Boeken Young Adults

Recensie: Brieven aan de duisternis – Brigid Kemmerer

Brieven aan de duisternis – Brigid Kemmerer

Juliet is net haar moeder verloren bij een auto-ongeluk. Jarenlang schreef Juliet brieven aan haar moeder, die vaak van huis was vanwege haar werk. Nu dat niet meer kan, laat ze brieven achter op haar moeders graf. Het geeft haar troost, ook al weet ze dat haar moeder ze nooit meer zal ontvangen.

Declan heeft een taakstraf en werkt daarom tijdelijk op de begraafplaats. Hij vindt één van Juliets brieven en besluit deze niet alleen te lezen, maar ook te beantwoorden. Het is het begin van een bijzondere briefwisseling tussen twee tieners, die meer gemeen hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Al snel vertellen ze elkaar hun diepste gedachten en geheimen, ook al hebben ze elkaar nog nooit ontmoet. Alhoewel…

 

Als alles is veranderd

Juliet is zichzelf niet meer na de dood van haar moeder. Ze is een goede fotograaf, net als haar moeder, maar heeft na haar dood geen camera meer aangeraakt. Ook thuis kan ze haar draai niet meer vinden. Nu ze alleen met haar vader woont, is niets meer hetzelfde.

Bij Declan thuis is het ook niet fijn. Hij kan niet goed overweg met zijn stiefvader en door zijn taakstraf mag hij ’s avonds de deur niet meer uit. Niet dat iemand dat doorheeft, want behalve zijn vriend Rev loopt iedereen met een grote boog om Declan heen. Ze zijn bang van hem, voor zijn reputatie en zijn strafblad.

 

Ik heb het gevoel dat jij me begrijpt

Declan en Juliet voelen zich alleen, maar in de anonimiteit van hun onverwachte briefwisseling durven de twee tieners zichzelf helemaal bloot te geven. Hoewel ze op dezelfde middelbare school zitten, weten de twee in eerste instantie niet dat ze met elkaar corresponderen. Ze gebruiken schuilnamen. Juliet is Grafmeisje en Declan gaat schuil onder de naam De Duisternis.

Als hun ware identiteit boven tafel komt, blijkt echter ook dat Declans taakstraf en de dood van Juliets moeder mogelijk aan elkaar gelinkt zijn. Is Declan dan toch die crimineel, zoals iedereen hem ziet? Of is hij die zachtaardige jongen, die als De Duisternis een luisterend oor biedt aan Juliet?

 

Wanneer ken je iemand echt?

Brieven aan de duisternis grijpt je vast en laat je niet meer los. Het boek is rauw, lief, geloofwaardig en best wel intens. Hoewel er een continu vleugje romantiek in de lucht hangt, is dit zeker geen young adult verhaal vol high school romances. Het boek is daardoor ook erg toegankelijk voor de volwassen lezer.

Kemmerer ontpopt haar personages laagje voor laagje, waarbij je geen moment aan het lijntje wordt gehouden. De anonimiteit van de briefwisseling is slechts een opstapje in het plot, waardoor de spanning tot aan het einde voelbaar is.

Centraal in die spanning staat steeds de vraag: wanneer ken je iemand eigenlijk echt? Het blijkt dat iedereen een onzichtbare kant heeft, die pas aan de oppervlakte komt als je iemand écht leert kennen.

 

Veel meer dan een liefdesverhaal

Brieven aan de duisternis leest als een trein. Je wordt meegenomen in de briefwisselingen van de tieners, die steeds vanuit zowel Juliet als Declan worden geschreven. Je leert de personages daardoor erg goed kennen. Het boek heeft een prettige vaart en ook de andere, minder centrale, karakters zijn dragers van het verhaal. Kemmerer zorgt ervoor dat alles klopt en in elkaar past en tegelijkertijd dat niets is wat het lijkt.

Het is een combinatie die ervoor zorgt dat Brieven aan de duisternis echt binnenkomt. Het is veel meer dan een liefdesverhaal. Veel meer dan de zoektocht van een stel tieners naar zichzelf en elkaar. Het is een lach en een traan. Het leven en de dood. Jezelf en de ander. Ga het lezen en oordeel zelf; je zult er geen spijt van krijgen.

 

Brieven aan de duisternis
Brigid Kemmerer
juni 2017
308 bladzijden
Paperback: €18,99
Ebook: €9,99
Young & Awesome

 

 

 

5

Brieven aan de duisternis - Brigid Kemmerer

Juliet laat brieven achter op het graf van haar moeder. Declan werkt op het kerkhof vanwege een taakstraf. Wanneer hij een van Juliets brieven vindt, ontstaat een bijzondere briefwisseling, die zich al snel uitbreidt naar mail en app. Op papier en beeldscherm vertellen Juliet en Declan elkaar alles, denkend dat ze elkaar nog nooit ontmoet hebben. Ze zitten echter op dezelfde middelbare school.

Wat doe je als de enige persoon die je echt volledig vertrouwt niet is wie je dacht dat hij was?

Leave a Reply