Boeken Kinderboeken

Recensie: Een Dagje in de Wolken – Manja Maas

Toen ik nog recenseerde voor Mustreads kreeg ik een e-mail van Manja Maas over haar nieuwe kinderboek Een Dagje in de Wolken. Het is alweer haar derde prentenboek met de avontuurlijke Octopus in de hoofdrol. Ik las het meteen en nu, bijna een jaar later, krijgt dit prentenboek vol prachtige illustraties van Lisa Wiersma toch nog de lovende recensie die het verdiend. Lees je mee?

De avontuurlijke Octopus heeft eerder al zijn onderwaterwereld aan Paard laten zien en is ook gaan hardlopen in de bergen. Nu wil hij gaan vliegen. Zijn vriendin Garnaal verklaard hem voor gek, maar Octopus heeft een afspraak met zijn vriend Vogel. Hij zal Octopus de wereld boven de wolken laten zien.

Een poëtische vlucht

‘Alles wat je wilt, kun je bereiken, al lijkt het soms nog zo lastig en denkt iedereen dat het je niet zal lukken..’. Maas benadrukt in haar voorwoord de boodschap die ze uitdraagt naar de jonge lezers van Een Dagje in de Wolken. Het lijkt misschien onmogelijk voor een Octopus om te vliegen, maar als hij doorzet en er in gelooft (en met een beetje hulp), dan maakt hij zijn dromen waar. En dat kun jij dus ook!

De zachte, haast ouderwets aanvoelende illustraties van Wiersma ondersteunen deze krachtige boodschap. Octopus is ter land, ter zee, en in de lucht (ha!) en hij leert dat hoewel het buiten soms donker lijkt, boven de wolken altijd de zon schijnt. De teksten zijn rijmend opgesteld, wat tijdens het voorlezen een zangerig effect geeft en daardoor extra leuk is.

Als je volledig op jezelf durft te vertrouwen…

Maas benadrukt hoe belangrijk het is om op jezelf te vertrouwen. Een waarheid die, zelfs als deze komt van een geïllustreerde Octopus, groot en klein niet vaak genoeg kunnen horen.

“Als je volledig op jezelf durft te vertrouwen,

kan niemand je tegenhouden,

om je stoutste dromen,

gewoon uit te laten komen.”

Een Dagje in de Wolken bevestigt dat Maas & Wiersma een droomkoppel zijn. Het boek is krachtig in haar eenvoud, vervuld met een indringende boodschap. Dat er nog maar veel verhalen met Octopus in de hoofdrol mogen volgen!

 

Een Dagje in de Wolken
Manja Maas
Illustraties van Lisa Wiersma
Graviant educatieve uitgaven
Hardcover: €14,95
38 bladzijden
november 2016

 

 

2 Comments

 1. Annemieke

  28 mei 2018 at 18:05

  Ik moet eerlijk bekennen dat afgaande op de cover mijn zoontje en ik dit boek nou nooit zouden uitkiezen. Ik vind het niet aantrekkelijk en saai, en dat is jammer want dat is iets waar je het met prentenboeken toch van moet hebben. Fijn dat hij je wel zo goed is bevallen.

 2. Manja

  10 juli 2018 at 18:46

  Nou Annemieke, ik snap ergens wel dat de cover je niet aanspreekt.
  De engelse versie heeft een betere cover en andere kleur die is 10x aansprekender!
  Maar de inhoud is leuk en goed, wellicht kan dat je overtuigen…
  Ik kan ‘m je toe sturen, en ben eerlijk gezegd benieuwd of je er dan nog zo over denkt.
  Stuur me even een mailtje met je adres op manjamaas@hotmail.com dan stuur ik het boek op.

Leave a Reply