Boeken Persoonlijke groei

Recensie: Learning to Love Yourself – Gay Hendricks

Houden van jezelf: het klinkt simpel en toch weten we allemaal hoe lastig het soms kan zijn. Gelukkig is het allang geen taboe meer om hier wat actiever mee aan de slag te gaan. Om je op weg te helpen schreef Gay Hendricks het (nog) niet in het Nederlands vertaalde Learning to Love Yourself, waarin hij zijn stappen naar meer zelfacceptatie en voldoening beschrijft. Want wat is er mooier dan oprecht van jezelf te houden?

Vlak voor hij begon als psychologiedocent aan een universiteit, besefte Hendricks dat hij geen enkele praktijkervaring had in wat hij doceerde. Hij besloot met zichzelf aan de slag te gaan en zijn bevindingen te delen met de rest van de wereld. Dit resulteerde in Learning to Love Yourself, waar hij je stap voor stap meeneemt op reis naar je eigen ik.

Ik haat je, ik houd van je
Met ‘slechts’ zo’n honderd pagina’s aan kennis moet dat van jezelf leren houden niet al te ingewikkeld zijn, toch?  Learning to Love Yourself maakt duidelijk dat het dat in essentie ook niet is. De crux zit ‘m in houden van jezelf voor hoe je in het moment voelt. Dus ook als je boos bent of chagrijnig of verdrietig. Zelfs als je jezelf haat. Love yourself for hating yourself, zeg maar.

Vanuit je jeugd wordt je al geconditioneerd om vooral niet te huilen, niet bang te zijn, niet te enthousiast te zijn. Dit is natuurlijk vaak alleen maar goed bedoeld, maar het zorgt er wel voor dat je steeds verder van je eigen gevoel af komt te staan. Je krijgt het gevoel dat je je niet zo zou mogen voelen, dat anderen dat vervelend vinden en je bouwt je persoonlijkheid meer op externe zaken dan interne gevoelens. Volgens Hendricks vind je de liefde voor jezelf terug door te luisteren naar je gevoelens en deze te accepteren. Dat is lastig, want je gevoelens zijn vreemden voor je geworden en van nature wantrouwen we die. Begin daarom waar je kunt, ook al betekent dat houden van jezelf omdat je niet weet hoe je van jezelf moet houden.

Leren aan de hand van de praktijk
In plaats van een blauwdruk of een stappenplan bestaat Learning to Love Yourself vooral een opsomming van praktijkervaringen. Veelal van Hendricks zelf, maar ook van zijn cliënten. Daarnaast is er een heel hoofdstuk gewijd aan oefeningen die je zelf kunt doen en beantwoord hij in een ander hoofdstuk veel gestelde vragen. Het boek is dan ook vrij compleet en biedt voor iedereen die met dit onderwerp aan de slag wil een geschikte methode om de informatie tot zich te nemen. Of je nu liever actief leert, zelf ondervindt of je laat inspireren door de verhalen van anderen, Hendricks deelt zijn informatie op alle manieren.

Daarnaast wordt er ook de diepte in gegaan. Zo wordt er aandacht besteed aan liefde voor je lijf en seksualiteit, vergeving, de dood en relaties. De boodschap blijft dezelfde, maar krijgt door de veranderende context een diepere betekenis.

Al die gevoelens zijn een blijvertje
Het belangrijkste dat Learning to Love Yourself je leert is dat gevoelens niet weggaan en dat je dus maar beter van ze kunt houden. Ook als ze negatief zijn. Door milder naar jezelf te kijken en te houden van alles wat je voelt en meemaakt, zul je veel meer liefde en voldoening in je leven ervaren.

Het is misschien niet zo’n spectaculaire boodschap, maar wel eentje om ter harte te nemen. Learning to Love Yourself is dan ook geen boek waar je absoluut niet zonder kan. Maar mocht je af en toe een reminder nodig hebben of wat extra handvatten op je pad naar meer zelfliefde, dan kan dit boek je zeker helpen.

  Learning to Love Yourself
 Gay Hendricks
 Createspace Independent Publishing Platform
 Paperback: €14,99
 108 bladzijden
 maart 2011

1 Comment

  1. Natasja

    15 mei 2020 at 00:33

    Een must voor iedereen; een boek waar je absoluut niet zonder kan. Wat mij betreft HET basis boek voor iedereen en DE oplossing voor het versterken van een veilig voelende (meer gehechte) samenleving die op dit moment vol is met angst en depressies! Want waar liefde is, kan LETTERLIJK geen angst zijn.
    Bedankt!

Leave a Reply