Boekspirerend Nieuwe boeken

Nieuwe boeken top 5 – september

September vind ik echt de meest serieuze maand van het jaar. De vakantie is afgelopen, de zomer loopt op z’n eind, scholen beginnen weer en ineens moet je weer een jas aan op de fiets. Voordeel is wel dat je langzaam weer avonden onder je dekentje op de bank kunt kruipen, zonder dat iemand zijn of haar wenkbrauwen optrekt omdat het buiten 28 graden is en dekentjes dan blijkbaar heel raar zijn. Maar goed, bij een denkentje op de bank horen natuurlijk ook nieuwe boeken. Met deze 5 kan jouw september niet meer stuk!

 

#1: Goede mannen – Arnon Grunberg
Verschijningsdatum: 4 september

Sinds ik Fantoompijn van Arnon Grunberg las voor mijn leeslijst Nederlands, heb ik altijd een zwakke plek voor deze schrijver gehouden. De postmodernistische, specifieke schrijfstijl van Grunberg spreekt nu ook weer uit de achterflap van zijn nieuwe boek.

Geniek Janowski, brandweerman, liefdevolle echtgenoot, vader van twee zonen, mede-eigenaar van een pony en fatsoenlijk burger te Heerlen, wordt op een dag getuchtigd door het noodlot.

De mannen van de C-ploeg slepen Janowski, die door iedereen de Pool wordt genoemd, erdoorheen en de vrouw van collega Beckers staat voor de deur met eetbare troost. Hun troost blijkt echter nog meer onheil te brengen. De Pool besluit daarop niet te walgen van zijn lot maar het te beminnen.

 

 

#2: Zomervacht – Jaap Robben
Verschijningsdatum: 4 september

Jaap Robben kennen we natuurlijk nog van het succesvolle Birk. De beschrijving van Zomervacht maakt me ontzettend nieuwsgierig. Zou dit ook weer zo’n succes worden?

De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.

Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?

 

 

#3: Een tweede kans – Jennifer Armentrout
Verschijningsdatum: 18 september

Dit boek wordt omschreven als een romantische thriller, oftewel het beste van twee werelden. Ik ben eigenlijk best wel benieuwd hoe dat uitpakt!

Er gebeuren vreemde dingen in Sasha’s leven. Ze heeft het gevoel dat iemand haar bespioneert. Ze hoort geregeld geritsel. Ze ontvangt bedreigingen. Ze krijgt een ringvinger in een doosje bezorgd. Alle reden om heel hard weg te rennen, maar ze heeft een nog grotere reden om te blijven: Cole.

 

 

 

 

#4: Schokland – Saskia Goldschmidt 
Verschijningsdatum: 18 september

Zo op het eerste gezicht zou ik dit boek niet uitkiezen. De cover spreekt me niet erg aan en ook het onderwerp roept bij mij teveel beelden van Boer zoekt vrouw op. Toch zet ik dit boek op mijn verlanglijstje, omdat ik eerder De voddenkoningin van Saskia Goldschmidt las; een boek met een onderwerp waar ik eigenlijk ook niet zoveel mee heb, en daar wél ontzettend enthousiast over was.

De grond onder het Hogeland van Groningen beeft. Eerst nauwelijks voelbaar, maar langzaamaan wordt het sterker. Als de bodem onder hun voeten steeds instabieler wordt, proberen Femke, haar moeder Trijn en haar grootvader zowel de boerderij als hun eigen leven onder controle te houden. Femke is in haar element tussen de dieren op de boerderij en de gedroomde opvolger van de melkveehouderij van haar grootouders. Haar moeder daarentegen deed ooit een poging aan het boerenbestaan te ontsnappen maar is tegen haar zin teruggekeerd. Sindsdien is ze nooit meer van het erf afgekomen. De spanning tussen moeder en dochter over de te volgen koers groeit. Femke wil verduurzamen, Trijn ziet dit als een aanval op de traditie. Van oudsher ontvlucht Femke de wrokkige stiltes door het uitgestrekte rietland in te gaan, waar ze tussen de kuifeenden en reigers haar weg hervindt.

Terwijl de scheuren in hun muren groter worden, staat een bewoner verslagen voor zijn gesloopte boerderij, raakt Femke onder invloed van een ambitieuze jonge boerin en moet de gemeenschap zich verzetten tegen de bedrijven die van hun grond willen profiteren.

 

 

#5: Wolkenjager – Marcel Vaarmeijer
Verschijningsdatum: 20 september

Ik ‘ken’ Marcel Vaarmeijer van de tijd dat ik voor Mustreads schreef. De hoofdpersonen in zijn boeken zijn altijd een beetje bizar, wat ontzettend grappige boeken oplevert. Ook Wolkenjager lijkt weer een bizar plot te hebben!

Texas, 1969. Eden B. Foster wordt door haar ouders voorbereid op een invasie van de Russen. Oorlog is bij de Fosters altijd op de achtergrond aanwezig. Het slimme onverschrokken meisje leert al op jonge leeftijd vliegen van haar steenrijke oom Fritz, en met haar vader.gaat ze geregeld mee op survivaltochten. Op haar 18e meldt Eden zich met haar vriend Arturo Bolivar bij de marine. Ze wordt piloot, neemt deel aan oorlogen en conflicten en redt duizenden mensenlevens. Tijdens een gevangenschap in Afghanistan krijgt ze een dochter (Farah), die haar direct wordt afgenomen en verkocht. Na tien jaar zoeken vinden Eden en Arturo haar dochter. Ze keren terug naar Texas en proberen hun leven weer op te pakken. Als Eden de marine wil verlaten en Donald Trump president van Amerika is geworden, raakt ze betrokken bij een ingenieus masterplan van haar vader, met grote gevolgen.

Leave a Reply