Boeken Romans

Recensie: Paradijsvogel – Threes Anna

Stel je eens voor, je hebt zoveel geld dat je je oude dag kunt slijten in een paradijs voor renteniers in Florida. Op het resort ziet alles er perfect uit, de vogels fluiten continu, er komt muziek uit de lantaarnpalen en het gras wordt wekelijks keurig gemaaid. Je hoeft je nergens zorgen over te maken en leeft als een echte paradijsvogel. Zo ziet het leven van Iris er uit. Totdat het noodlot toeslaat. Als haar man komt te overlijden laat hij haar met een berg schulden achter. Ze moet noodgedwongen een leven zonder luxe, buiten de resortpoorten, zien op te bouwen. Maar of dat nu zo gemakkelijk is?

Threes Anna’s Paradijsvogel begint op het moment dat Iris’ man Max overlijdt. Vreselijk natuurlijk, maar in het resort Eden, waar alles perfect is, lijkt zelfs doodgaan aangenamer dan gewoonlijk te verlopen. Hoewel Max’ kinderen uit een eerder huwelijk het Iris in de periode rond de begrafenis niet makkelijk maken, wordt ze goed opgevangen door haar buurtgenoten uit Eden. Ze treedt zelfs toe tot de exclusieve club van weduwen waar vooral veel wijn wordt gedronken en andere weduwe-ervaringen worden uitgewisseld.

Echter, al snel valt dat perfecte wereldje van Iris in duigen. Haar man blijkt enorme schulden te hebben en ze moet vluchten voor de schuldeisers. Met vrijwel niets dan haar auto en laptop rijdt ze weg van Eden, de luxe van het resort, haar zo perfecte, veilige wereldje. Via allerlei omwegen komt ze terecht in een camper, bij een commune in het bos. Het leven van Iris lijkt dan in geen enkel nog op het luxueuze bestaan dat zij in Eden had.

Van perfectie naar verval
Paradijsvogel begint in een setting vol vakantiegevoel: heerlijk ontspannen en van alle gemakken voorzien. Helaas duurt het niet lang of de eerste scheuren beginnen in deze perfecte wereld te verschijnen. Niet alleen is alles op het park fake – de geuren, de kleuren, de geluiden – ook de wereld die Max zijn Iris voorspiegelde blijkt één grote luchtbel.

De verhaallijn heeft zoveel potentie en de schrijfstijl van Anna is heerlijk, maar zodra Iris de poorten van Eden verlaat en de bizarre keuze maakt om bij een samengeraapt groepje mensen in een camper te verblijven mist het boek aan overtuigingskracht. Er gebeurt genoeg om meer dan onderhoudend te zijn en toch verliest Paradijsvogel aan magie die er in het begin was. Het verhaal begint voort te kabbelen en hoewel de spanningsboog nog even teruggaat naar de beginspanning als Iris terugkeert naar Eden en de wereld achter de schermen ontdekt, zakt het ook daarna weer in.

Een parel in de oester
Paradijsvogel verdient geen zure recensie, want het is een fijne roman die vlot wegleest, maar er had zoveel meer in gezeten. De kleine details, zoals het verleden van Max dat ontrafelt wordt of de situatie van Max’ zoon, hadden voor zoveel diepgang kunnen zorgen. Anna koos er voor om ze net zo vluchtig te laten verdwijnen als ze waren gekomen. Jammer, want nu is deze roman als een parel hidden in de oester.

 


 Paradijsvogel
 Threes Anna
 Atlas Contact
 Paperback: €19,99
 Ebook: €9,99
 283 bladzijden
 juni 2016

Leave a Reply