Nieuwe boeken

Nieuwe boeken | september

Can you believe it’s september already? Oh, wat gaat de tijd snel! Deze maand wordt het herfst, komen de pepernoten alweer in de winkel en is het natuurlijk tijd voor een nieuwe stapel boeken. Want het is altijd tijd voor nieuwe boeken. Deze 5 boeken staan op mijn verlanglijstje van september. Welke boeken maken jou hebberig deze maand?

nieuwe boeken september nieuwe boeken september nieuwe boeken september 

Het leugenachtige leven van volwassenen – Elena Ferrante 

Verschijnt: 1 september

Na het lezen van Een fatsoenlijke familie van Rosa Ventrella kijk ik enorm uit naar weer een boek over het Italiaanse leven. Bij bestsellerauteur Elena Ferrante ben je altijd aan het juiste adres!

De dertienjarige Giovanna woont in een van de beste wijken van Napels. Haar ouders zijn bijna perfect en hebben haar opgevoed tot een net en lief kind dat keurig Italiaans spreekt en goede cijfers haalt. Maar op een dag hoort ze haar vader tegen haar moeder zeggen dat Giovanna steeds meer begint te lijken op zijn zus. Er is in hun gezin geen groter kwaad denkbaar dan tante Vittoria.

Giovanna besluit om op bezoek te gaan bij Vittoria om meer over zichzelf te weten te komen. Wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten gaat er meteen een doos van Pandora open: de volkse, grofgebekte Vittoria blijkt vooral te willen praten over de ware aard van Giovanna’s ouders. Het beeld van een perfect gezin valt langzaam in gruzelementen.Vanaf nu moet ze laveren tussen trouw aan haar ouders en de nieuwe vriendschap met haar tante – het zijn Giovanna’s eerste stappen naar volwassenheid.

 

De moordclub (op donderdag) – Richard Osman

Verschijnt: 3 september

Wat klinkt De moordclub (op donderdag) als een vrolijk en grappig boek! Dit boek zou ik puur oppakken vanwege de achterflap. 

In een prettig en rustig bejaardenhuis vormen vier bewoners een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord komt “de moordclub’ in actie; het is hun eerste grote zaak. Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingshuis.

De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat?

 

Nu ik je zie – Merlijn Kamerling

Verschijnt: 11 september

Merlijn Kamerling gaat op zoek naar wie zijn vader, Antonie Kamerling, nu echt was. Dat kan niet anders dan een indrukwekkend boek worden, toch?

Het leven en de dood van Antonie Kamerling staan bij miljoenen mensen in het geheugen gegrift. Maar zijn zoon Merlijn weet helemaal niet zo veel van zijn vader. Sinds zijn dood heeft Merlijn nooit een aflevering van gtst bekeken, geen films van zijn vader opgezet of interviews gelezen. Hij wilde het niet en hij kon het misschien ook wel niet.

Inmiddels is Merlijn begin twintig en voor hem voelt het soms alsof ook zijn eigen leven op een bepaalde manier stil is blijven staan en hij denkt dat dat iets met zijn vader te maken kan hebben. Voor het eerst gaat Merlijn daarom echt op zoek naar wie Antonie was. Merlijn bezoekt familieleden en vrienden die hij hiervoor altijd uit de weg ging. Hij praat met ze over Antonie, wat hij wilde, waarin ze op elkaar lijken. Wat weten zij van Antonie, van zijn depressies? En kunnen ze Merlijn helpen aan meer mooie herinneringen aan zijn vader? En wat vertelde hij in interviews? Hoe klinkt zijn stem?

Kortom, in Nu ik je zie gaat Merlijn op zoek naar antwoorden in alles wat zijn vader heeft nagelaten.

 

Ongekende gevoelens – Jonice Webb

Verschijnt: 22 september

Eindelijk in de vertaling: Running on empty van Jonice Webb. Een veelgeprezen boek over emoties en de band met je ouders. Het boek ligt in de Engelse vertaling al zeker een jaar bij mij in de kast. Fijn dat er nu een Nederlandse versie is!

In Ongekende gevoelens van Jonice Webb leer je de emotionele bagage vanuit je relatie met je ouders (en hun relatie met hun ouders) te herkennen en het patroon van ongekende emoties te doorbreken. Wanneer er in je kindertijd weinig aandacht was voor jouw gevoelens, dan kun je daar in je latere leven behoorlijk mee worstelen.

Als je emoties er niet mochten zijn heb je diep van binnen geleerd dat jij er ook niet mag zijn. Vaak wordt dit van generatie op generatie doorgegeven. Door dit gemis te herkennen begrijp je waarom je in je volwassen leven vastloopt op bepaalde levensthema’s. Dit boek laat zien hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en het patroon van ongekende emoties doorbreekt.

 

Ruimte – Walter van den Berg

Verschijnt: 24 september

Ook dit plot wekt mijn interesse! Ik ben benieuwd of Van den Berg het na zijn populaire roman Schuld het met Ruimte opnieuw weet waar te maken. 

Dimphy en haar zoontje vluchten van haar gewelddadige vriend omdat ze besluit haar tragedie achter zich te laten.

Vijfentwintig jaar later wil ze die beslissing vieren met haar zoon, maar hij is op dat moment verwikkeld in een eigen tragedie. Zijn succesvolle zelfhulpboek heeft niet het effect dat hij voor ogen had: in een veelbekeken tv-show maakt hij zichzelf met één uitspraak volksvijand nummer 1.

 

 

Leave a Reply