Boeken Persoonlijke groei

Recensie: Als je wereld instort – Pema Chödrön

We hebben allemaal weleens het gevoel gehad dat de grond onder je voeten werd weggeslagen. Dat het leven voor je gevoel geen zin meer had en dat je gewoonweg niet wist hoe je verder moest. Juist in dit soort moeilijke tijden wordt er gezocht naar een verklaring voor dit pijnlijke, lege gevoel en naar steun en adviezen.

Als je wereld instort van boeddhistische non Pema Chödrön staat vol met wijsheden over hoe je moeilijke tijden en pijnlijke emoties kunt gebruiken voor meer innerlijke vrede, rust en geluk. Dat veel mensen hiernaar op zoek zijn, blijkt wel uit het voortdurende succes. In Nederland is het boek al elf keer herdrukt!

Chaos is buitengewoon goed nieuws
Eigenlijk willen we pijn, eenzaamheid en chaos zoveel mogelijk ontwijken. We zien het als lijden en het voelen van dit soort emoties veroordelen we. We vinden ze slecht en negatief. Toch is het volgens Chödrön belangrijk dat je deze emoties niet uit de weg gaat, maar er juist in afdaalt. Als je op intieme voet leeft met je angst en je verdriet, kom je steeds dichterbij je kern en bij de waarheid. Daar vind je het geluk dat we steeds lijken mis te lopen. Als je de realiteit onder ogen durft te zien, is er van lijden geen sprake meer.

Het wordt snel duidelijk dat Als je wereld instort doordrenkt is van de boeddhistische leer die de auteur praktiseert. Vrijwel alles wat wij van dag tot dag als negatief ervaren, wordt beschreven als een kans in disguise om in je voordeel te benutten. Moeilijkheden stimuleren je immers om je angsten tegemoet te treden en geeft je de kans betekenis te vinden van alles wat er op je pad komt. Dit soort stimulans krijg je volgens Chödrön niet elke dag. 

Een boek vol levensadvies
Haast niets is zoals we het hadden verwacht. Volgens Chödron is het daarom de truc om te blijven verkennen en niet af te haken. Hoewel de auteur benoemt dat dit een (levens)lang proces is, is het maar de vraag of deze benadering de nuchtere Nederlander tijdens moeilijke tijden steun biedt. Het is prachtig wat Chödrön beschrijft, een wereld waarin je jezelf tot in alle hoeken en gaten kunt bestuderen: in donkere hoeken en op lichte plekken, of het er nu inspirerend, woedend of vreugdevol is, zonder jezelf te veroordelen. Maar juist daar wordt het lastig. 

Er bevinden zich pareltjes van adviezen in Als je wereld instort, maar ze zitten vaak wel verborgen in ingewikkelde teksten of boeddhistische legendes. Het is dan ook zeker geen makkelijk boek om te lezen en te doorgronden. Je moet vol aandacht zijn om de boodschap echt tot je door te laten dringen, het liefst één hoofdstuk per keer. Als je wereld instort is dan ook geen quick fix adviesbundel, maar meer een boek vol levensadvies. Misschien zelfs de start van een nieuwe levensovertuiging. 

Mediteren, mediteren, mediteren
Chödrön en dit boek kent een grote schare fans en er zijn duizenden jubelende recensies te vinden, maar ik vond Als je wereld instort vooral erg ingewikkeld. Er staan wel praktische adviezen in, maar het geheel voelde voor mij iets teveel van het boeddhistische goede. Mediteren is erg belangrijk en daar wordt ook vaak aan gerefereerd. Ook aan de negatieve aspecten – het is zeker geen continu jubelend relaas. Het boek is heel genuanceerd en Chödrön begrijpt dat we allemaal mensen zijn, met goede en minder goede kanten. Die heeft zijzelf natuurlijk ook en die laat ze ook gewoon zien in haar persoonlijke voorbeelden. 

Toch kon Als je wereld instort mij maar matig plezieren. Noem me lui, noem me een product van de “ik-wil-alles-nu-meteen” generatie, maar als ik het moeilijk heb, dan wil ik daar gewoon iets concreets aan doen en het liefst direct resultaat zien. Mediteren, chaos benutten en concepten als tonglen (een oefentechniek om ons in contact te brengen met lijden) bieden echt fantastische inzichten, maar zijn ook verdomd ingewikkeld. En daar zit ik gewoon niet op te wachten als ik het moeilijk heb.

Als je wereld instort is misschien wel het perfecte boek om te lezen als je wereld nog helemaal niet ingestort is. De inzichten die Chödrön geeft, vragen namelijk best wel wat inspanning en de nodige tijd om ze goed te doorgronden. De levensstijl die wordt geschetst helpt zeker om op een andere manier naar pijn en lijden te kijken en zorgen waarschijnlijk ook voor meer innerlijke vrede en geluk. Als je dat een beetje onder de knie hebt, dan kom je vast en zeker met minder kleerscheuren door je volgende moeilijke tijd heen. Maar gemakkelijk, dat is het zeker niet.

 

 

Als je wereld instort
Pema Chödrön
november 2018
171 bladzijden
Hardcover: €17,50
Ebook: €9,99
Ten Have

Dit boek heb ik gratis ontvangen van de uitgeverij.

  Bekijk op bol.com

 

 

 

2.5

Als je wereld instort - Pema Chödrön

In Als je wereld instort geeft Pema Chödrön heldere adviezen om moeilijke tijden en pijnlijke emoties te gebruiken als sleutel tot wijsheid, zelfkennis en innerlijke vrede. Zo ontdek je onverwoestbare liefde en waarheid.

Geluk ligt voortdurend binnen ons bereik. Maar we lopen het vaak mis, omdat we constant bezig zijn met het ontwijken van pijn en lijden. Zie de realiteit onder ogen en gebruik moeilijke ervaringen als een kans om te groeien. De belangrijkste raad die Pema Chödrön geeft: daal af in je verdriet. Want juist in verdriet ligt de sleutel tot geluk.

Leave a Reply