Boekspirerend Nieuwe boeken

Nieuwe boeken | april

Door een val op Valentijnsdag tijdens het skiën, had ik de afgelopen zes weken niet alleen een hoop lichamelijke klachten, maar ook een behoorlijke leesdip. Gelukkig ben ik bijna weer helemaal de oude en kijk ik ontzettend uit naar de lente. Want wat is er nu beter dan nieuwe boeken lezen in het aprilzonnetje? Deze 5 boeken staan daarom hoog op mijn verlanglijstje. Kijk je mee?

Zomer in het Duincafé – Debbie Johnson
Verschijnt: 2 april

Ja, dit is nou precies zo’n heerlijk feel good boek voor de lente. Lekker veel vriendschap, liefde en gezelligheid in een café met uitzicht op het strand. Wat een vooruitzicht!

In het Duincafé, gelegen op een winderige heuvel, wordt het heerlijkste eten geserveerd, zoals prachtig gebakken broden, kleurrijke salades en zorgvuldig bereide cupcakes. Voor zowel toeristen als locals is het bouwvallige café met uitzicht op het strand een baken van vrolijkheid, goed gezelschap en geborgenheid. Een plek als geen ander, een plek die vriendschap serveert en waar een hartelijk welkom altijd op de kaart staat.

Voor Laura Walker, weduwe en moeder van Lizzy en Nate, is de beslissing om haar tienerkinderen uit hun vertrouwde omgeving weg te rukken en een hele zomer lang in een klein kustplaatsje in Dorset te gaan wonen, niet makkelijk. Haar besluit valt bepaald niet goed bij haar kinderen, en ook haar eigen ouders denken dat ze gek is geworden. Maar haar nieuwe baan in het café, en de mensen die ze daar ontmoet, geven Laura de mogelijkheid weer zichzelf te leren zijn – en heel misschien ook weer lief te hebben.

De secretaresse – Renee Knight
Verschijnt: 5 april

Dit boek leek me meteen interessant. Secretaresses worden vaak onderschat, maar ze weten alles! Het is dan ook briljant dat Knight dit concept voor een boek heeft gebruikt. Hopelijk is de uitwerking net zo goed. 

In de psychologische triller De secretaresse stelt Renee Knight de vraag: wie heeft de meeste macht op kantoor? Degene die het hardst praat, er het beste uitziet, het rijkst is, degene die het meeste respect afdwingt? Of is het iemand als Christine Butcher: een bescheiden vrouw die in stilte getuige is van alles wat besproken wordt, elk geheim en elk gerucht? Iemand die onopvallend informatie inwint bij degenen voor wie ze werkt, degenen die enkel zichzelf zien?

Er is een slechts een dunne lijn tussen loyaliteit en verraad, en als iemand als Christine Butcher tot het uiterste gedreven wordt, kan zij zomaar de gevaarlijkste vrouw op kantoor blijken…

Het huis voor ongewenste meisjes – Joanna Goodman
Verschijnt: 9 april

De beschrijving van Het huis voor ongewenste meisjes deed me denken aan Kinderen van de rivier, waar ik verzot op was. Ik ben benieuwd of dit boek me ook zo weet te raken. 

Quebec, 1950. Als Maggie op haar vijftiende zwanger raakt, dwingen haar ouders haar om het meisje ter adoptie af te staan. De rest van haar leven voelt Maggie het gemis.

De kleine Elodie komt in een door nonnen gerund tehuis terecht. Maar dan volgt een wetswijziging die bepaalt een psychiatrisch ziekenhuis meer subsidie ontvangt dan een weeshuis, met catastrofale gevolgen. Om dat geld op te strijken verklaart de kerk de kinderen in hun zorg tot geestelijk gehandicapten. Met één pennenstreek wordt een generatie aan verloren kinderen gecreëerd – en Elodie raakt net als duizenden anderen verloren in een hels schemerbestaan.

Moeder en dochter vechten ieder voor zich tegen een gemeenschap die hen als minderwaardig ziet, in de hoop zichzelf en elkaar terug te vinden.

Knap voor een dik meisje – Tatjana Almuli
Verschijnt: 9 april

DIT. BOEK. IS. VOOR. MIJ. GEMAAKT. Ik ben zo enorm benieuwd naar Almuli’s verhaal. Hello body positivity

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo’s haar hebben gekost. In haar puberteit waren er geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen, geen onbezorgd ontdekken van de wereld. In plaats daarvan waren er pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte.

Wanneer ze eenderde van haar lichaamsgewicht verliest ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In dit boek neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

Als morgen niet bestaat – Jennifer L. Armentrout
Verschijnt: 16 april

Een young adult met een boodschap, ik houd ervan. In dit geval gaat het om de vraag: kun je ooit weten wanneer je op het punt staat een enorme fout te maken?

De zeventienjarige Lena is de hoofdpersoon in Als morgen niet bestaat.  Het ene moment heeft zij nog een vriendengroep, een wederzijdse verliefdheid en grootse plannen voor haar studententijd. Dat verandert als ze na een feestje met vier vrienden betrokken raakt bij een auto-ongeval. Lena is de enige die het overleeft. Ze wordt verteerd door schuldgevoel, kruipt in haar schulp en duwt iedereen van zich af. Kun je ooit weten wanneer je op het punt staat een enorme fout te maken?

  1. Recensie: De secretaresse - Renee Knight | Leesje

    7 augustus 2019 at 06:09

    […] secretaresse stond hoog op mijn verlanglijstje van april. Het leek me een boek met een uniek, verrassend plot: de secretaresse die meer macht bezit dan […]

Leave a Reply