Boekspirerend Nieuwe boeken

Nieuwe boeken top 5 – september

Mijn favorieten dag van de maand is de dag waarop ik mag struinen naar nieuwe boeken die de komende maand in de winkels liggen. In september komen er zoveel leuke boeken uit (en ik heb al even vooruit gekeken: in oktober en november ook!), dus aan keuze geen gebrek. 

 

#1: Schone slaapsters – Stephen King & Owen King
Verschijnt: 26 september 2017

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een behoorlijke afkeer heb voor lijvige boeken. Is een boek meer dan 400 pagina’s? Dan moet het wel erg langdradig zijn, aldus Annemieke. Ik gruwel dan ook van de omvang van dit meer dan 800 pagina’s tellende boek, maar de beschrijving klinkt loeispannend en heeft me weten te overtuigen. 

In het Amerikaanse stadje Dooling, waar een vrouwengevangenis het enige gebouw van betekenis is, breekt een vreemde ziekte uit. Alle vrouwen die in slaap vallen, worden langzaam ingekapseld door iets wat lijkt op spinrag, tot er een cocon om hun hoofd is gevormd – en ze worden niet meer wakker. De ziekte verspreidt zich als een epidemie en iedere vrouw doet haar best om zo lang mogelijk wakker te blijven. Politiechef Lila Norcross is een van hen, maar hoe hard zij en de goedwillende mannen om haar heen ook werken om de orde te bewaren, al snel komen de primaire instincten van de achterblijvers aan de oppervlakte en raakt het leven in Dooling ontwricht. Het is eten of gegeten worden.

 

#2: Wie het mooist valt – Sara Novic         
Verschijnt: 5 september 2017

Sinds ik als middelbare scholier een boekbespreking bij het vak geschiedenis hield over de oorlog in Joegoslavië boeit dit onderwerp me mateloos. Waar andere oorlogsboeken me vooraf meestal saai en zwaar op de maag lijken, sprong dit debuut met de prachtige cover er meteen tussenuit. Daarnaast heeft het ook nog eens hele positieve reviews vanuit de Amerikaanse pers gekregen.

Zagreb, 1991. De tienjarige Ana Jurić leidt een zorgeloos bestaan. Maar wanneer in Joegoslavië de oorlog uitbreekt wordt haar idyllische jeugd ruw verstoord. Het dagelijks leven wordt opeens gekenmerkt door voedselrantsoenen, luchtaanvallen en mitrailleurgeweld. Buren beginnen elkaar te wantrouwen en Ana’s gevoel van veiligheid brokkelt langzaam af. Wanneer ze er plotseling alleen voor komt te staan, moet Ana haar weg zien te vinden in een gevaarlijke wereld.

New York, 2001. Ana studeert en woont in Manhattan. Hoewel ze getracht heeft het verleden achter zich te laten, kan ze niet aan haar oorlogsherinneringen ontsnappen – ze heeft geheimen die ze zelfs voor haar geliefden verzwijgt. Achtervolgd door de gebeurtenissen die haar familie voor altijd hebben veranderd, besluit ze na tien jaar naar Kroatië terug te keren, in de hoop vrede te sluiten met de plek die ze ooit thuis noemde.

 

#3: De buurjongen – Jan Siebelink
Verschijnt: 4 september 2017

Jan Siebelink is een levende schrijverslegende. Het is zeker niet mijn favoriete schrijvers, maar zijn romans zijn pareltjes. Daarom, gewoon uit nieuwsgierigheid of hij het weer waarmaakt en de superkorte achterflap, staat ook De buurjongen op mijn verlanglijstje. 

Naast de familie Sievez woont Henk Wielheesen, die zijn moeder verliest als hij elf jaar is. Het is door toedoen van de buren dat hij in veiligheid wordt gebracht.

 

 

#4: #Laatste vlog – Carry Slee
Verschijnt: 6 september 2017

Onder andere door de boeken van Carry Slee ben ik als kind verknocht geraakt aan lezen. Al haar boeken zijn briljant, actueel en volledig aansluitend bij de belevingswereld van kinderen en tieners. Ook al ben ik nu volwassen, haar boeken blijven hoog op mijn verlanglijstje staan. 

Noud en Gijs trainen voor de marathon in New York. Maar als Noud zijn vriend in een noodsituatie laat vallen zegt Gijs de vriendschap op. Niet alleen Gijs, maar de hele klas maakt Noud uit voor lafaard. Behalve Roos die stiekem verliefd op hem is. Om te bewijzen dat hij geen watje is gaat Noud met hulp van Roos vloggen en haalt extreme stunts uit.

Tegelijkertijd ziet Roos haar fijne leventje veranderen wanneer de dochter van haar stiefvader bij hen komt wonen. Waarom doet die ineens zo bitchy en wil ze steeds geld lenen?
Roos en Noud komen erachter dat ze verstrikt is geraakt in enge praktijken. Er is maar een manier om alles te bewijzen: het maken van een laatste vlog die de wereld zal veranderen…

 

#5: Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck
Verschijnt: 26 september 2017

Ik las tot nu toe van Griet Op de Beeck alleen Gij nu, waar ik niet zo enthousiast over was. Ik geef het een tweede kans met Het beste wat we hebben, het eerste deel van een trilogie. 

De zitting was in volle gang, maar Lucas stond op en liep de raadkamer uit. Soms weet een lijf beter wat te doen dan alle opgetelde rationaliteit. Hij stapte in zijn auto en zonder veel nadenken reed hij naar de brug, die brug waar elk jaar gemiddeld veertien mensen af sprongen. ?Het beste wat we hebben? is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply