Boeken Thrillers

Recensie: Ciao Sicilia – Marelle Boersma

ciao sicilia marelle boersma ciao sicilia marelle boersma

Bij een Ik vertrek-thriller denk je al snel aan een ik-zeg-mijn-baan-op-en-tover-een-bouwval-om-tot-bed & breakfast verhaal. Ciao Sicilia heeft echter niets van de idyllische naïviteit van het populaire tv-programma. Geen bouwval, bezoekjes aan de burgemeester of gesprekjes met de bejaarde buren een halve kilometer verderop in gebrekkig Italiaans; Ciao Sicilia is een snoeiharde maffiathriller.

 

Onschuldig of berekenend?

Anne werkt af en toe in de chocolaterie van haar beste vriend Daan. Het is de enige plek waar ze zich daadwerkelijk gelukkig voelt en kan ontsnappen aan de losse handjes van haar man Benny. Toch staat alles op het punt te veranderen.

Anne raakt betrokken bij een overval en wordt ontvoerd. Benny wordt in de chaos geraakt door een kogel en belandt in het ziekenhuis. Pas als hij er bij thuiskomst achterkomt dat al zijn geld is verdwenen, vraagt hij zich af of Anne daadwerkelijk is meegenomen of dat ze dit misschien allemaal zelf heeft gepland?!

 

Modica, Sicilië 

Een ander leven beginnen gaat niet zonder slag of stoot en Anne realiseert zich al snel dat ze niet in zuivere handen terecht is gekomen. Ze komt terecht in Sicilië en blijkt verstrengeld te zijn geraakt in een web van maffia. Ook de eigenaar van een koffiezaakje waar ze heerlijke chocolade serveren, blijkt een flink bedrag te moeten betalen voor de veiligheid van zijn zaak. Anne raakt bevriend met de eigenaar en zijn dochter, springt zelfs bij tijdens de lunchpauze en moet machteloos toezien dat de mensen die haar een nieuw leven hebben gegeven, ook voor verderf zorgen bij vele anderen.

Ondertussen blijkt ook Annes oude leven nog aan haar te kleven, want Benny bereidt zich in Nederland voor op wraak. Het duurt dan ook niet lang voordat hij erachter komt waar ze zich bevindt. Wanneer hij met Daan voor haar neus staat, lijkt alles voor niets geweest…

 

Ongeloofwaardig veel actie

Ciao Sicilia is haast on-Nederlands. De thriller staat bol van de actiescènes, achtervolgingen, bedreigingen, grote geldbedragen en schimmige werelden. Het zorgt voor veel spanning, maar tegelijkertijd ook voor veel ongeloof- waardigheid. Er gebeurt teveel. Het is allemaal net even te toevallig en behoorlijke extreem. Hoewel de uitwerking zeker niet altijd te voorspellen is en Boersma niet kiest voor eind goed al goed en zelfs de meest zachtaardige karakters niet spaart, is het moeilijk om echt van dit boek te genieten.

Waar Boersma echter een kei in is, zijn haar beschrijvingen van de Italiaanse schoonheid. De stad, de cultuur, Modica, de chocolade: de auteur is echt een fijnproever in het creëren van de juiste sfeer. Je waant je in iedere scene alsof deze zich voor je neus afspeelt, met bijbehorende adrenaline. Ondanks een flink aantal personages en gebeurtenissen, behoud je overzicht en blijft de rode draad helder voor de geest. De schrijfstijl is vlot en gemakkelijk.

Als het plot geloofwaardiger was uitgewerkt, had dit echt een hele fijne thriller kunnen zijn. Nu is Ciao Sicilia een krappe middenmoter.

 

 

Ciao Sicilia
Marelle Boersma
februari 2019
320 bladzijden
Paperback: €17,95
E-book: €3,95
Luisterboek: €14,99
De Crime Compagnie
Bekijk op bol.com

 

 

 

 

 

3

Ciao Sicilia - Marelle Boersma

Op het moment dat Anne de envelop in een brievenbus laat vallen, weet ze dat ze nooit meer terug kan. Haar werk als chocolatier, haar echtgenoot Benny en haar vriendschap met Daan, alles moet ze achterlaten. Ze vertrekt naar het Italiaanse eiland Sicilië in de hoop dat ze daar niet gevonden wordt…

Leave a Reply