Boeken Relaties

Recensie: Mannen komen van Mars, Vrouwen komen van Venus – John Gray

Mannen komen van Mars en vrouwen komen van Venus. John Gray introduceerde deze metafoor in het begin van de jaren ’90 en sindsdien hebben miljoenen mensen zijn boek gelezen over hoe zij hun relatie met de andere sekse kunnen verbeteren. In Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus illustreert hij helder en duidelijk de communicatieverschillen tussen man en vrouw, de effecten daarvan én hoe je liefdevoller op de ander kunt reageren.

Laat ik maar gelijk beginnen met scepsis: ik geloof niet in boeken die het verschil tussen mannen en vrouwen verklaren. Ik vind ze simplistisch, stereotyperend, onvriendelijk en ik krijg de neiging om met m’n ogen te rollen. Maar Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus bewijst dat het ook anders kan. Dit boek heeft me meer geleerd dan welk relatieboek ooit! Het heeft me ontzettend geholpen om mannen beter te begrijpen en -belangrijker nog, al zeg ik het zelf- zelf beter begrepen te worden.

Wat zijn die life changing inzichten dan?
Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus is geloofwaardig door de vele voorbeelden van situaties en conversaties tussen man en vrouw. We communiceren anders. We reageren anders op emoties. We gaan anders om met het geven en ontvangen van hulp. We hebben andere dingen nodig om ons geliefd te voelen. Zo hebben vrouwen veel meer behoefte aan zorgzaamheid, begrip en respect, terwijl mannen meer geven om vertrouwen, acceptatie en waardering.

Daarnaast wordt door middel van golven en elastiekjes duidelijk het verschil aangegeven tussen de intimiteitscyclus van een man en die van een vrouw. Mannen, de elastiekjes, kunnen tot een bepaald punt worden ‘uitgerekt’ en dan springen ze weer terug. Af en toe moet hij zich van zijn vrouw losmaken om weer dichterbij te kunnen komen. Vrouwen daarentegen, de golven, hebben te maken met op- en neergaande bewegingen in hun stemming. Het gaat van hoogtepunt naar dieptepunt, als een golf. Als je daar rekening mee houdt in je relatie, begrijp je dat de stemming of de reactie van de ander vaak niets met jou te maken heeft.

Het is slechts één van de vele verschillen die in het boek wordt aangestipt. Andere interessante inzichten gaan bijvoorbeeld over timing, ruzie maken, afstand nemen, waardering en problemen oplossen. Gray weet scherp het verschil tussen man en vrouw te schetsen, dit te onderbouwen met (dialoog)voorbeelden en vervolgens simpele oplossingen te geven. Het blijkt dat het vaak de kleine dingen zijn die voor een groot verschil zorgen: net iets anders reageren, iets meer begrip tonen of je gevoelens opschrijven voor je ze met de ander deelt. Gray maakt het heel concreet: wat gebeurt er bij de ander, waarom gebeurt dat en hoe kun je dit veranderen?

Leuk verhaal, maar werkt het ook?
Enkele tips heb ik direct in de praktijk toegepast. De eerste is het stellen van directe vragen. Vrouwen hebben nogal de neiging om om zaken heen te draaien, ze te verzachten of in te leiden met heel veel woorden. Dat werkt averechts! Het voelt heel eng om je vraag gewoon in één zin te formuleren, zeker als er een bepaalde angst onder zit, maar het geeft zoveel meer duidelijkheid!

Daarnaast schijnen mannen het vervelend te vinden als je ‘kunnen’ gebruikt wanneer je eigenlijk ‘willen’ bedoelt. Ik probeer dit nu bewust in te zetten, door bijvoorbeeld te vragen ‘Wil je met me meegaan?’ in plaats van ‘Kun je met me meegaan?’ Dit pakte heel goed uit in een situatie waarin ik eigenlijk een ‘nee’ verwachtte en een ‘oké’ kreeg. Dit lijkt iets heel onbenulligs, maar als je er op let merk je meteen hoe vaak je het veel minder directe ‘kunnen’ gebruikt.

Als laatste heb ik de tip opgepakt voor het schrijven van liefdesbrieven. Dit klinkt heel romantisch en niet van deze tijd, maar eigenlijk bedoelt Gray hiermee die emotionele, gefrustreerde, passief agressieve e-mails, voicemails en appjes die je stuurt als je boos bent. Door een vast patroon aan te houden van woede, verdriet, angst, spijt en liefde, orden je je gedachten veel beter en komt je boodschap beter over. Door te eindigen met waar je spijt van hebt en waarom je toch van de ander houd of wat je bewondert, sluit je altijd vol liefde af. Met als gevolg meer begrip en minder tranen en frustratie.

Nog steeds actuele inzichten

Het mag dan inmiddels alweer 25 jaar geleden zijn dat Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus de wereld veroverde, de inzichten in het boek zijn nog steeds actueel. Je kunt het je alleen permitteren dit boek te skippen als de communicatie in al je relaties (ook die met vrienden en collega’s) al helemaal perfect is. Zo niet: kopen, lezen, herlezen en goed bewaren.

 
 Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus
 (in de meest recente vertaling: Mannen komen van Mars, Vrouwen komen van Venus)
 John Gray
 Spectrum
 Paperback: €19,99
 276 bladzijden
 juni 1992

1 Comment

  1. Juul

    29 januari 2020 at 21:06

    Wat n vreselijk boek. Ja we zijn verschillen en ja we hebben wrslk andere behoeften. Maar of je nou n golfbeweging maakt of als n elastiekje in en uit gaat. Whats the difference. Respect en vertrouwen en openheid. Op elkaar wachten tot de een uit zijn hol is of de ander uit zijn dal is wel erg simplistisch. Duidt niet op de koe bij de horens vatten.

Leave a Reply