt raken.

 

Mysterieuze roman

On a positive note: het boek zit qua plot wel goed in elkaar. De secretaresse zorgt voor wat onderhuidse spanning en nieuwsgierigheid en de ontwikkeling van Christine als karakter is goed uitgewerkt. Ook heeft Knight een fijne schrijfstijl en voelt het geheel geloofwaardig aan. Toch is het boek voor het overgrote deel niet als thriller te classificeren: eerder als een trage, mysterieuze roman. Ik heb me er echt doorheen moeten worstelen. Pas helemaal aan het einde komen de thrillerelementen – voor mij dus veel te laat.

De secretaresse heeft me niet omver kunnen blazen, ondanks het veelbelovende plot.

 

De secretaresse
Renee Knight
april 2019
320 bladzijden
Paperback: €20,99
Ebook: €12,99
Ambo Anthos

Bekijk op bol.com

 

 

1.5

De secretaresse - Renee Knight

In de psychologische triller De secretaresse stelt Renee Knight de vraag: wie heeft de meeste macht op kantoor? Degene die het hardst praat, er het beste uitziet, het rijkst is, degene die het meeste respect afdwingt?

Of is het iemand als Christine Butcher: een bescheiden vrouw die in stilte getuige is van alles wat besproken wordt, elk geheim en elk gerucht? Iemand die onopvallend informatie inwint bij degenen voor wie ze werkt, degenen die enkel zichzelf zien?

Er is een slechts een dunne lijn tussen loyaliteit en verraad, en als iemand als Christine Butcher tot het uiterste gedreven wordt, kan zij zomaar de gevaarlijkste vrouw op kantoor blijken…

Leave a Reply