Nieuwe boeken

Nieuwe boeken 2020 | december

nieuwe boeken december 2020 nieuwe boeken december 2020 nieuwe boeken december 2020  

Het is december: de maand van cadeautjes, feestdagen en gezelligheid. Natuurlijk is het fijn als je deze maand (online) omringt bent met vrienden en familie, maar ook als dat niet het geval is, kun je enorm genieten van de decembermaand.

Dus of je nu cadeautjes koopt voor jezelf of voor iemand anders, of je nu alleen op de bank zit of aan het kerstdiner met ouders of vrienden: maak er wat van! Op mijn verlanglijstje voor december staan deze 5 mooie boeken, die allemaal deze maand verschijnen. 

 

Ontwerp je leven – Twan Verdonck

Verschijnt: 4 december

Twee jaar geleden kocht ik het boek Designing Your Life, op aanraden van een collega. Het staat nog steeds ongelezen in de kast, maar nu Twan Verdonck er een Nederlandse versie van heeft gemaakt, ben ik tóch weer nieuwsgierig. 

We leven steeds langer en kunnen steeds meer – maar hoe geven we dat vorm? In zijn hectische leven combineerde productdesigner Twan Verdonck een drukke baan met een sociaal leven, hobby’s, reizen en een gezinsleven met drie kinderen. Hij was vaak uitgeput en voelde zich tekortschieten.

Hij ontwikkelde een revolutionair en zelf uit te voeren 10-stappenplan, met handige schema’s, modules en praktische oefeningen, dat leidt tot een dieper leven, met meer rust, focus en plezier. Zo hielp hij zichzelf, maar nu ook jou om weerstand te bieden aan een snel veranderende maatschappij.

 

Schuldig – Jannah Loontjens

Verschijnt: 8 december

Schuldgevoel is vaak een onderbelicht, maar hardnekkig thema waar meer mensen mee worstelen dan je misschien denkt. Ik ben benieuwd hoe Loontjes haar filosofische inslag gebruikt om dit fenomeen te onderzoeken. 

Als Jannah Loontjens besluit om Kerst niet met haar moeder te vieren, voelt ze zich bezwaard. Hoe moet ze dit tegen haar moeder zeggen? Waar komt dit schuldgevoel vandaan?

In Schuldig onderzoekt Loontjens aan de hand van filosofen en schrijvers de verschillende soorten schuldgevoel die haar leven lijken te beheersen. Deze gevoelens hebben niet alleen betrekking op haar moeder, maar ook op haar geliefden, kinderen, de toestand van de wereld of, na dat ene glas wijn te veel, op haar eigen lijf. Ondertussen escaleert de situatie met haar moeder. Is verzoening mogelijk?

 

Ik ben er niet – Lize Spit

Verschijnt: 10 december

Na haar succesvolle debuut Het smelt komt Lize Spit nu, 4 jaar later, met haar tweede roman. Het plot klinkt erg interessant!

De Brusselse Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo’s minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt.

Ik ben er niet is een verhaal over toewijding en verraad, over twee mensen die op hun eigen manier gemankeerd zijn, maar die hun uiterste best doen opgemerkt te worden, lief te hebben en te leven.

 

Al die tijd – Mikki Daughtry & Rachael Lippincott

Verschijnt: 10 december

Voor als je even geen zin hebt in ingewikkelde boeken, maar wel houdt van een serieus thema, zijn dit soort young adult romantische boeken heerlijk. Dat wordt lekker zwijmelen (en misschien een beetje huilen) onder een dekentje bij de kerstboom!

Kyle en Kimberly waren hun hele schooltijd lang het perfecte stel. Maar wanneer Kimberly het uitmaakt op de avond van hun eindexamenfeest, staat de wereld van Kyle op zijn kop – letterlijk. Wanneer hun auto over de kop slaat en hij wakker wordt in het ziekenhuis, heeft hij hersenletsel en is Kimberly dood. En niemand in zijn leven begrijpt hem meer.

Maar dan is er Marley. Marley worstelt met haar eigen verlies, een verlies waaraan ze zelf schuldig denkt te zijn. Wanneer hun paden zich kruisen, voelt Kyle zich voor het eerst sinds lange tijd begrepen.

Terwijl ze langzaam elkaars wonden helen, worden hun gevoelens voor elkaar steeds sterker. Toch bekruipt Kyle steeds het gevoel dat zijn leven op het punt staat in elkaar te storten, net nu hij het weer begint op te bouwen. En hij krijgt gelijk.

 

Queenie – Candice Carty-Williams

Verschijnt: 21 december

Queenie wordt omschreven als een debuutroman met een lach en een traan… Altijd fijn om nieuwe auteurs te leren kennen!

Queenie Jenkins, een 25-jarige Jamaicaans-Britse vrouw uit Londen, verliest de grip op haar leven. Ze krijgt een miskraam, haar vriend maakt het uit, ze verlaat hun gedeelde flat en als klap op de vuurpijl verliest ze haar baan bij de krant. Ze zoekt afleiding in datingapps en kortstondige affaires, maar het wil niet baten. En als ze in therapie wil gaan, krijgt ze te maken met vooroordelen van haar Jamaicaanse familie.

De positie die Queenie inneemt in de maatschappij, haar onzekerheden en haar vrienden worden voor een belangrijk deel gevormd doordat ze zwart is; niettemin beschrijft ze haar verhaal met een luchtige pen en valt er heel veel te lachen. Queenie maakt je deelgenoot van de turbulenties en escapades die haar leven beheersen en overhoop gooien; je zult veel herkennen, solidair verdrietig met haar zijn en haar levensweg bewonderen.

Queenie is een ontwapenend eerlijk, inclusief verhaal dat iedereen zal aanspreken die op zoek is naar liefde maar o zo vaak wordt geconfronteerd met iets heel anders.

 

Leave a Reply