Boeken Feel Good

Recensie: Jouw perfecte jaar – Charlotte Lucas

Wat doe je, als je op nieuwjaarsdag een ingevulde agenda vindt met daarin afspraken voor iedere dag van het aankomende jaar? Het overkomt Jonathan, als er na het sporten een tasje met een ingevulde agenda aan het stuur van zijn fiets hangt. ‘Jouw perfecte jaar’ staat er op de eerste pagina geschreven. Vanaf dat moment verandert alles voor Jonathan. Ondertussen ziet een vrouw met prachtige rode krullen haar perfecte jaar als sneeuw voor de zon verdwijnen. Haar vriend is plotseling verdwenen, slechts een paar uur nadat ze hem een agenda cadeau deed.

Jonathan N. Grief komt uit een rijke uitgeversfamilie. Hij staat aan het hoofd van de ooit gerenommeerde uitgeverij Griefson & Books, maar door teruglopende verkoopcijfers is het bedrijf in zwaar weer is geraakt. Jonathans eigen leven ziet er ook allerminst rooskleurig uit. Zijn vrouw heeft hem verlaten voor zijn beste vriend en zijn dagen zijn vooral gevuld uit mopperen op anderen en het corrigeren van fouten in krantenartikelen.

Alles verandert als hij na zijn dagelijkse hardloopronde een ingevulde agenda vindt. Iedere dag is er een inspirerende of hoopvolle tekst geschreven en staan er één of meerdere afspraken gepland. Leuke afspraken. Op blote voeten door een bloemenveld lopen. Taart eten tot je misselijk bent. Een nacht gaan stappen in de rosse buurt. Het is overduidelijk dat deze agenda niet voor Jonathan is bedoeld. Hij besluit de afspraken uit de agenda na te komen, in de hoop de eigenaar, ene H., te vinden.

Twee maanden eerder maken we kennis met Hannah Marx. Ze is net een nieuw kinderdagverblijf gestart en hoopt op een aanzoek van haar grote liefde Simon. Alles lijkt perfect te verlopen als hij haar uitnodigt voor een verassing waarbij ze haar mooiste jurk moet aantrekken. Zou dit het moment zijn? Slechts een aantal weken later verdwijnt Simon, vlak nadat Hannah hem een agenda cadeau heeft gedaan.

Een lach, een traan en romantiek
HarperCollins komt met Jouw perfecte jaar weer met een heerlijke feel good roman op de proppen. Een boek dat leest als een Nicholas Sparks verfilming waar de dramaromantiek van de, in paarsroze gedipte, bladzijden afspringt. Lucas neemt de lezer mee in de levens van Jonathan en Hannah en weet deze subliem met elkaar te verweven. Centraal staat de in leer gebonden Filofax agenda, die beide levens voorgoed zal veranderen.

Jouw perfecte jaar is een boek om bij weg te zwijmelen. Het heeft alle elementen voor het perfecte feel good verhaal: een lach, een traan en romantiek. Je kunt als lezer niet kan wachten tot de twee verhaallijnen samenkomen. Dit duurt wel eventjes en de momenten waarop Hannah en Jonathan elkaar mislopen zijn wel erg toevallig, maar het past bij het genre en Lucas overdrijft dit gelukkig niet. Dit doet ze overigens nergens in het boek; ze is een kei in doseren. Waar sommige feel good romans qua emoties nogal eens doorslaan, wordt het verdriet in Jouw perfecte jaar nooit melodramatisch en de romantiek geen enkele keer zoetsappig.

Meezwijmelen en wegdromen
Toch had Jouw perfecte jaar wel iets bondiger gemogen. De verhaallijnen met Jonathans ouders, de Boefjesbende en het ontstaan van nieuwe vriendschap zorgen voor diepgang van de hoofdpersonages, maar zijn – zeker in het begin – wel erg beschrijvend. Hierdoor wordt het af en toe een tikkeltje langdradig. Het plot is aardig goed te voorspellen en kent weinig verrassingen. Helemaal niet erg, want het zwijmelgehalte en de wanneer-komen-ze-nou-samen-spanning is meer dan voldoende om Jouw perfecte jaar een heerlijk boek te maken. Daarnaast is de vormgeving van het boek prachtig en een echt pareltje om in je boekenkast te hebben. Kortom, kopen en bij wegdromen!

 

Jouw perfecte jaar
Charlotte Lucas
HarperCollins
Hardcover: €19,99
Ebook: €13,99
443 bladzijden
oktober 2017

Dit boek heb ik gratis ontvangen van de uitgever.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply