Boeken Thrillers Young Adults

Recensie: 54 minuten – Marieke Nijkamp

54 minuten marieke nijkamp recensie 54 minuten marieke nijkamp recensie

Het is de eerste schooldag. Om 10 uur verwelkomt directrice Trenton van Opportunity High School de leerlingen voor het nieuwe schooljaar. Twee minuten later staat iedereen op om naar hun klassen te gaan en de dag te beginnen. Nog geen minuut later wordt duidelijk dat de auladeuren niet open gaan. Er verschijnt een jongen. Hij trekt een wapen, richt op de directrice en schiet. En dat is nog maar het begin.

Vanuit de perspectieven van Tomás, Sylv, Autumn en Claire beleef je de school shooting die dan 54 minuten zal duren. Autum en Sylv zijn in de aula en kennen de schutter maar al te goed. Claire is op de atletiekbaan en Tomás bevindt zich samen met klasgenoot Fareed in de kamer van de rector. Allemaal beleven ze de angstige minuten op hun eigen manier. Is deze eerste dag ook meteen hun laatste?

Geen weg terug
De jonge, Nederlandse debutante Marieke Nijkamp schreef This is where it ends en het werd meteen een enorme bestseller in de Verenigde Staten. Dat is ook niet zo gek, gezien de vele shootings op middelbare scholen waar veel slachtoffers te betreueren waren. In Nederland heet het boek 54 minuten en beschrijft precies wat er gebeurt als leerlingen op een High School als ratten in de val zitten wanneer een leerling begint te schieten.

De hoofdstukken beschrijven steeds enkele minuten van die fatale ochtend vanuit de verschillende perspectieven. Langzaam maar zeker leer je steeds meer over de schutter en zijn omgeving kennen, terwijl tegelijkertijd alles wordt gedaan om hem te stoppen. Er is continu een onderhuidse spanning voelbaar, omdat Nijkamp weinig weggeeft en je al lezend steeds meer antwoorden en aanwijzingen krijgt. Wie is de schutter? Wat zijn zijn motieven? Zullen de leerlingen aan hem kunnen ontsnappen? Hoewel de setting en de shooting natuurlijk het belangrijkste zijn in het verhaal, draait het ook voor een groot gedeelte om de emoties en reacties van de personages én hun relatie met de schutter.

Met ingehouden adem
Wat opvalt is dat ondanks de heftige gebeurtenis, 54 minuten toch luchtig aanvoelt. Er zijn zeker momenten van ingehouden adem en de spanningsboog blijft gedurende het verhaal goed in tact, maar Nijkamp verweeft veel typische young adult onderwerpen in het verhaal. Door de aandacht op familie, liefde en vriendschap blijft het allemaal licht en zelfs wat puberaal. Het maakt het boek behapbaar, maar het is wel een enorm contrast in de bloedspannende setting.

Alle personages zijn steeds kort aan het woord, wat zorgt voor een aaneenschakeling van afwisselende perspectieven in de korte tijd die het plot behelst. Het is niet ideaal, omdat het je steeds uit een bepaald verhaal haalt, maar het werkt. Ook wordt er gebruik gemaakt van tweets en appjes, waardoor extra duidelijk wordt hoe machteloos het is voor de leerlingen om wel te kunnen communiceren met de buitenwereld en tegelijkertijd opgesloten te zitten met een gevaarlijke gek. Wat wel een beetje mist is het perspectief van de schutter. Dit had nóg meer spanning en een diepere laag aan 54 minuten kunnen toevoegen.

Rollercoaster aan emoties
Hoewel ik niet enorm geraakt was door 54 minuten, ervaarde ik wel een rollercoaster aan emoties tijdens het lezen. Aan het einde moest ik zelfs een beetje huilen, ook al was hier niet direct aanleiding toe. Het was meer de ontlading, de stortvloed aan emoties, ook wel een beetje teleurstelling en het besef dat er inmiddels duizenden leerlingen zijn die daadwerkelijk zo’n situatie hebben meegemaakt. Leerlingen en docenten die voor het leven getekend zijn – als ze het überhaupt na kunnen vertellen.

In 54 minuten zijn er alleen maar slachtoffers. Het is niet het beste boek dat je ooit zult lezen, maar het zal zeker indruk op je maken.

 

54 minuten
Marieke Nijkamp
september 2016
311 bladzijden
Paperback: €10,00
Ebook: €7,99
HarperCollins

 

 

 

 

4

54 minuten - Marieke Nijkamp

10 :00
De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.

10 :02
De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.

10 :03
De auladeuren gaan niet open.

10 :05
Iemand begint te schieten.

Paniek barst los in de aula van Opportunity High School wanneer een leerling begint te schieten en de andere leerlingen tot hun afgrijzen ontdekken dat ze als ratten in de val zitten. Maar sommigen van hen hebben nóg meer reden om bang te zijn voor de schutter…

Leave a Reply