Boeken Young Adults

Recensie: Maanmeisje – Kjersti Scheen

Het leven van een tiener is alles behalve gemakkelijk. Maanmeisje gaat over Cindy, die in de tweede klas van de middelbare school zit. Haar ouders hebben constant ruzie, haar vriendschappen staan onder druk en ze is verliefd op gitarist Helge. Cindy en Helge spreken weleens af, maar op school negeert hij haar. Niet veel later verhuisd hij plotseling. In een poging controle te houden op zichzelf en alles om haar heen, ontwikkelt Cindy anorexia. Op simpele en indringende wijze weet Scheen deze puberstrubbelingen te verwoorden. Maanmeisje is daardoor een vlot geschreven, rauw jeugdboek dat ook bij menig volwassene een gevoelige snaar zal weten te raken.

Fijngevoelig jeugdboek over verliefdheid, familie en de ultieme controle over je lijf: anorexia.

Perfect van buiten, chaos van binnen
Cindy doet het goed op school. Ze haalt hoge cijfers, is populair, knap en heeft flink wat medailles behaald met zwemmen. Toch is ze van binnen vooral duistere chaos. Soms vergeet ze het, als ze ’s avonds afspreekt met Helge. Dan wandelen en zoenen ze, maar de dag erna op het schoolplein was het altijd hetzelfde lied: ze kenden elkaar niet. Als Helge van de één op de andere dag niet meer belt om af te spreken, beseft Cindy hoe erg ze zich heeft vervreemd van haar vriendinnen. Thuis kan ze bij haar ruziënde ouders ook niet terecht. Niet veel later verhuisd Helge, zonder iets te zeggen.

Cindy probeert het te vergeten, gaat weer hardlopen en zwemmen, maar wordt geconfronteerd met opmerkingen over haar volwassen wordende lichaam. Ze voelt zich eenzaam, lelijk en vooral dik. Ze voelt dat ze de controle verliest. Ze gaat steeds minder en eten en meer trainen. Het is haar remedie om de controle terug te krijgen en de chaos in haar niet meer te voelen. Totdat het levensgevaarlijk wordt en Cindy zoveel afvalt dat iedereen het kan zien: ze heeft anorexia. En alsof dat nog niet erg genoeg is, komt ook ineens Helge terug.

Fijngevoelig en actueel
Het is lastig voor te stellen dat dit boek al twintig jaar geleden werd gepubliceerd. Maanmeisje schetst nog steeds hedendaagse problemen en emoties, en voelt daarmee verrassend actueel aan. De Noorse nuchterheid van Scheen komt het boek zeker ten goede, want waar tienerboeken nogal snel doordrenkt kunnen raken van het hoge dramagehalte, weet Maanmeisje zich met name te kenmerken door fijngevoeligheid. Er is geen enkele plaats voor vals sentiment. Bij vlagen is het verhaal zelfs uiterst observerend en beschrijvend, waarbij de gevoelens van het jonge meisje op geen enkele wijze worden beschreven, maar je ze wel kunt voelen.

Maanmeisje leest vlot en is helder en behapbaar. Het is haast groots in haar eenvoud. Het boek moet het dan ook niet hebben van spannende plotwendingen. Het is vooral een verhaal van herkenning en hoop. Menig meisje zal zich op enige wijze kunnen identificeren met Cindy, haar gezin, school of verliefdheid. Maar je hoeft zeker geen puber te zijn om Maanmeisje te waarderen. Dit fijne pareltje van weleer weet zeker ook bij menig volwassene een gevoelige snaar te raken.

 

 
 Maanmeisje
 Kjersti Scheen
 Lemniscaat
 Hardcover: €14,95
 157 bladzijden
 juni 1996

Leave a Reply