Boeken Relaties

Recensie: Moderne romantiek – Aziz Ansari

Comedian en acteur Aziz Ansari besloot de handen ineen te slaan met socioloog Eric Klinenberg en onderzoek te doen naar de liefde. Het resultaat is een boek over oneindige keuzes, online daten, sexting en een vergelijking van de zoektocht naar liefde in Tokio, Parijs en Buenos Aires. Het valt al snel op dat de wetenschappelijke inslag in Moderne romantiek het gewonnen heeft van de humoristische. Ergens werkt het gewoon niet lekker, een vertaalde grap op papier. Toch maakt dat vleugje humor het boek een stuk lichter en daardoor een stuk leesbaarder dan het gemiddelde sociaal wetenschappelijke onderzoek. De uitkomsten zullen vooral voor de single lezer herkenbaar zijn: hoewel we steeds meer romantische opties tot onze beschikking hebben wordt het vinden van the one alles behalve gemakkelijker. 

Het vinden van je soulmate is zo simpel nog niet. Zocht je vroeger vooral in de straat of buurt, tegenwoordig heb je iedere potentiële partner 24 uur per dag in je broekzak. Het zou het daten allemaal makkelijker moeten maken. Je kunt immers alles wat je leuk vind aan iemand selecteren; van opleidingsniveau, afkomst, religie, tot favoriete film, band of zelfs broodbeleg. Maar is veel meer keus nu eigenlijk altijd beter?

Ansari en Klinenberg doen onderzoek in meerdere landen, houden verschillende interviews, stellen focusgroepen in en maken gebruik van internetfora. Stukje bij beetje komen ze erachter wat de effecten zijn van daten anno nu en dat van generaties eerder. Ook wordt duidelijk dat iemand versieren in Japan een stuk lastiger is dan in Frankrijk of Argentinië. De interesse in sexting en de acceptatie van online daten verschilt ook van land tot land. Wat wel duidelijk is, is dat we tegenwoordig allemaal alleen nog maar genoegen nemen met het beste. Goed is niet meer goed genoeg. Een liefdespartner moet perse een soulmate zijn. Voor minder doen we het niet (meer). Of het nu gaat om een partner, smartphone of een pot jam, er is een overvloed aan mogelijkheden en dus zoeken we het beste dat er is.

Cultuur, technologie en romantiek
Naast deze constateringen bevat Moderne romantiek ook de nodige (soms grappige en herkenbare) vergelijkingen en anekdotes van zowel de auteur als de geïnterviewden en de mensen uit de focusgroepen. Deze maken duidelijk dat je er als hedendaagse single echt niet alleen voor staat in je zoektocht naar de ware. Romantiek wordt nu eenmaal sterk beïnvloed door cultuur en technologie. Daarom biedt het boek de nodige hulpmiddelen. Want hoe moet een goed online datingprofiel er nu uitzien? Wat doe je als je je ex continu tegenkomt op social media? Hoe zit het met moderne romantiek en tekstberichten?

Het is jammer dat het boek hierin iets te theoretisch en te weinig humoristisch is, waardoor het geregeld neigt naar langdradigheid. Daar komt nog eens bij dat de humor niet altijd goed werkt op papier en het geheel daardoor een beetje geforceerd overkomt. Eigenlijk mist Moderne romantiek gewoon iets pakkends. Dat is wellicht nog wel geprobeerd met wat interessante grafieken en gekke profielfoto’s, maar buiten enige afwisseling bieden deze weinig échte meerwaarde.

It ain’t easy
Moderne romantiek moet het dan ook vooral hebben van de toegankelijk vertelde boodschap. Een romantische partner vinden is nu waarschijnlijk moeilijker en stressvoller dan voor vroegere generaties, maar de kans dat je iemand vindt die het helemaal voor je is, is ook een stuk groter. Dus neem de moeite om echt in mensen te investeren en ze een eerlijke kans te geven voordat je je pijlen direct weer op de volgende richt. Succes verzekerd!

 Moderne romantiek
 Aziz Ansari
 Boekerij
 Paperback: €10,00
 Ebook: €7,99
 288 bladzijden
 februari 2016

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

Leave a Reply