Boeken Relaties

Recensie: Liefdesbang – Hannah Cuppen

Met de naderende Valentijnsdag is alles om ons heen weer gekleurd in het felle roze en rood van de liefde. Toch is liefhebben en het aangaan van romantische relaties niet voor iedereen even gemakkelijk. Met Liefdesbang schreef Hannah Cuppen niet alleen het Beste Spirituele Boek van 2015, maar ook een nuchter en helder verhaal over de zoektocht naar (zelf)liefde en meer verbinding. Dansend tussen verlatingsangst en bindingsangst baan je je als lezer een weg tussen intimiteit en vrijheid en vind je – als het goed is – vooral jezelf. Liefdesbang is een selfhelp book bij uitstek, maar wel een lekkere Hollandse: zonder zweverig gedoe en met vooral veel down to earth inzichten.

Liefdesbang gaat over de manieren die we, vaak onbewust, hebben om liefde op afstand te houden. Want als je je niet verbindt, kan iemand je immers ook niet verlaten. Met ons natuurlijke verlangen naar liefde en connectie met de ander ontstaat er dan vanzelf een conflict tussen onze behoefte aan zowel intimiteit als vrijheid. Wat volgt is een spel dat we vooral kennen uit verschillende soapseries en romantische films: aantrekken en afstoten, achtervolgen en weglopen.

Val je vaak op een onbereikbare liefde? Glipt de liefde je altijd door de vingers? Kies je onbewust altijd voor iemand in een relatie of juist iemand die geen serieuze relatie zoekt? Of heb je zelf juist de neiging om iemand die jou leuk vindt op afstand te houden? Als je steeds belandt in dit soort situaties, bevind je je hoogstwaarschijnlijk in de dynamiek van de angst om liefde te verliezen.

Bindings- en verlatingsangst
Hannah Cuppen kent dit als geen ander en Liefdesbang is dan ook vooral een boek dat ze schreef als ervaringsdeskundige. Ze schroomt niet om over de moeilijke relatie met haar vader te vertellen, wat de basis is voor het hechtingsmechanisme waaraan haar keuze voor de foute, onbereikbare man ten grondslag ligt. Ze onderzoekt het verschil tussen bindingsangst en verlatingsangst en nodigt je uit om na te denken over je eigen verleden. In die zoektocht staan woorden als (on)veilige hechting, (ver)binding en dynamiek centraal.

Uiteindelijk leer je vooral om keuzes te maken. Wil je contact maken of jezelf isoleren? Hechten of weglopen? Rouwen of miskennen? En waar het dan vooral om gaat is de verbinding met jezelf, want alleen dan kun je echt contact maken met de ander en jezelf openstellen voor de liefde. Confronterend zijn deze stappen zeker, maar begrijpelijk genoeg voor iedereen om hierin daadwerkelijk vooruit de komen.

Natuurlijk zijn kreten als ‘respecteer jezelf’, ‘vergeef jezelf’ en ‘open je hart voor jezelf’ wel erg simpel, maar de uitwerking en de zoektocht die je als lezer doorstaat om daar te komen maken Liefdesbang tot een knap staaltje self help. Het zijn namelijk geen loze kreten; opeens kun je er iets mee. Gemakkelijk is het dan nog steeds niet, maar de inzichten die je krijgt blijven je zeker bij.

‘Liefdessituatieding’
Dit felroze boek dient vooral als wegwijzer op de momenten dat je even niet weet hoe je zo’n ‘liefdessituatieding’ moet aanpakken. Cuppen stelt de juiste vragen op de momenten dat je niet weet waarom je voelt wat je voelt en geeft handreikingen om de zaken aan te pakken waarvan je niet wist dat ze (nog) binnenin je bestonden.

 

 Liefdesbang
 Hannah Cuppen
 AnkhHermes
 Paperback: €14,99
 Ebook: €9,99
 192 bladzijden
 februari 2014

Deze recensie verscheen eerder op Mustreads.nl

  1. Leesje | Nieuwe boeken | mei

    1 mei 2019 at 05:43

    […] is een werkboek bij het boek Liefdesbang, waar ik ontzettend enthousiast over was. Nu kun je met de theorie over verlatings- en […]

Leave a Reply