Boeken Columns

Recensie: 50 – Saskia Noort

50 saskia noort 50 saskia noort 

Vorig jaar vierde Saskia Noort haar 50e verjaardag. Hoogstwaarschijnlijk over de helft van haar leven en haar sporen ruimschoots verdiend. En tegelijkertijd ook onuitwisbaar: littekens op haar buik, vet op haar achterste, groeven in haar gezicht.. Noort heeft al een heel leven achter zich.

En nu is ze dus 50, gescheiden en zijn de kinderen de deur uit. Er breekt een nieuwe levensfase aan en Noort komt erachter dat dat een hoop maatschappelijk ‘moeten’ met zich mee brengt. Je moet jezelf vinden in yoga en meditatie of juist chillen op Ibiza. Liefde zoek je op Tinder of Inner Circle of Happn, je moet je in het zweet werken voor een killer body, maar mag dat niet meer laten zien in een kort rokje of mouwloos topje. 50 zijn is ingewikkeld, ook al heb je toch een redelijke bak levenservaring vergaard.

Noort is alles behalve een typische vijftiger
In dertig columns geeft Noort ons een inkijkje in haar leven als beginnend vijftiger. Een leven dat volgens mij behoorlijk ver afstaat van de gemiddelde vouw van die leeftijd, ook al gaat Noort niet naar retreats, Wasteland, gebruikt ze geen xtc en biedt ze zichzelf niet schaamteloos aan op Second Love of Tinder. Ze is toch een bekende Nederlander en pent een lekker salaris bij elkaar, gaat naar feestjes, wordt op datinggebied geholpen een matchmaker, heeft fotoshoots en een personal trainer. Ze werkt er hard voor, dus well done, maar leidt voor een dame van haar leeftijd toch nog een behoorlijk wild en glamoureus leven. En dat steekt ze niet onder stoelen of banken.

Noort vliegt in 50 alle kanten op: van seksuele uitspattingen, dates en regels voor mannen, naar hoe winkelpersoneel zich zou moeten gedragen, haar lijf, verkrachting, geld en vriendschappen. Columns zijn natuurlijk bij uitstek de plek om veel onderwerpen kort aan te stippen, maar toch voelde dit dertigtal als los zand bij elkaar geplakt. Prima als je iedere avond twee of vier, maximaal zes misschien, pagina’s wilt lezen, maar als je de hele bundel achter elkaar uitleest, dan krijg je niet het gevoel dat je echt iets hebt beleefd. Misschien komt dat door de toon die Noort aanslaat, die je hier en daar als humor zou kunnen opvatten, maar mij geen één keer deed grijnzen.

50 tinten niet zo grappig
Het langere verhaal ‘cadeau’ is een beetje een vreemde eend in de bundel en zelfs voor mij een beetje te plat. Prima dat je een wildvreemde kerstman neukt en hij je kut scheert en je zijn zaad aan je vingers hebt (sorry, ik quote slechts), maar moet dat nou echt zo in je columnbundel? Je mag de dingen gewoon bij hun naam noemen, maar de grens tussen jaloersmakend geil en vulgair is echt heel erg dun. Een tikkeltje minder in dit boek had best gemogen; deze 50 heeft echt geen tinten grijs nodig.

Noort heeft een toegankelijke schrijfstijl en af en toe zo’n column tussendoor leest ook best lekker weg. Toch ben ik niet heel enthousiast en vond ik 50 weinig toevoegen aan haar oeuvre. Hoewel er hier en daar echt wat goede stukken bij zitten, bijvoorbeeld in het openhartige ‘zwijgen’ over haar verkrachting, voelt het geheel vooral vlak en leeg. En als de entertainmentwaarde en het humorgehalte dan ook niet van enorm hoog niveau zijn, dan is het gewoon geen topper. Gelukkig zijn er genoeg fictieboeken van Noort die het lezen wel waard zijn!

 

50. Dingen die ik blijf doen (en andere verhalen)
Saskia Noort
april 2017
142 bladzijden
Paperback: €15,00
Ebook: €8,99
Uitgeverij Lebowski

 

50 - Saskia Noort
2.5

Samenvatting

Saskia Noort is 50 en single. De kinderen zijn het huis uit. Wat nu? Om mee te blijven tellen blijkt ze verbijsterend veel te moeten: cursussen volgen; op retreat; naar Wasteland; een strak lijf; gezond eten; sociaal beschikbaar zijn, en vooral: daten. Allemaal opstapjes naar een gelukkige tweede helft, zeggen vrienden en vloggers. Daarnaast mag er een hoop niet meer. Zoals mouwloze truitjes, korte rokjes en lang haar.

In 50. Dingen die ik blijf doen (en andere verhalen) beschrijft Saskia Noort scherp, geestig, vilein, maar bovenal openhartig, hoe eindeloos ingewikkeld het leven is, zelfs wanneer alle sporen ruimschoots verdiend zijn. Mannen zijn bang, kinderen bemoeien zich met alles, het huis is leeg en de agenda te vol.

Leave a Reply