Boeken Thrillers

Recensie: Moord op de tramhalte – Joop van Riessen

Oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Joop van Riessen heeft met Moord op de tramhalte weer een ontzettend onderhoudende thriller geschreven. Een moord op klaarlichte dag in een tramhokje in het centrum van Amsterdam leidt rechercheur Anne Kramer naar Bloemendaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Afgewisseld tussen het heden en het verleden wordt langzaam duidelijk dat wat zich in Amsterdam heeft afgespeeld alles te maken heeft met de Bloemendaalse geheimen van decennia geleden. De onderlinge verwevenheid die zich langzaam ontrafeld houdt de spanning erin en zorgt samen met een reeks spannende gebeurtenissen dat je op het puntje van je stoel zit. 

Freelance journaliste Erica besluit na aandringen van haar zus Thea te duiken in de geschiedenis van de Van Raaltes, de familie van Thea’s man Bertus, met een rijke historie in Bloemendaal. Dit leidt tot het boek Van Raalte, een tijdperk in Bloemendaal, waarmee Erica de nodige media-aandacht trekt. Wanneer ze na een signeersessie in boekhandel Scheltema in een tramhokje wacht op lijn 5, slaat het noodlot toe. Ze wordt op klaarlichte dag door haar hoofd geschoten.

Rechercheur Anne Kramer wordt op de zaak gezet. Niets wijst erop dat Erica vijanden had en ook van een roofmoord is geen sprake. Al snel wordt onderzoek gedaan naar Erica’s vriend Bas en ook haar zus Thea en diens man worden aan de tand gevoeld. Anne en haar team volgen uiteindelijk het spoor van Erica’s boek naar Bloemendaal, naar de familie Van Raalte en hun landgoed Patna. De oorlogsgeschiedenis van de familie blijkt vol onderduikgeheimen te zitten en nauw verweven te zijn met het lot van Erica.

Een wervelwind vol actie
De onverklaarbare moord op Erica zorgt al direct voor een onderhuidse spanning die het verhaal pas aan het einde weer verlaat. Moord op de tramhalte leest als een Baantjer met een prettig historische inslag. Van Riessen weet als geen ander spanning te laten sluimeren, waardoor ook de stukken die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog als een wervelwind binnenkomen. De personages zijn realistisch en zorgen ondanks hun beperkte diepgang voor voldoende draagkracht van het plot. Een hint van mysterie en een tikkeltje persoonlijk drama prikkelen het inlevingsvermogen van de lezer en zorgen voor de balans met de gebeurtenissen die zo uit een actiethriller of politieserie lijken te komen. Het boek zou dan ook de perfecte basis zijn voor een tv- of filmscript.

De constante wisseling in de tijd tussen het Bloemendaal in de oorlog en het Amsterdamse moordonderzoek kan als onprettig worden ervaren, maar zorgt tegelijkertijd wel voor de spannende ontknoping waarin beide verhaallijnen samenkomen. Het is even schakelen, maar het komt de thriller zeker ten goede.

Logisch, maar toch verrassend 
Het plot zit goed in elkaar en toevalligheden zijn uit den boze. Alles heeft een geschiedenis, een reden, een moraal en daarmee wordt de verwevenheid tussen de twee verhaallijnen extra benadrukt. Het moge duidelijk zijn dat het rondneuzen in de familiegeschiedenis van de Van Raaltes kwaad bloed heeft gezet en oud zeer het perfecte motief voor moord is. De ontknoping is daardoor logisch, maar toch enigszins verrassend, en toont de bekwaamheid van Van Riessen als thrillerauteur.

Moord op de tramhalte is – hoe kan het ook anders – een echte politiethriller. Van Riessen weet van de hoed en de rand als het gaat om politieteams, het omgaan met de pers en de belangen binnen de driehoek burgemeester, hoofdcommissaris en officier van justitie. Ook de stukken over de oorlog zijn zorgvuldig uitgediept. Hoewel politiewerk soms het balanceren op de randjes van het toelaatbare vereist, zit het verhaal solide en gedegen in elkaar. Het resultaat is een fijne thriller van Hollandse bodem vol spannende verwikkelingen en familieperikelen.

 Moord op de tramhalte
 Joop van Riessen
 Uitgeverij De Kring
 Paperback €18,50
 Ebook €9,99
 288 bladzijden
 april 2016

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply