Nieuw in de boekenkast Persoonlijk

Nieuw in de boekenkast – April

De lente brak in april echt door en aangezien er niets fijner is dan in de tuin een boek lezen (of zelfs al bij het open raam), zat ik in een lekkere leesflow. Natuurlijk kreeg ik ook weer zin in nieuwe boeken en dus kocht ik deze maand vijf nieuwe exemplaren.

Designing Your Life – Bill Burnett & Dave Evans (2016)
Een collega raadde me dit boek aan, omdat we allebei in een ‘is dit het nu?’ werksituatie zitten. Waarschijnlijk gewoon twijfels die bij de leeftijd horen, maar aangezien we allebei geen types zijn die doelloos klagen bij het koffiezetapparaat, maar juist het heft in eigen handen nemen, kocht ik dit boek. Het is vooralsnog alleen in het Engels geschreven.

Whether we’re 20, 40, 60 or older, many of us are still looking for an answer to that perennial question, ‘What do you want to be when you grow up?’ In Designing Your Life, Silicon Valley design innovators Bill Burnett and Dave Evans use their expertise to help you work out what you want – and how to get it. Using real-life stories and proven techniques like reframing, prototyping and mind-mapping, you will learn how to build your way forwards, step-by-positive-step, to a life that’s better by a design of your own making.

 

Mars, Venus, relaties – John Gray (1995)
Het is inmiddels wel duidelijk dat ik na het lezen van Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, een enorme fan van de boeken van John Gray ben. Lucky me, toen ik dit boek voor slechts €0,50 op Koningsdag kon scoren.

Het probleem van moderne relaties zit ‘m in de communicatie. Tegenwoordig draait het om emotionele behoeften, en deze behoeften zijn bij zowel mannen als vrouwen veranderd ten opzichte van vijftig jaar geleden. De maatschappij is niet meer wat hij toen was, de mogelijkheden van het individu zijn vele malen groter geworden en onze verwachtingen van een relatie zijn evenredig toegenomen. In ‘Mars, Venus, relaties’ leer je hoe je de liefde kunt krijgen die je wilt. Het is de meest complete gids om je relatie te verrijken. Het laat zien hoe je emotionele steun kunt geven én ontvangen, hoe je oude wonden en ergernissen van je af kunt zetten en hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten in de communicatie met de andere sekse.

 

De vrouw in het raam – A.J. Finn (2018)
Een combinatie van gelezen recensies, nieuwsgierigheid en een kortingscode verleidde mij tot het kopen van De vrouw in het raam. Ik heb het boek als ebook, dus ik zal deze waarschijnlijk op vakantie gaan lezen.

Anna Fox woont alleen, ze verlaat haar huis in New York bijna nooit. Ze drinkt de hele dag door, kijkt oude films en bespioneert haar buren. In het huis tegenover Anna woont sinds kort een gezin: vader, moeder en tienerzoon. Alles lijkt bij hen perfect, maar op een nacht ziet Anna uit haar raam iets wat ze beter niet had kunnen zien. De twijfel slaat meteen toe: heeft ze het wel goed gezien? Wat is waarheid? Wat is verzonnen? Dreigt er gevaar? Niets is wat het lijkt in deze verslavende en volkomen onvoorspelbare psychologische thriller die doet denken aan het beste van Alfred Hitchcock.

 

Geachte Mr. Knightley – Katherine Reay (2017)
Dit boek kreeg ik te leen van een nichtje na haar enthousiaste verhaal erover tijdens een etentje. Ik ben net begonnen met lezen, maar er nu al helemaal verliefd op!

De slimme twintiger Samantha Moore is opgegroeid in een weeshuis en heeft niets voor zichzelf. Studeren is een oude droom die ze allang heeft opgegeven en ze slijt haar dagen achter de toonbank bij een Starbucks. Ze weet dan ook niet wat haar overkomt als een stichting haar een studiebeurs aanbiedt. Het enige wat van haar wordt verwacht, is dat ze de mysterieuze oprichter van de stichting op de hoogte houdt van haar vorderingen. Hoewel Sam bindingsangst heeft, mensen doorgaans uit de weg gaat en vlucht in het citeren van Jane Austen-romans als iemand te dichtbij komt, voelt ze zich vreemd vrij in haar brieven aan deze Mr. Knightley, die ze nog nooit heeft ontmoet… Of toch wel?

 

Het kan ook anders – Adam Grant (2018)
Ik ben nogal een uitgesproken type die niet altijd kiest voor de gebaande paden en soms is dat best lastig. Ik was er dan ook meteen van overtuigd dat dit boek me veel goede inzichten zou geven. Ik ben nu ongeveer halverwege en ik wil gewoon bijna niet verder lezen omdat ik niet wil dat het zo snel uit is! Ik heb echt al enorm veel geleerd en het leest heerlijk weg.

Adam Grant richt zich er in dit boek op hoe je de wereld een beetje beter kunt maken vanuit een pioniersperspectief: door ervoor te kiezen om tegen de stroom in te zwemmen, te strijden tegen conformisme en je af te zetten tegen verouderde tradities. Hoe kun je je sterk maken voor nieuwe ideeën, nieuw beleid en nieuwe gewoonten zonder daarbij je reputatie, je relaties en je carrière op het spel te zetten? Aan de hand van verrassende onderzoeken en verhalen uit de zakenwereld, de politiek en de sport- en entertainmentindustrie ontkracht Grant de algemene aanname dat succesvolle non-conformisten geboren leiders zijn die risico’s gewillig aangaan. 

Leave a Reply